Sinds 6 juli zijn in België preventieve maatregelen van kracht voor de preventie van besmetting met het vogelgriepvirus (H5N1). De maatregelen betreffen vooral de verkoop van pluimvee op markten, maar het is aan elk en iedereen om waakzaam te zijn ...
De vogelgriep jaagt me angst aan. Ik ben bang voor een epidemie op wereldschaal met miljoenen doden zoals tijdens de Spaanse griep... Toch is dit wellicht niet het grootste risico dat in mijn leven aanwezig is... Waarom jagen bepaalde risico's ons meer angst aan dan andere?
Sinds kort wordt ook Europa geconfronteerd met het H5N1-virus. Het veroorzaakt een uiterst besmettelijke soort griep die dodelijk is voor vogels. Onlangs zijn nu ook gevallen van besmetting vastgesteld bij zoogdieren (katten en steenmarters).
Er doken nieuwe gevallen van vogelgriep bij de mens op in Turkije. Dat doet sommige mensen denken dat het gevaar op een pandemie toeneemt omdat het virus dichter bij Europa komt, maar het risico neemt toe omdat er naast het vogelgriepvirus ook het mensenvirus in Turkije circuleert. Die coëxistentie...
Is het risico op een vogelgrieppandemie reëel? Wat moet u hierover weten? Wat moet u praktisch doen? E-gezondheid beantwoordt al uw vragen.
Op 6 februari is de balans ronduit alarmerend: de vogelpest (ook wel vogelgriep genoemd) heeft in Azië achttien dodelijke slachtoffers gemaakt (dertien in Vietnam, vijf in Thailand), en miljoenen kippen zijn ondertussen geslacht.
Alle indicatoren van griep bij de mens hebben in België en Europa de epidemische drempel overschreden. We vernemen dat de Nederlanders nu ook te kampen krijgen met griep bij vogels (vogelpest).