Er bestaan regels voor het bereiden, bewaren en invriezen van eetwaren die nauwgezet gevolgd moeten worden. Zo voorkomt u dat de structuur van de producten verandert, dat de voedingstoffen verloren gaan of dat u zelfs een voedselvergiftiging oploopt. Maar kent u de juiste technieken?
Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergiftiging. Hoe kunt u gezond barbecueën?
Verse producten - vlees, vis, zuivelproducten en kaas - bederven snel, de ene al wat sneller dan de andere. Hoe behandelt u de verse producten die u gewoonlijk koopt het best om te voorkomen dat u ze moet weggooien of een voedselvergiftiging oploopt?
Het is moeilijk om een levensmiddel te vinden waar geen additieven in zitten. Die stoffen worden om meerdere redenen in de hele voedingsindustrie gebruikt. Maar de hoofdreden is de rendabiliteit. Er bestaat een hele waaier aan additieven. Sommige zijn nuttig, andere niet. Sommige zijn met grote waar...
Bij warm weer veranderen de eetgewoonten en dat kan op gezonde wijze door meer fruit en groenten te eten, meer water te drinken en de voedingshygiëne te respecteren. Wij geven u alvast een aantal tips.
We kennen allemaal salmonella en listeria, twee bacteriën die veel darmklachten geven. Maar de campylobacter-bacteriën zijn veel minder bekend. We maken er even kennis mee, maar niet van te dichtbij…
Listeria is de naam van een familie van bacteriën die zowat overal in onze omgeving voorkomen, maar waarvan er maar één gevaarlijk is voor de mens: listeria monocytogene s. Listeriose is een ziekte die door deze listeriabacterie wordt veroorzaakt. Ze heeft soms een dodelijke afloop, maar is heel gel...
Darminfecties zijn een echte plaag. De bekendste verwekkers zijn Salmonella en Listeria; Campylobacter is minder bekend.
E425, E526, ... wat doen die " autowegennamen" op de verpakkingen van eetwaren? Het zijn de benamingen die de Europese Unie geeft aan de additieven , stoffen die aan onze levensmiddelen worden toegevoegd en die aan strenge regels onderworpen zijn. In Europa bestaan er momenteel 315 wettelijk toegest...
Na de feesten zitten ook onze koelkasten met een kater. Ze zijn overvol, niet al te proper, de temperatuur is niet stabiel gebleven door het voortdurend open en dicht doen. Tijd dus om grote schoonmaak te houden in uw koelkast. Meteen ook de gelegenheid om een nieuwe start te nemen. Maar weet u wel...
Plasticverpakking voor voeding is vandaag alomtegenwoordig. Maar de meeste verpakkingsmaterialen bevatten bisfenol A en ftalaten, twee chemische stoffen die onze hormoonhuishouding kunnen verstoren. Zouden deze stoffen ook een rol spelen in de ontwikkeling van overgewicht en obesitas? En zo ja, hoe...
Sommige virussen, bacteriën en parasieten zijn goedaardig voor de moeder, maar indien ze in het bloed aanwezig zijn, kunnen ze in de placenta terechtkomen en de toekomstige baby besmetten. Dat is het geval met listeriose en toxoplasmose , respectievelijk een bacterie en een parasiet, die onschuldig...
Fyto-oestrogenen zijn van nature aanwezig in soja-eiwitten. Vandaag worden ze vaak ingenomen in de vorm van voedingssupplementen om de ongemakken van de menopauze te bestrijden . Maar zijn ze doeltreffend? En welke voorzorgen moeten we nemen?
Salmonellae zijn bacteriën die zeer vaak in voedsel voorkomen. Men zou bijna kunnen zeggen dat ze al ons voedsel besmetten. Maar ze ontwikkelen zich het best als de omstandigheden gunstig zijn, d.w.z. in een warme en vochtige omgeving.
De koelkast, een revolutionaire uitvinding, zou niet onverdeeld een goede zaak zijn geweest, zoals blijkt uit de gegevens van een Franse studie. Zo zou de huiskoelkast hebben bijgedragen tot de toename van het aantal gevallen van de ziekte van Crohn, door de vorming van bacteriën te bevorderen die z...
Verse voedingswaren , diepvriesproducten , restjes, hoe moet je het risico op een voedselvergiftiging vermijden in de zomer, wanneer de hoge temperaturen het woekeren van kiemen bevorderen? Door een aantal regels te respecteren! We kennen de regels wel, maar ze nog eens herhalen kan nooit kwaad, int...
We moeten geen eten verspillen of weggooien, maar we mogen ook het risico niet lopen om ziek te worden na het eten van oude restjes. Hoe kunt u uw restjes goed bewaren om ze te gebruiken zonder risico op een voedselvergiftiging?
Bisfenol A is al verboden in zuigflessen. Nu wordt de stof ook afgeraden in alle voedselrecipiënten, vooral als die bestemd zijn voor heel jonge kinderen. Wat zijn de reële risico’s en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?
Koninginnenbrij is door zijn ronkende en wat mysterieuze naam een verleidelijk klinkend gezondheidsproduct. Wat zijn de echte troeven en welke voorzorgen moet u nemen?
Goede eetgewoonten die we in de kindertijd aankweken, blijven ons hele verdere leven overeind. Leer ze uw kinderen dus zo vroeg mogelijk aan.
Voedselveiligheid wordt tegenwoordig hoog in het vaandel gedragen, en toch zijn er nog geregeld gevallen van voedselvergiftiging . Opvallend is wel dat het gros daarvan toe te schrijven is aan een gebrek aan hygiëne van de handen. Tijd voor een hygiënecampagne in de keuken...
Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".
Op elk product staat een houdbaarheidsdatum, maar wat wil dat zeggen? Wat is het verschil tussen UGD (Uiterste gebruiksdatum) en OUGD (Optimale uiterste gebruiksdatum)? Kunnen we ziek worden als we een product eten waarvan deze data overschreden zijn? Een woordje uitleg.
Waarom is het zo belangrijk de levensmiddelen op de juiste plaats in de koelkast te zetten? Doodeenvoudig omdat de verschillende delen van de koelkast de levensmiddelen niet op dezelfde temperatuur bewaren. Een klein overzicht om vergissingen te vermijden en om niet het slachtoffer te worden van een...
De kunst om vooraf klaar te maken, te bewaren, in te vriezen en niet te verspillen en tegelijkertijd te letten op een onberispelijke voedingshygiëne , kan men niet improviseren. Dat moet men leren, ook al worden de basisprincipes vaak door het gezond verstand gedicteerd.
Een recent geval van voedselvergiftiging in een verzorgingsinstelling in Ieper legt eens te meer de nadruk op de noodzaak van een correcte hygiëne in de keuken. Sommige bacteriën, zoals de coli O157H7 die voedselvergiftiging veroorzaakt, kunnen een heuse bedreiging zijn voor de gezondheid.
De listeria bacterie vermenigvuldigt zich in bepaalde zuivelproducten waar onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Ze is vooral gevaarlijk voor minder weerbare mensen (kleine kinderen, zwangere vrouwen, bejaarden). Als u de nodige voorzorgen neemt, zult u zich veel narigheid besparen.
Snijplanken zijn echte microbehaarden, iets wat we vaak over het hoofd zien. Alleen met drastische maatregelen is dit hardnekkige ongedierte uit te roeien.
Onder wetenschappers woedt een debat over het mogelijke verband tussen bepaalde additieven en hyperactief gedrag bij kinderen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat er geen reden is voor alarm, maar ze beveelt wel bijkomend onderzoek aan. Tekst en uitleg.
De voedselveiligheid moet onberispelijk zijn, van de producent tot bij ons thuis, dat wil zeggen tot in de koelkast. Zodra de producten zijn aangekocht, is alleen de consument nog verantwoordelijk. Hij moet erop toezien dat de koudeketen wordt gerespecteerd en dat het voedsel niet bederft. Hieronder...
Om de consument toe te laten verantwoorde voedingskeuzes te maken, willen de Voedingsbedrijven, verenigd binnen FEVIA, bijkomende nutritionele informatie geven op hun verpakkingen. Het is de bedoeling informatie te verstrekken over de energetische waarde van een portie en diens procentuele bijdrage...
Maaltijden overslaan of uit het vuistje eten door tijdsgebrek: door onze drukke levensstijl kunnen we niet altijd perfect gezond eten. Wat dan weer onvermijdelijk gevolgen heeft voor ons gewicht. Om uw slanke lijn terug te krijgen, volstaat het om minder calorieën in te nemen en te mikken op bepaald...
De FAO en de WGO waarschuwen tegen de niet-gewilde aanwezigheid van acrylamide in sommige eetwaren. Deze schadelijke stof zou wel eens een echt volksgezondheidsprobleem kunnen worden. Het is namelijk bewezen dat ze kankerverwekkend is bij dieren.
Nu het begint te zomeren en de temperaturen beginnen te stijgen, nemen ook de risico's van met bacteriën besmet voedsel weer toe. We moeten dan ook meer dan ooit op onze hoede zijn.
Soms doen voedselvergiftigingen zich voor waar je ze niet verwacht. De minste nalatigheid thuis kan een drama veroorzaken, want bedorven gerechten zijn niet minder gevaarlijk omdat ze in de koelkast zitten!
Het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen spreekt geruststellende woorden, maar maant toch aan tot voorzichtigheid nu het strand besmeurd is met olie.
Listeriose is een ernstige aandoening die wordt overgedragen door voedsel dat besmet is met Listeria monocytogenes. De bacterie werd onlangs ontdekt in een lot zalm dat werd ingevoerd uit Frankrijk…
De laatste informatiebrief van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid herinnert ons eraan dat voedingsmiddelen een beperkte houdbaarheid hebben. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch noteert men werkelijk talrijke gevallen van voedselintoxicatie doordat de vervaldatum overschreden was. De ver...
Regelmatig wordt de kwaliteit van diverse voedingsmiddelen gecontroleerd. Wegens de diverse voedselschandalen die ons land de jongste jaren opgeschrikt hebben, verricht het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) grondige analyses.
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid waarschuwt de Belgische bevolking voor het gevaar van inname van een stof die in etnische winkels of op etnische markten wordt verkocht. De stof staat bekend onder verschillende namen: "Mabele", "calabash chalk", "calabar stone", "Afrikaans krijt" ("...
Na de recente strubbelingen is de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in een nieuw kleedje gestoken.
Vaak wordt gewaarschuwd voor Listeria. Het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK) heeft een verslag opgesteld over de besmetting van Belgisch vlees door die bacterie. Verhelderend!...