Er bestaan regels voor het bereiden, bewaren en invriezen van eetwaren die nauwgezet gevolgd moeten worden. Zo voorkomt u dat de structuur van de producten verandert, dat de voedingstoffen verloren gaan of dat u zelfs een voedselvergiftiging oploopt. Maar kent u de juiste technieken?
Barbecueën is goed en gezond, want het is een manier van eten bereiden zonder vet. Maar niets is perfect, en ook bij deze bereidingswijze komen er kankerverwekkende stoffen vrij. En helaas maar al te vaak is er ook een verhoogd risico op voedselvergiftiging. Hoe kunt u gezond barbecueën?
We kennen allemaal salmonella en listeria, twee bacteriën die veel darmklachten geven. Maar de campylobacter-bacteriën zijn veel minder bekend. We maken er even kennis mee, maar niet van te dichtbij…
Darminfecties zijn een echte plaag. De bekendste verwekkers zijn Salmonella en Listeria; Campylobacter is minder bekend.
Na de feesten zitten ook onze koelkasten met een kater. Ze zijn overvol, niet al te proper, de temperatuur is niet stabiel gebleven door het voortdurend open en dicht doen. Tijd dus om grote schoonmaak te houden in uw koelkast. Meteen ook de gelegenheid om een nieuwe start te nemen. Maar weet u wel...
Salmonellae zijn bacteriën die zeer vaak in voedsel voorkomen. Men zou bijna kunnen zeggen dat ze al ons voedsel besmetten. Maar ze ontwikkelen zich het best als de omstandigheden gunstig zijn, d.w.z. in een warme en vochtige omgeving.
De koelkast, een revolutionaire uitvinding, zou niet onverdeeld een goede zaak zijn geweest, zoals blijkt uit de gegevens van een Franse studie. Zo zou de huiskoelkast hebben bijgedragen tot de toename van het aantal gevallen van de ziekte van Crohn, door de vorming van bacteriën te bevorderen die z...
Verse voedingswaren , diepvriesproducten , restjes, hoe moet je het risico op een voedselvergiftiging vermijden in de zomer, wanneer de hoge temperaturen het woekeren van kiemen bevorderen? Door een aantal regels te respecteren! We kennen de regels wel, maar ze nog eens herhalen kan nooit kwaad, int...
We moeten geen eten verspillen of weggooien, maar we mogen ook het risico niet lopen om ziek te worden na het eten van oude restjes. Hoe kunt u uw restjes goed bewaren om ze te gebruiken zonder risico op een voedselvergiftiging?
Goede eetgewoonten die we in de kindertijd aankweken, blijven ons hele verdere leven overeind. Leer ze uw kinderen dus zo vroeg mogelijk aan.
Voedselveiligheid wordt tegenwoordig hoog in het vaandel gedragen, en toch zijn er nog geregeld gevallen van voedselvergiftiging . Opvallend is wel dat het gros daarvan toe te schrijven is aan een gebrek aan hygiëne van de handen. Tijd voor een hygiënecampagne in de keuken...
Het invriezen van vis, vlees, groenten, brood of fruit - vers of bereid - vraagt een aantal voorzorgsmaatregelen om de kwaliteit te waarborgen en risico's uit te sluiten. Hieronder vindt u 10 basisregels om " zelf in te vriezen ".
Op elk product staat een houdbaarheidsdatum, maar wat wil dat zeggen? Wat is het verschil tussen UGD (Uiterste gebruiksdatum) en OUGD (Optimale uiterste gebruiksdatum)? Kunnen we ziek worden als we een product eten waarvan deze data overschreden zijn? Een woordje uitleg.
Waarom is het zo belangrijk de levensmiddelen op de juiste plaats in de koelkast te zetten? Doodeenvoudig omdat de verschillende delen van de koelkast de levensmiddelen niet op dezelfde temperatuur bewaren. Een klein overzicht om vergissingen te vermijden en om niet het slachtoffer te worden van een...
De kunst om vooraf klaar te maken, te bewaren, in te vriezen en niet te verspillen en tegelijkertijd te letten op een onberispelijke voedingshygiëne , kan men niet improviseren. Dat moet men leren, ook al worden de basisprincipes vaak door het gezond verstand gedicteerd.
Een recent geval van voedselvergiftiging in een verzorgingsinstelling in Ieper legt eens te meer de nadruk op de noodzaak van een correcte hygiëne in de keuken. Sommige bacteriën, zoals de coli O157H7 die voedselvergiftiging veroorzaakt, kunnen een heuse bedreiging zijn voor de gezondheid.
Snijplanken zijn echte microbehaarden, iets wat we vaak over het hoofd zien. Alleen met drastische maatregelen is dit hardnekkige ongedierte uit te roeien.
De voedselveiligheid moet onberispelijk zijn, van de producent tot bij ons thuis, dat wil zeggen tot in de koelkast. Zodra de producten zijn aangekocht, is alleen de consument nog verantwoordelijk. Hij moet erop toezien dat de koudeketen wordt gerespecteerd en dat het voedsel niet bederft. Hieronder...
Nu het begint te zomeren en de temperaturen beginnen te stijgen, nemen ook de risico's van met bacteriën besmet voedsel weer toe. We moeten dan ook meer dan ooit op onze hoede zijn.
Soms doen voedselvergiftigingen zich voor waar je ze niet verwacht. De minste nalatigheid thuis kan een drama veroorzaken, want bedorven gerechten zijn niet minder gevaarlijk omdat ze in de koelkast zitten!