Tuberculose komt in België weinig voor. Maar de ziekte bestaat nog en ze is gevaarlijk. Het vaccin tegen tuberculose heeft de ziekte sterk teruggedrongen, maar de inenting wordt vandaag alleen nog in enkele heel specifieke gevallen aangeraden. Hebt u het BCG-vaccin tegen tuberculose nodig?
Tuberculose is een zeer besmettelijke luchtwegenaandoening, maar sinds de ontwikkeling van een vaccin in de jaren 1920 is ze gelukkig sterk teruggedrongen. De ziekte is wel nooit helemaal verdwenen. Het aantal gevallen daalt ook nu nog altijd, maar wel veel trager dan vroeger.
Virus, bacterie of parasiet? Kent u de oorzaak van deze 20 ziekten? Toxoplasmose, herpes, ziekte van Lyme, wrat, gastro-enteritis, meningitis, baarmoederhalskanker, angina, otitis of oorontsteking, salpingitis of eileiderontsteking, pneumonie of longontsteking...
Tuberculose komt weer vaker voor in onze westerse landen, waar deze ziekte nochtans praktisch verdwenen was. 24 maart was de Werelddag van de Tuberculose en dus een ideale gelegenheid om een balans op te maken.
Sedert enkele dagen horen we alsmaar meer spreken over tuberculose, een ziekte waarvan we dachten dat ze reeds lang vergeten was, maar die niet volledig verdwenen is. Net zoals lepra is tuberculose een ziekte die samenhangt met armoede. Dat er weer meer wordt gesproken over tuberculose, heeft voor e...
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Koch-bacil. De frequentste vorm is longtuberculose, maar de bacterie kan nog vele andere organen aantasten.
Ondanks efficiënte preventieve maatregelen en adequate behandelingen neemt het aantal gevallen van tuberculose de laatste jaren trager af … Een woordje uitleg.
De snelle verspreiding van hiv-1 infecties in Rusland heeft ernstige negatieve gevolgen voor de pogingen om de tuberculose-epidemie in de voormalige Sovjetunie onder controle te houden. Dat meldt Eurosurveillance Weekly (nr. 45 van 8 november 2001).