ARTIKELS SPIJSVERTERING EN TRANSIT
141 online artikels over Spijsvertering en transit
Last van constipatie? Laat er uw leven niet door vergallen! Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h13

Iedereen heeft wel eens last van winderigheid of luie darmen. Het zijn op zich onschuldige ongemakken, maar ze kunnen best wel hinderlijk zijn en zelfs leiden tot complicaties. Het is dus belangrijk om een geschikte oplossing te vinden voor constipatie en er zeker niet mee te blijven zitten.

Constipatie: even voorstellen Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h10

Constipatie is zelden een reden om zich zorgen over te maken of zelfs om op raadpleging te gaan bij een arts. Dat is enigszins normaal omdat enkele aanpassingen aan onze voeding en onze gewoonten al kunnen volstaan om het probleem op te lossen. Daaruit mogen wij echter niet afleiden dat wat met onze...

Constipatie bij senioren: bent u zeker dat u reageert zoals het moet? Gepubliceerd op 26/05/2016 - 17h03

Stoornissen in de darmtransit zijn een bijzonder veel voorkomende kwaal bij 65-plussers. Meer dan de helft van de personen uit deze leeftijdscategorie klaagt namelijk over obstipatie. Hierna volgen een beknopte herhaling van de definities en praktische adviezen om deze narigheid beter te lijf te kun...

Opgeblazen buik? Verander uw leefstijl! Gepubliceerd op 03/05/2016 - 16h02

Een opgeblazen buik , gasvorming en andere ongemakken van het darmstelsel zijn doorgaans goedaardig. Maar een gezwollen buik is hoe dan ook hinderlijk en veroorzaakt ongemakken waar we maar al te graag van af zouden zijn. Het is genoegzaam bekend: onze buik weerspiegelt onze manier van leven. Ziehie...

Darmtransit: hoe erg is constipatie bij baby’s en kinderen? Geüpdatet op 30/03/2016 - 10h02

Hoe moet u reageren als uw kind een trage darmtransit heeft of helemaal niet meer naar het toilet gaat, of als de luier van uw baby dagen achtereen schoon blijft? Welke natuurlijke remedies bestaan er voor constipatie ? Wanneer moet u ermee naar de dokter? Een woordje uitleg en praktische tips voor...

Kauwen is belangrijk voor de lijn en de spijsvertering! Gepubliceerd op 10/03/2016 - 16h56

Langzaam eten is belangrijk voor de spijsvertering, maar niet alleen daarvoor. Als we langzaam eten, kauwen we meer en produceren we meer speeksel. Dat voorkomt spijsverteringsproblemen en bevordert het verzadigingsgevoel. Wie wil afvallen, doet er dus goed aan om langzaam te eten .

Diarree en voeding: welke voorzorgen helpen diarree voorkomen? Geüpdatet op 07/12/2015 - 15h43

Nu de winter eraan komt en de eindejaarsfeesten voor de deur staan, is het hoog tijd dat we goede gewoonten aannemen om diarree te voorkomen . Door enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen - voeding en hygiëne – kunt u maag-darmontstekingen vermijden en uw darmen sparen!

Acute diarree, chronische diarree: ernstig te nemen! Gepubliceerd op 10/11/2015 - 12h06

Opgezwollen buik, buikkrampen,... Diarree is niet alleen pijnlijk, maar ook zeer hinderlijk voor ons sociaal en beroepsleven. De oorzaken van diarree zijn talrijk, en de symptomen worden meestal ingedeeld in twee categorieën.

Neemt u de juiste houding aan op het toilet? Gepubliceerd op 20/09/2017 - 15h37

Hebt u al eens stilgestaan bij de houding die u aanneemt als u uw gevoeg doet? Het lijkt voor ons vanzelfsprekend om op de wc-bril te gaan zitten. Maar miljarden mensen doen het anders, en volgens sommige specialisten hebben ze gelijk!

Zwangerschap: welke zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 23/10/2015 - 14h44

Meteen al aan het begin van de zwangerschap voelen sommige toekomstige moeders zich anders. Andere voelen helemaal niets. De grote veranderingen die in het lichaam plaatsvinden, kunnen verraden dat u zwanger bent. Maar elke vrouw is anders. De ongemakken aan het begin van de zwangerschap komen bij d...

Gember vermindert misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie Gepubliceerd op 23/10/2015 - 14h42

Gember staat onder meer bekend om zijn anti-emetische eigenschappen (middel tegen braken en misselijkheid). Een team onderzoekers heeft onlangs aangetoond dat deze plant een belangrijke preventieve rol speelt bij de misselijkheid die vaak gepaard gaat met chemotherapie .

Aarskloven: felle en ernstig te nemen pijn! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 12h48

Aarskloven of anale fissuren zijn niet zo zeldzaam en ook niet gevaarlijk. Maar deze wondjes in de anus geven heel veel ongemakken en moeten snel behandeld worden, ook al is het niet vanzelfsprekend om het onderwerp aan te kaarten bij de huisarts.

Vijf tips voor een optimale spijsvertering Geüpdatet op 30/09/2015 - 15h41

Hebt u soms het gevoel dat uw spijsvertering moeilijk of te traag verloopt? Of moet u net omgekeerd om de haverklap naar het toilet? Hebt u een zwaar gevoel na het eten? Hieronder vindt u enkele tips voor een harmonieuzere spijsverteringsstelsel. Ze zijn wel niet bedoeld om ziektes te genezen.

Pruimen zijn niet te versmaden! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h24

De pruim is ongetwijfeld één van de makkelijkst te consumeren vruchten. U kunt ze overal meenemen, puur voor de trek én voor de vorm. Bovendien is ze een uitstekende remedie tegen luie darmen.

Rauwkost: voordelen en gevaren Geüpdatet op 10/08/2015 - 17h06

Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en plezier uit halen en vermijdt u de potentiële geva...

Verzorgingstips voor reizigersdiarree Geüpdatet op 15/06/2015 - 12h10

Ondanks alle tips die moeten voorkomen dat u turista of reizigersdiarree oploopt, kan het toch nog altijd gebeuren dat een bacterie uw vakantie komt bederven. Hoe moet u in dat geval reageren?

Brandend maagzuur: gastro-oesofageale reflux in tien vragen Gepubliceerd op 08/04/2015 - 11h13

Wat weet u over brandend maagzuur en zure oprispingen? Weet u hoe u aan zelfmedicatie moet doen? In welke gevallen moet u zeker een afspraak maken bij uw arts? Wat moet u doen en wat mag u niet doen? Test uw kennis over wat de artsen de gastro-oesofageale reflux (GOR) noemen.

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Buikgriep: preventie is cruciaal voor senioren Gepubliceerd op 10/02/2015 - 17h42

Diarree, misselijkheid en braken...meer dan een kwart van de bevolking wordt er jaarlijks door geplaagd. Voor de meeste mensen is een buikgriep vervelend, maar ongevaarlijk. Voor oudere mensen daarentegen is buikgriep een echt gevaar, zeker als ze in een rusthuis verblijven.

Als een 'buikgriep' ons aan het lijntje houdt... Gepubliceerd op 26/01/2015 - 12h49

Gastro-enteritis , vroeger " buikgriep " genaamd, treedt doorgaans op in de winter in de vorm van epidemieën . Vaak worden gemeenschappen, zoals scholen, en meerdere leden van eenzelfde gezin getroffen.

Darmobstructie: het probleem tijdig herkennen Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h39

Een darmobstructie is een gedeeltelijke of volledige afsluiting van de dunne of de dikke darm (colon). De darm is volledig afgesloten! Daardoor blijft het voedsel steken en hoopt er zich vocht op. Een darmobstructie is een medisch spoedgeval dat soms een chirurgische ingreep vereist. Het komt er dan...

Buikpijn? Misschien is het wel diverticulitis. Gepubliceerd op 22/12/2014 - 15h27

Diverticulose is een gevolg van de veroudering van de dikke darm en is in ons land sterk verspreid. Als de ziekte niet wordt opgespoord, kan ze evolueren naar diverticulitis. Dat is een complicatie met soms ernstige gevolgen. Aan welke tekenen herkent u diverticulitis ?

Gastro-enteritis is te vermijden! Gepubliceerd op 14/12/2014 - 19h25

Gastro-enteritis , een darmontsteking die meestal veroorzaakt wordt door een infectie, leidt tot een tijdelijk gevoel van slapte en misselijkheid. Al is gastro-enteritis zeer besmettelijk, we kunnen het vermijden door voorzorgsmaatregelen op gebied van hygiëne goed in acht te nemen. De aandoening is...

Darmspoelingen: laat uw dikke darm met rust! Gepubliceerd op 24/10/2014 - 15h15

Lavementen, ook darmspoelingen of colonhydrotherapie genoemd, zijn niet aan te raden, tenzij op medisch advies. Ze worden nochtans nog toegediend in geval van allerlei gezondheidsproblemen, soms zelfs van ingebeelde problemen.

Tegen de honger: vezels en proteïnen Gepubliceerd op 13/10/2014 - 14h54

Het probleem met diëten is dat men er ook moet in slagen om zijn honger te stillen. Als dat het geval is, zal het ook gemakkelijker zijn om die "ontzettende zin in iets lekkers" te beheersen. Om aan het einde van een maaltijd een verzadigd gevoel te hebben, kunnen wij beroep doen op twee voedingssto...

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de darmen dat in de liesstreek uitstulpt. Maar er bestaa...

Kent u lopersdiarree? Gepubliceerd op 11/08/2014 - 11h53

Wat kunt u doen om te vermijden dat al uw inspanningen tijdens een belangrijke loopwedstrijd of ander sportgebeuren tenietgedaan worden door een vervelend spijsverteringsprobleem, zoals diarree?

Moeten we na het eten een uur wachten om te gaan zwemmen? Gepubliceerd op 05/08/2014 - 11h28

Volgens een heel oud volksgeloof mag je niet gaan zwemmen na het eten , maar moet je een uur wachten tot de spijsvertering op gang is. Klopt dit wel? Moet je echt een uur wachten na het eten vooraleer te gaan zwemmen?

Meer vezels en granen in de diëten Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h28

Omdat men denkt dat het dikmakers zijn, worden koolhydraat- en vezelrijke voedingsmiddelen zoals granen in de nieuwe diëten vaak geweerd. Twee studies suggereren dat het bannen van deze voedingsstoffen - ook al is dat maar tijdelijk - niet noodzakelijk dé oplossing is om gewicht te verliezen...

Basilicum: krachtig aroma, veel troeven! Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Basilicum is een aromatische plant die ’s zomers heerlijk ruikt, maar het heeft ook heel wat gezondheidstroeven. Het kruid verzacht onder meer spijsverteringsproblemen. Dat is meteen ook de grootste troef, maar niet de enige...

Venkel: de plant met het zuiders accentje die uw spijsvertering verzacht Geüpdatet op 04/04/2014 - 16h25

De geur doet denken aan het getjilp van krekels en aan pastis. Maar venkel verdient ook een plekje in onze thuisapotheek door zijn brede werking op het spijsverteringsstelsel. Ontdek hoe u de plant kunt gebruiken en maak er uw bondgenoot van in de strijd tegen moeilijk verteerbare maaltijden, een op...

Hoe de juiste tandpasta kiezen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 11h57

Tandpasta met fluor, voor gevoelige tanden, voor wittere tanden, enz… het aanbod van tandpasta’s is groot. Hoe vindt u het product dat het meest voor u geschikt is? Enkele weetjes en trucjes om de juiste tandpasta te kiezen.

''Levercrisis'': de lever zit er voor niets tussen! Gepubliceerd op 30/12/2013 - 20h08

Het overkomt ons allemaal wel eens: te veel gegeten en gedronken. De "straf" laat niet lang op zich wachten: 's anderendaags een vervelende kater , die gelukkig vrij snel overgaat. In andere gevallen betreft het een migraine die gepaard kan gaan met spijsverteringsklachten, zoals misselijkheid en ze...

Ontlasting: hoe vaak is ideaal? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Een evenwichtige transit is belangrijk, dat weten we allemaal. Al was het maar voor ons comfort. Maar wat moeten we verstaan onder evenwichtige transit? Wat is de 'norm' voor het aantal keren dat we naar het toilet moeten?

Maagzuur en zure oprispingen: tips die helpen Gepubliceerd op 15/07/2013 - 14h31

Maagzuur, een branderig gevoel, zure oprispingen, het zijn onaangename symptomen van spijsverteringsproblemen. Heel wat mensen grijpen in eerste instantie naar antacida, maar daarna moeten recidieven voorkomen worden.

Wat doen tegen een moeilijke spijsvertering? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 11h46

Luie darmen, constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen... Deze ongemakken komen heel veel voor en kunnen de kwaliteit van ons leven danig verslechteren. Met enkele eenvoudige aanpassingen in uw voeding kunt u dat zware gevoel in uw maag verlichten...

Maag-darmontsteking of buikgriep? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h06

Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus , maar anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet noodzakelijk om het griepvirus . Wat in de volksmond buikgriep heet, is meestal een virale maag-darmontsteking.

Gezondheid: Komt alles vanuit onze buik? Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Onze buik is zowat het centrum van onze gezondheid. De impact van onze darmen op onze gezondheid is in ieder geval niet te onderschatten . Het spijsverteringskanaal heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar we weten wel dat het een heel complex zenuwstelsel bevat.

Oprispingen in de slokdarm, reflux: wat is het risico? Gepubliceerd op 03/12/2012 - 11h56

Oesofagaele oprispingen of zuur in de slokdarm wijzen op maag-slokdarmreflux (MSR) . Meestal is deze aandoening onschuldig . In zeldzame gevallen kan het tot complicaties leiden. Welk risico loopt men precies bij oesofagaele oprispingen ?

Appendicitis: ongevaarlijk maar wel dringend te behandelen! Gepubliceerd op 30/10/2012 - 09h06

Midden in de nacht doet hevige pijn in de onderbuik u in het ziekenhuis belanden … Appendicitis leidt vaak tot een spoedoperatie. Maar geen paniek: een appendicitis is goed te verzorgen, als u er tenminste op tijd mee naar de dokter gaat.

Flatulentie: wat kunt u doen aan die vervelende winderigheid? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 09h46

Windjes ruiken slecht en storen door hun geluid, maar eigenlijk zijn ze het gevolg van een heel normaal mechanisme. Deze maagdarmgassen tot elke prijs willen onderdrukken, is geen goed idee. Dat kan het goed verloop van onze spijsvertering verstoren.

Krijg ik een opgeblazen buik van fruit? Geüpdatet op 06/07/2012 - 14h20

De groentewinkels liggen weer vol aardbeien, kersen, abrikozen en meloenen. Straks volgen ook de perziken. Wie heeft geen zin om zich op al dat lekkere fruit te storten? Maar overdaad schaadt altijd, spring er dus verstandig om.

PUB