PUBLICITÉ
ARTIKELS SPIJSVERTERING EN TRANSIT
141 online artikels over Spijsvertering en transit
Noten: vijf goede redenen om er vaker te eten Geüpdatet op 26/09/2017 - 12h33

Cholesterolverlagend, jeugdelixir... noten hebben onmiskenbare voedingskwaliteiten; ze hebben dus heel wat troeven achter de hand! We nemen samen met diëtiste en voedingsdeskundige Catherine Conan vijf troeven van noten onder de loep die een goede reden vormen om ze vaker op het menu te zetten.

Constipatie : verzorg u nu! Gepubliceerd op 18/07/2017 - 13h51

Elke dag kampt 12% van de wereldbevolking met constipatie . Een op de vier van die mensen doet er niets aan. De mensen die beslissen om het probleem wel aan te pakken, volgen vaak een ongepaste of weinig doeltreffende behandeling.

Constipatie: verzorg u! Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h28

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 21/06/2017 - 16h07

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat te wijten?

Draaiduizeligheid: wanneer het evenwichtssysteem hapert Gepubliceerd op 21/06/2017 - 15h21

Het gevoel dat alles om je draait, dat je lichaam zweeft of schommelt. Velen onder ons hebben al kennis gemaakt met dit onaangename gevoel, dat typerend is voor ‘vertigo’ of 'draaiduizeligheid'. De oorzaak voor die draaiduizeligheid ligt bij een stoornis in het evenwichtssysteem.

Remedies tegen constipatie bij zwangere vrouwen Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h17

Constipatie is vaak een van de vervelende nevenverschijnselen van een zwangerschap . Wat zijn de veiligste en minst agressieve remedies tegen constipatie voor zwangere vrouwen ?

Constipatie is niet zonder risico's Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h09

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, want op termijn kan het effect ervan de levenskwalite...

Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h06

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak een belangrijke rol.

Zachte remedies tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h04

Constipatie (minder dan 3 ontlastingen per week) komt heel veel voor. Zo’n 30% van de bevolking - drie keer meer vrouwen dan mannen - heeft er last van en de kwaal verergert nog met het ouder worden. Hoe kunnen we een trage darmtransit op een niet agressieve manier verbeteren?

Constipatie bij diëten: praktische tips Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h02

Wie een vermageringskuur volgt, heeft vaak last van constipatie . Dat is nu wel niet het ergste leed van de wereld, maar met enkele eenvoudige regels kunt u dit onaangename aspect van de darmtransit wel voorkomen.

Voedingsvezels tegen constipatie Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h48

Constipatie is een vaak voorkomend probleem, maar meestal gaat het niet om een ernstige aandoening. In de meerderheid van de gevallen kunnen de transitproblemen opgelost worden door de voeding aan te passen en meer bepaald door het eten van meer vezels, zowel oplosbare als onoplosbare.

Te veel gegeten? De natuurlijke remedies... Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h31

Een indigestie is in deze periode van het jaar niet ongewoon. Denk maar aan de kerstmaaltijd en de talrijke nieuwjaarsfeesten met de familie, kennissen en collega's. Het is echter niet nodig om in uw huisapotheek te duiken: er bestaan natuurlijke oplossingen voor mensen die te veel gegeten hebben...

Constipatie? Uitkijken met laxeermiddelen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h18

Constipatie is een kwaal die het leven van miljoenen mensen, vooral vrouwen, vergalt. Maar een aantal maatregelen inzake hygiëne kan volstaan om komaf te maken met het probleem. En als dat niet helpt dan kan men nog een beroep doen op laxeermiddelen , doeltreffende geneesmiddelen die helaas ook geva...

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over GOR bij.

Migraine: meer dan gewone hoofdpijn Gepubliceerd op 31/03/2017 - 10h00

Tijdens een migraine-aanval is het voor de meeste mensen onmogelijk om te gaan werken of naar school te gaan. Vandaar het belang om deze aandoening, die meer is dan een gewone hoofdpijn, te behandelen.

Is natriumbicarbonaat de oplossing voor maagzuur? Gepubliceerd op 22/03/2017 - 17h19

Natriumbicarbonaat is een oud middeltje tegen maagzuur of oprispingen, ook al zijn er tegenwoordig meer gesofisticeerde medicijnen te krijgen. Maar wat is natriumbicarbonaat , wat zijn de toepassingen en welke gebruiksvoorzorgen gelden er?

Meer vezels, minder dikkedarmkanker Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h29

Colorectale kanker zit in ons land al decennia lang bij het leiderstrio van de dodelijke tumoren. Hoe komt dat? Misschien door een gebrek aan voedingsvezels op ons bord!

Gastro-enteritis: wat wel doen en wat niet? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 17h27

Er zijn verschillende soorten gastro-enteritis . Wat zijn de symptomen, hoe kan men de infectie genezen en wat moet men zeker wel en zeker niet doen?

Dikkedarmkanker: moet ik me laten screenen? Gepubliceerd op 08/03/2017 - 16h34

Dikkedarmkanker is in 90% van de gevallen te genezen als de kanker vroeg genoeg wordt ontdekt. Daarom is screening van cruciaal belang. In België wordt dit opsporingsonderzoek systematisch georganiseerd en het heeft goede resultaten. Toch zijn er nog altijd mensen die niet reageren op de schriftelij...

Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Buik en spijsvertering: hoe krijg ik het opgeblazen gevoel weg? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h10

De spijsvertering van voedingsmiddelen verloopt via een proces van bacteriële fermentatie. In bepaalde gevallen is de productie van gassen groter, wat leidt tot opgeblazen gevoel en flatulentie of winderigheid. Waarom verloopt de spijsvertering soms moeillijk en wat kunt u eraan doen om de ongemakke...

Wormen: een kwestie van hygiëne? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h14

Darmwormen zijn parasieten die zich in ons spijsverteringsstelsel nestelen en er leven ten koste van ons lichaam. Wat zijn de meest voorkomende darmwormen? Hoe raken we besmet? Waarom is hygiëne de belangrijkste voorzorgsmaatregel om geen wormen te krijgen of - als we er dan toch hebben – te voorkom...

Ik heb pijn in de onderbuik! Is dat erg, dokter? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Buikpijn is een symptoom dat bij vrouwen zeer vaak voorkomt en dat talrijke aandoeningen aan het licht kan brengen, de een onschuldig, de ander ernstiger. Wat kunnen de belangrijkste oorzaken zijn van pijn in de onderbuik? Wie een aanhoudende pijn in de onderbuik voelt, moet zeker een arts raadplege...

De vier belangrijkste spijsverteringsproblemen die buikpijn veroorzaken Gepubliceerd op 24/02/2017 - 10h57

Buikpijn is een veel voorkomende kwaal die diverse oorzaken kan hebben, zoals een eileiderontsteking, baarmoederkanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een zweer, appendicitis of spijsverteringsproblemen (prikkelbare darm, constipatie, zweer enz.). We nemen de belangrijkste spijsverteringspr...

Actieve koolstof: hét wapen tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel Gepubliceerd op 16/02/2017 - 19h30

Is koolstof eetbaar? Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar koolstof is wel degelijk eetbaar. Koolstof eten we wel niet om de voedingswaarde ervan, maar wel omdat een bepaalde vorm van plantaardige koolstof – de zogenaamde plantaardige actieve koolstof – tegen winderigheid en een opgeblazen gevo...

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van de mogelijke aandoening (darmkanker).

Wat zijn prebiotica? Gepubliceerd op 09/02/2017 - 12h52

Er is in de media veel te doen rond de probiotica . Dat zijn levende micro-organismen die onze darmen koloniseren en samen de darmflora vormen. Maar wat zijn dan wel prebiotica ? Waarvoor dienen ze? Tekst en uitleg van dr. Catherine de Goursac*.

Zuurbrand: negen voedingsmiddelen die u moet vermijden Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h32

Gastro-oesofagale reflux of zuurbrand ('het zuur') waarbij per ongeluk wat maaginhoud terug naar de slokdarm gaat is een vaak voorkomende aandoening. Zuurbrand gaat niet alleen gepaard met het branderig gevoel, maar ook met hoestbuien. Om het zuur te beperken zijn er negen voedingsmiddelen die u maa...

Hoe bereid ik mijn kind voor op de winter? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h02

De winter en zijn gevolg van verkoudheden, snotvallingen en buikgriep … het is de nachtmerrie van veel ouders. Maar u kunt uw kind of beter zijn afweersysteem er optimaal op voorbereiden . Enkele tips.

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Darmproblemen: sommige planten en etherische oliën helpen! Gepubliceerd op 04/01/2017 - 08h40

Een maag-darmontsteking is meestal van virale oorsprong en een onschadelijke aandoening, maar met heel veel ongemakken zoals misselijkheid, braken, diarree of buikkrampen. Sommige etherische oliën en planten kunnen aanvullend wat verlichting brengen.

Anale jeuk: welke oorzaken, welke aandoeningen? Geüpdatet op 14/12/2016 - 10h31

Anale jeuk - met de medische term pruritus ani - kan verschillende oorzaken hebben zoals aandoeningen van de anus, parasieten, huidziektes, aambeien, enz. We zetten de mogelijke oorzaken van anale jeuk op een rijtje.

Acupunctuur verlicht de kleine kwaaltjes van de zwangerschap Gepubliceerd op 08/12/2016 - 16h35

Geneesmiddelen zijn tijdens de zwangerschap af te raden. Maar hoe moeten al die kleine kwaaltjes verzorgd worden die ze meebrengt? Acupunctuur is een goed therapeutisch alternatief bij misselijkheid, rugpijn, constipatie en andere kleine zwangerschapkwaaltjes.

Gastro-enteritis: welke eetwaren moet u mijden? Gepubliceerd op 01/12/2017 - 09h59

De epidemie van de gastro-enteritis of buikgriep heeft toegeslagen. Als u de juiste reflexen toepast, kunt u eraan ontsnappen. Maar wat moet u doen als u deze spijsverteringsinfectie toch oploopt? Wat mag u drinken als u buikgriep hebt? En wat eet u beter niet en wat wel?

Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn niet altijd de echte gevaren.

Diarree: wat zijn de oorzaken? Gepubliceerd op 08/11/2016 - 10h18

Men spreekt van diarree wanneer de stoelgang meer dan driemaal per dag lopend of zeer zacht is. Diarree is uiterst vervelend, meestal goedaardig, maar jammer genoeg niet zeldzaam. Diarree kan acuut of chronisch zijn, maar waardoor wordt ze eigenlijk veroorzaakt?

Toename van het aantal leverziektes bij kinderen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h52

Het zou fout zijn te denken dat leververvetting (een ophoping van vet in de lever) een ziekte is die alleen bij volwassenen voorkomt, met name bij mensen met overgewicht en/of diabetes. Ook bij kinderen komt deze leverziekte - hepatische steatose met de medische term - namelijk voor. Ze wordt trouwe...

Hoe verloopt de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h44

Verschillende ziektes vertonen de typische symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom . Buikklachten zoals buikpijn en een ­ opgeblazen gevoel kunnen ook wijzen op een ontstekingsziekte, coeliakie (een stofwisselingsziekte) of zelfs karteldarmkanker. Hoe komt men dan tot de diagnose van het prikkelba...

Zelf maagzuur behandelen Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h40

Maagzuur of gastro-oesofageale reflux (ook bekend onder de term zure oprispingen) is een onaangename aandoening van het dagdagelijkse leven. Als u er maar af en toe last van hebt, kunt u het euvel zelf bestrijden.

Lijnzaad eten, geen slecht idee! Gepubliceerd op 26/10/2016 - 17h31

Lijnzaad is op nogal wat vlakken interessant voor de gezondheid. Dat komt door de drie actieve bestanddelen: vezels, lignanen en omega-3. Lijnzaad wordt daarom gebruikt ter bestrijding van constipatie, verhoogde cholesterol, de symptomen van de menopauze en cardiovasculaire aandoeningen.

Regelmatig diarree? Zeven handige tips om ermee om te gaan Geüpdatet op 12/10/2016 - 10h41

Darmen die wat gevoeliger zijn voor voedselinfecties, het prikkelbaredarmsyndroom, een ontstekingsziekte van de darmen… Veel mensen krijgen regelmatig af te rekenen met diarree of hebben zelfs chronische diarree. Hoe gaat u ermee om?

Platte buik: te mijden voedingswaren Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h29

Een wespentaille is niet alleen een kwestie van gewichtscontrole. Ook de spijsvertering speelt een rol. Als u droomt van een mooie platte buik, zet u bepaalde voedingswaren beter niet op het menu!

Moeilijke spijsvertering: een kwestie van stress? Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h36

Stress doet spijsverteringsstoornissen toenemen, zoals bijvoorbeeld maagzuur en reflux, maar het kan ook een factor zijn die de problemen veroorzaakt. Als u met stress en met spijsverteringsproblemen kampt, dan moet u twee dingen doen: de stress reduceren en evenwicht brengen in uw voeding.

10 tips om geen last te hebben van aerofagie Gepubliceerd op 13/07/2016 - 16h20

Een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, oprispingen… Allemaal symptomen van aerofagie die de aanwezigheid verraden van een teveel aan gas. Aerofagie is geen ernstige ziekte, maar eerder een goedaardig probleem dat in het dagelijks leven wel storend kan zijn. Hoe raakt u ervan af en wat kunt u doe...

Wat moet u eten om lang en gezond te leven? Voedingsvezels! Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h19

De consumptie van voedingsvezels wordt in verband gebracht met een verlaging van het sterftecijfer ongeacht de oorzaak (cardiovasculaire, ontstekings- en respiratoire ziekten, kankers, enz.). Met andere woorden, het eten van voedingsvezels zou de levensduur verlengen. Een woordje uitleg over de effe...

Anale fissuur, een goedaardige maar pijnlijke kwetsuur Gepubliceerd op 15/06/2016 - 12h09

Een anale fissuur is een goedaardig, maar zeer invaliderend dagelijks probleem. Een anale fissuur is niet hetzelfde als een anale fistel . Met goede adviezen en een goede behandeling kan een heelkundige ingreep vaak worden vermeden.

Constipatie: wanneer moet u een arts raadplegen? Gepubliceerd op 30/05/2016 - 14h18

Constipatie is geen zeldzaam probleem. Het is meestal niet zo erg, maar wel onaangenaam en ze zorgt voor enig ongemak. Wanneer moet u in geval van constipatie een arts raadplegen?

PUBLICITÉ