PUBLICITÉ
ARTIKELS SLAAPSTOORNISSEN
29 online artikels over Slaapstoornissen
Sexsomnia of slaapseks Gepubliceerd op 08/03/2017 - 17h12

Seks bedrijven tijdens de slaap is een slaapstoornis die niets meer te maken heeft met louter fantaseren. Deze variant van slaapwandelen , beter bekend als sexsomnia of slaapseks, gaat soms ook gepaard met gewelddadig gedrag. In extreme gevallen wordt het leven van het koppel een echte hel.

Minder slapen om van slapeloosheid af te raken? Geüpdatet op 26/07/2016 - 17h01

Iemand die aan slapeloosheid lijdt beletten om naar bed te gaan: het klinkt misschien vreemd, maar vandaag wordt het als therapie almaar meer aanbevolen. Hoe gaat het in zijn werk?

Slaap: beter eten om beter te slapen Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

De eindejaarsfeesten en de rijkelijke maaltijden bevorderen niet per se onze nachtrust. Goed slapen is ook belangrijk om een dieet optimaal te laten renderen. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen de slaap, de voeding, bepaalde levensmiddelen en het caloriegehalte van een maaltijd. Ook de wed...

Waar dient de slaap voor? Geüpdatet op 06/11/2015 - 12h07

Slaap is een essentiële biologische functie. Voldoende uren slapen en een nachtrust van goede kwaliteit zijn cruciaal, zeker in de puberteit. Deze kwetsbare periode kan namelijk makkelijk leiden tot een ontregeling van de biologische klok en zo tot een chronisch gebrek aan slaap . Waarom is het zo b...

Slaapwandelen: wat zijn de risico’s voor de gezondheid? Geüpdatet op 01/06/2015 - 17h23

Slaapwandelen is een van de meest voorkomende slaapstoornissen: 2 tot 4% van de volwassenen heeft er last van; bij kinderen is dat zelfs 15 tot 20%. Maar welke impact heeft slaapwandelen op de gezondheid? Moeten we ervoor naar de dokter?

Slapeloosheid bestrijden met planten Gepubliceerd op 21/04/2015 - 13h03

In geval van occasionele slapeloosheid, kunnen middeltjes op basis van planten hulp bieden. Op dat vlak zijn vier planten aangewezen: passiebloem, escholtzia of Californische klaproos, valeriaan en hop.

Slaaptekort: tips om beter te slapen Gepubliceerd op 21/04/2015 - 12h45

Het is slecht gesteld met onze slaap . Een op de drie mensen verklaart last te hebben van slaapstoornissen en dat minstens drie keer per week. Dat is een alarmerende vaststelling, want slaaptekort heeft een directe impact op onze gezondheid (moeheid, slaperigheid, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid,...

Als stress chronisch wordt … Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een mogelijk gevaar. Het is dus een nuttige prikkel om ons tot actie aan te zetten en ervoor te zorgen dat we ons aan de situatie aanpassen. In zoverre is stress een goede zaak. Maar alles verandert als stress chronisch wordt.

Parkinson en slaapstoornissen: oorzaken en oplossingen Gepubliceerd op 10/02/2015 - 17h46

De ziekte van Parkinson gaat heel vaak gepaard met slaapstoornissen. Zo klagen heel wat parkinsonpatiënten over slaapstoornissen, vooral dan over slaperigheid overdag . Hoe valt dat te verklaren?

Narcolepsie : zeldzaam en onbegrepen Gepubliceerd op 03/11/2014 - 17h45

Narcolepsie is een neurologische stoornis die voorkomt bij twee tot drie op de 10.000 mensen, dat zijn alles samen enkele duizenden Belgen. Door de ziekte hebben mensen een onweerstaanbare drang om te slapen op momenten dat ze wakker horen te zijn. Dat kan misschien grappig overkomen, maar voor de p...

Fibromyalgie: de slaapstoornissen behandelen Gepubliceerd op 28/05/2013 - 11h27

Fibromyalgie is een pijnlijk syndroom dat voorkomt bij 2 à 4% van de bevolking. De spier- en gewrichtspijn gaan gepaard met zware vermoeidheid en slaapstoornissen. Het behandelen van die slaapstoornissen zou een van de hoekstenen van de behandeling fibromyalgie zijn.

Wat vertellen uw dromen of nachtmerries? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Onze dromen zijn soms verrassend. Nu eens bizar, dan weer verontrustend of beangstigend, of zelfs ontaardend in heuse nachtmerries. Soms hebben we ook de indruk dat er diepe betekenissen achter schuilgaan. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

's Nachts opstaan om te plassen: nycturie kan je leven ernstig verstoren Gepubliceerd op 20/09/2012 - 11h32

Slaap is onontbeerlijk voor ons lichamelijk en psychisch welzijn, op voorwaarde natuurlijk dat het om een verkwikkende slaap gaat. Blijkt nu dat meer dan 50% van de vrouwen en mannen ouder dan 50 jaar minstens eenmaal per nacht opstaat om te gaan plassen. Nycturie is de voornaamste oorzaak van verst...

Waarom slapen we zo slecht? Geüpdatet op 21/02/2012 - 09h36

Sommige slaapstoornissen zijn een echte ziekte. Die moet dan ook behandeld worden om de slaap te kunnen herstellen. Andere slaapstoornissen hebben meer te maken met leefgewoonten. Die aanpassen kan de slaap helpen herstellen zonder dat er geneesmiddelen aan te pas moeten komen. Een korte kennismakin...

Houdt uw spijsvertering u uit de slaap? Gepubliceerd op 23/12/2011 - 20h00

Ook ‘s nachts werken onze lichaamsfuncties voort, alleen wat trager dan overdag. Dat is ook het geval met onze spijsvertering . Daarom is het belangrijk om ‘s avonds niet te veel te eten. Anders wordt onze slaap misschien verstoord... Vooral reflux of maagzuur is ’s nachts een probleem.

In slaap vallen zoals u uw bed opmaakt… Geüpdatet op 01/08/2011 - 15h14

Valt u moeilijk in slaap ? Slaapt u slecht? Alvorens uw toevlucht te nemen tot slaapmiddelen, kunt u misschien eerst proberen uw slaapkamer anders in te richten…

Dokter, ik slaap zeer slecht Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h36

Slecht of onvoldoende slapen is voor talrijke mensen zo alledaags dat ze er zelfs niet aan denken het probleem met hun arts te bespreken. Slecht slapen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het privé- als het beroepsleven. Op welke manier kan uw arts u helpen?

Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Allergische rinitis: echte slaapstoornissen! Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Mensen die lijden aan allergische rinitis hebben naast de klassieke plaatselijke symptomen (niesbuien, verstopte neus, jeukende neus...) ook last van slaapstoornissen. Is de neusobstructie verantwoordelijk voor deze verstoring van de slaap bij deze patiënten? Neen, deze aandoening heeft ook een oorz...

Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap voor een gewichtstoename zorgt?

Eindelijk goed slapen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Velen onder ons klagen over tijdelijke of blijvende slaapstoornissen. Oorzaken: stress, zorgen of een ongezonde levensstijl, stuk voor stuk factoren die onze nachtrust kunnen verstoren en in mindere of meerdere mate problemen kunnen veroorzaken in ons dagelijkse leven.

Alcohol verstoort de slaap Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

Alcoholverslaafden lijden net als ontwenden aan slaapstoornissen. Alcohol doet ons weliswaar sneller inslapen, maar leidt ook tot chronische slapeloosheid. Vermoeidheid is overigens één van de risicofactoren voor een terugval.

Bejaarden en slaap Geüpdatet op 14/01/2003 - 00h00

Vorige week hebben we de verschillende slaapfasen besproken. Nu zullen we gemakkelijker kunnen omschrijven welke slaapstoornissen kunnen voorkomen bij bejaarden.

Slaap bij senioren Geüpdatet op 06/01/2003 - 00h00

Met het ouder worden slaapt men doorgaans minder goed. Verscheidene factoren hebben daar de hand in. Sommige hebben te maken met de veroudering, andere kunnen bijvoorbeeld door de inname van geneesmiddelen worden veroorzaakt.

Slechte slaper: slechte chauffeur Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

Meer dan 5 miljoen Europeanen lijden aan het slaapapneusyndroom. Overdag zijn die mensen vaak slaperig: ze kunnen op elk ogenblik achter het stuur inslapen!

Slaapstoornissen: zichzelf thuis testen Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De tweejaarlijkse prijs Siemens werd toegekend aan een Nederlandstalige en een Franstalige groep. De Franstalige prijs werd toegekend aan Prof. Robert Poirrier en Bernard Beckers voor het opsporen van ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Zorgen voor een goede slaap Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Volgens Dr. Sylvie Royant-Parola, psychiater en neurobioloog gespecialiseerd in slaapstoornissen, kan goed slapen in veel gevallen worden aangeleerd. Dat is het onderwerp van haar boek „Comment retrouver le sommeil par soi-même?”.

PUBLICITÉ