PUBLICITÉ
ARTIKELS RADIOACTIVITEIT
8 online artikels over Radioactiviteit
Kernenergie: waarom hebben we jodiumpillen nodig? Geüpdatet op 09/03/2017 - 16h50

In 2017 wil de regering de verdeling van jodiumpillen uitbreiden tot het hele land; elke Belg zou dus binnenkort de tabletten in huis moeten kunnen halen. De maatregel moet ons beschermen tegen de gevolgen van een eventuele kernramp. Maar hoe werken de pillen? En hoe gebruiken we ze correct?

Radonalarm! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h40

Radongas is kleurloos, geurloos en smaakloos, maar wel zeer bekend als radioactief gas met kankerverwekkende risico's. Om deze onzichtbare vijand te verbannen, is er maar één oplossing: uw woning grondig screenen op de aanwezigheid van radon. Geef het gas geen enkele kans!

Koken met de microgolf: een gezondheidstroef? Gepubliceerd op 30/07/2013 - 13h53

De microgolfoven is een centraal element geworden in de keuken, zowel thuis als op het werk. Nochtans worden aan die kooktechniek vaak schadelijke effecten toegeschreven. Voorlopig heeft nog geen enkele studie kunnen bewijzen dat de microgolf echt gevaarlijk is. Hij zou zelfs eerder een bondgenoot z...

Radiografie, scanners, MRI: waarom moeten we voorzichtig zijn? Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

We hebben heel veel te danken aan de medische beeldvorming. We kunnen er veel problemen mee opsporen en dus ook doeltreffend behandelen, van een simpele breuk tot de eerste stadia van kanker. Maar dat mag geen reden zijn om er te pas en te onpas gebruik van te maken!

Radioactieve straling: wat zijn de risico's voor de gezondheid? Geüpdatet op 11/04/2011 - 16h13

De kernramp van Fukushima roept veel vragen op en zorgt voor heel wat ongerustheid. De meeste vragen hebben betrekking op de gevolgen van de radioactieve straling voor de gezondheid , niet alleen in de buurt van de kerncentrale, maar ook op afstand, in ons land bijvoorbeeld. Test uzelf aan de hand v...

Radioactieve patiënten en luchthavenperikelen Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Ten gevolge van een specifieke behandeling of een bepaald onderzoek kunnen patiënten 'radioactief' worden en dat gedurende een paar dagen lang blijven. Dat kan voor problemen zorgen in bepaalde luchthavens en meer bepaald bij veiligheidscontroles.

Mooie beelden en heerlijke stralingen! Geüpdatet op 29/03/2005 - 00h00

Scanners bieden ons steeds mooiere beelden. Zo is er een gloednieuwe scanner - die nog in de experimentele fase zit - die rechtstreeks hart en bloedvaten in beeld kan brengen. Voor deze mooie beelden moet wel een zware prijs betaald worden aan extra straling, waardoor het kankerrisico op termijn toe...

Kernongevallen: denk aan jodium! Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Naar aanleiding van enkele recente (valse) alarmen in ons land, willen we er toch aan herinneren dat de schildklier moet worden beschermd bij een kernongeval. Na het kernongeval van Tsjernobyl hebben de vorsers de langetermijngevolgen nog beter kunnen meten dan na de ramp in Hiroshima en Nagasaki.

PUBLICITÉ