PUBLICITÉ
ARTIKELS PSYCHOLOGIE VAN HET GEZIN
22 online artikels over Psychologie van het gezin
Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Kerstmis, een nachtmerrie voor vrijgezellen! Gepubliceerd op 22/12/2016 - 10h12

Kerstmis is een echt een familiefeest . Er is de vreugde van de kinderen en van het samenzijn. Dat is tenminste het beeld dat we te zien krijgen, want Kerstmis is niet voor iedereen feest...

Tips voor een Kerstmis zonder strubbelingen Gepubliceerd op 22/12/2016 - 10h05

Kerstmis is van oudsher een familiefeest . Deze feestelijke bijeenkomsten kunnen al naargelang de omstandigheden zalig zijn... of een nachtmerrie! Hoe vermijdt u onenigheid tijdens deze familiale onderonsjes ?

Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes? Geüpdatet op 10/08/2016 - 10h35

Diabetes haalt niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook dat van zijn familie overhoop! Familieleden zijn te veel of te weinig betrokken bij de opvolging van de behandeling en hebben soms moeite om hun plaats te vinden … Ziehier enkele denkpistes over de houding die u kunt aannemen.

Bepaalt onze plaats tussen de broers en zussen ons karakter? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h49

De oudsten zus, de jongsten zo, en de kinderen in het midden nog anders… De plaats die we in het rijtje van broers en zussen hebben, bepaalt in grote mate hoe we onze kindertijd beleven. Maar heeft het ook echt een invloed op wie we zijn? Veel wetenschappelijke werken hebben zich al over die vraag g...

Gelukkige kinderen: misschien begint het wel bij de ouders! Gepubliceerd op 27/05/2015 - 09h28

Alle ouders dromen ervan dat hun kinderen gelukkig zijn. Maar je kind gelukkig proberen te maken is een echt hindernissenparcours. Misschien proberen we best eerst zelf, als ouders , om weer zelfvertrouwen te winnen!

Waarom is met de familie bijeenkomen soms zo moeilijk? Gepubliceerd op 24/12/2013 - 14h50

De eindejaarsfeesten, religieuze feesten in familiekring, huwelijken, dopen of zelfs begrafenissen, …stuk voor stuk gelegenheden om samen te zijn in familiekring. Sommigen zijn er dol op, anderen hebben er een gloeiende hekel aan. Waarom is niet alles rozengeur en maneschijn in het land van de famil...

Cadeaus geven vinden ze heerlijk... Gepubliceerd op 24/12/2013 - 14h20

Graag cadeaus geven, dat is graag schenken en plezier doen. Kerstmis, Nieuwjaar, verjaardagen zijn ogenblikken waarop geschenken altijd welkom zijn. Traditie of vrijgevigheid?

Mama gaat weer aan het werk: nee tegen schuldgevoelens Gepubliceerd op 09/09/2013 - 19h26

Het is normaal dat u opnieuw wilt gaan werken, en u bent lang niet de enige in die situatie, want het is de keuze van 75 % van de vrouwen die voor het eerst moeder worden. Enkele tips voor een geslaagd 'professioneel heroptreden"'

Vakantie en nieuw samengesteld gezin: handleiding Geüpdatet op 22/07/2013 - 08h42

Op vakantie gaan met het gezin is iets waar iedereen naar uitkijkt, een welkome break in het jaar. Maar een vakantie met een nieuw samengesteld gezin kan spanningen doen ontstaan. De spanningen zoals elk gezin ze wel kent, maar daarnaast ook de spanningen eigen aan een nieuw samengesteld gezin . Hoe...

Nieuw samengesteld gezin: de sleutels tot succes Gepubliceerd op 12/11/2012 - 13h52

Stiefvader, stiefmoeder … Het aantal nieuw samengestelde gezinnen stijgt voortdurend. Een nieuw gezin - en een warm nest - stichten verloopt zelden zonder spanningen. Welke valkuilen moet u vermijden? Hoe creëert u een goede sfeer in huis?

Driftbuien van kinderen, gewoon een manier om zich te uiten? Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h45

Huilbuien, kuren, niet willen luisteren… Welke ouder zit soms niet met de handen in zijn haar als zijn kind weer eens humeurig is? Enkele pistes om de woedeaanvallen van uw kind beter te begrijpen en ermee te leren omgaan.

Help, mijn ouders zitten op Facebook! Geüpdatet op 19/09/2011 - 12h37

Pubers en – op de tweede plaats - jongvolwassenen vormen de grootste groep mensen die op Facebook zitten. Maar de laatste tijd melden zich ook almaar meer mensen van oudere leeftijd. Momenteel schrijven zich vooral vijftigplussers in op Facebook . Hoe dat komt? Omdat alle jongeren er al op zitten......

Hoe praat u met uw kinderen over seksualiteit? Gepubliceerd op 22/08/2011 - 17h29

Da's een vraag die vaak gesteld wordt en die ook veronderstelt dat er daarvoor zoiets bestaat als een standaardmethode. Maar is het wel de juiste vraag, en moeten we ons niet veeleer afvragen: "Waarom moeten we met onze kinderen praten over seksualiteit "?

Kent u de verschillen tussen mannen en vrouwen? Geüpdatet op 22/08/2011 - 15h01

Mannen en vrouwen verschillen maar van elkaar door één klein chromosoom. Toch zijn er grote verschillen in de manier waarop we psychisch functioneren. Kent u de verschillen?

Mama is jaloers op de oppas! Gepubliceerd op 27/06/2011 - 16h25

Clarisse Fondacci, een psychotherapeute gespecialiseerd in relaties tussen moeder en kind, is er gerust in: jaloezie is een natuurlijke reactie en eerder positief.

Samen eten, veel voordelen voor het gezin Gepubliceerd op 11/10/2017 - 12h03

Samen eten met het gezin was vroeger een van de hoogtepunten van de dag. Sinds enige tijd is die gewoonte bij heel wat mensen echter in onbruik geraakt. Hoewel samen met het gezin eten een beetje organisatie vraagt, toch zijn dit bevoorrechte gelegenheden met talrijke voordelen voor de gezinsleden.

Vooroordelen over het 'ideale' gezin Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Kinderen krijgen, een gezin stichten: het is bij de meeste mensen een diep verlangen. Dat wordt echter vaak "vervuild" door allerlei irrationele denkbeelden die op het eerste gezicht logisch lijken.

Volwassenen en kinderen hebben dezelfde behoeften! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

We denken dat volwassenen volwassen behoeften hebben en kinderen kinderbehoeften, maar dat is niet zo. Volwassenen en kinderen hebben dezelfde behoeften. Ook in een volwassene schuilt nog altijd een kind.

Naakt zijn of niet naakt zijn... in het gezin Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

Els heeft haar ouders altijd al naakt zien rondlopen in huis of in de tuin. Toen ze volwassen werd, durfde ze hun eindelijk te zeggen hoe moeilijk ze het daar rond haar 8ste mee begon te krijgen, want rond die leeftijd werd ze nogal preuts. Vandaag is het voor haar uitgesloten dat haar kinderen haar...

Sssjt: familiegeheim... Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

Familiegeheimen komen wellicht in elke familie voor. Maar het zijn en blijven geheimen, met andere woorden: ze blijven taboe… tot de dag waarop ze "sluipend hun werk hebben gedaan" en eindelijk onthuld kunnen worden…

Familietherapie Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Familietherapie is een groepsavontuur en een werk van lange adem. In de praktijk van de therapeut kunnen verschillende generaties en verschillende therapeuten samenkomen. Wanneer is een dergelijke aanpak noodzakelijk en bij wie kan men ervoor terecht? Een overzicht.

PUBLICITÉ