PUBLICITÉ
ARTIKELS PSYCHOLOGIE VAN DE SAMENLEVING
20 online artikels over Psychologie van de samenleving
Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt ons welke weg ze heeft afgelegd en legt uit hoe ze...

Waarom geeuwen we? Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h36

Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen. Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbondenheid binnen een groep te bevorderen.

Met Allerheiligen naar het kerkhof: wat is het nut? Gepubliceerd op 27/10/2015 - 09h29

Het jaarlijkse bezoek aan het kerkhof met Allerheiligen loopt misschien wat achteruit, maar het ritueel blijft toch stand houden. In 2011 verklaarde de helft van de Belgen van plan te zijn om op die dag naar het kerkhof te gaan. Maar wat is de diepere betekenis en het nut van dit ritueel?

Schoonheid zit vanbinnen: echt waar! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h48

Het werd wetenschappelijk aangetoond: mensen waarvan we denken dat ze een onaangename persoonlijkheid hebben, lijken minder mooi en minder aantrekkelijk te zijn . Iets om over na te denken in tijden waarin de esthetische chirurgie hoge toppen scheert...

De obscure kant van Facebook Gepubliceerd op 30/07/2013 - 09h09

Het is de place to be en wie er niet bij is, lijkt achtergebleven in het tijdperk van de dinosaurussen. Waar hebben we het over? Over Facebook uiteraard! Toch is er naast de speelse en positieve facetten van Facebook ook sprake van negatieve en zelfs gevaarlijke aspecten.

Facebook, een vriend die het goed met u voorheeft? Geüpdatet op 28/12/2009 - 00h00

Wil je mijn vriend zijn? Neen, het is niet de vos die tegen de kleine prins spreekt, het is een boodschap van Facebook . Is vrienden maken via het web onschuldig of een gevaarlijke illusie?

Facebook: een weerspiegeling van de maatschappij? Geüpdatet op 22/07/2008 - 00h00

Facebook telt vandaag bijna 80 miljoen gebruikers wereldwijd, vooral mensen tussen de 20 en de 30 jaar oud. Rest de vraag of dit soort netwerken het aantal contacten doet toenemen of ze alleen maar bevestigt.

Bidden: een stressfactor voor patiënten die wachten op een operatie Geüpdatet op 13/06/2006 - 00h00

Er werd een heel ernstige studie uitgevoerd naar de effecten van bidden op patiënten die op een coronaire overbrugging wachten. Zouden Gods wegen ondoorgrondelijk zijn? Het lijkt er inderdaad op dat het feit dat de patiënt weet dat iemand bidt voor een goed herstel complicaties in zijn toestand kan...

Waar zijn al de helden heen? Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

We denken graag dat helden echt bestaan. Om ze te kunnen bewonderen, om ze als rolmodel te laten fungeren of om het goede voorbeeld te geven aan kinderen. Daarom vertellen we zo graag voorvallen en verhalen waarin helden moedig zijn, slim, dapper, genereus, sterk, en ga zo maar door.

Zit agressie in de vingertoppen? Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Als een man nog eens naar u wijst, moet u daarbij eens de lengte van zijn wijsvinger nagaan! Uit een recente studie blijkt immers dat, hoe korter de wijsvinger in verhouding tot de ringvinger, hoe groter de kans dat de eigenaar overgaat tot lichamelijke agressie.

De naam van de roos... Geüpdatet op 22/02/2005 - 00h00

Iedereen houdt van de geur van rozen, maar haat de geur van uitwerpselen. Er bestaat echter niet zoiets als goede en slechte geuren: met uitzondering van irriterende geuren zijn het persoonlijke en culturele ervaringen die maken van welke geuren we houden en van welke niet.

De kleren maken niet de man Geüpdatet op 10/08/2004 - 00h00

U hebt het wellicht vaak te horen gekregen toen u kind was: beoordeel mensen niet op hun uiterlijk. De kleren maken niet de man. Helaas dreigt dit gezegde in de vergetelheid te raken.

Sint Valentijn : 6 argumenten waarom hij u bloemen geeft! Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Vrouwen stellen zich ieder jaar bij Sint-Valentijn dezelfde vraag: krijgen we een bos bloemen ? Of een klein cadeau? Of niets? Hier zijn alvast 6 argumenten waarom uw man u bloemen geeft voor valentijnsdag .

Is geluk een kwestie van toeval? Geüpdatet op 30/09/2003 - 00h00

Sommigen noemen zichzelf geluksvogels, anderen klagen dat ze keer op keer pech hebben. Moet je onder een gunstig gesternte geboren zijn om geluk te hebben of kunnen we geluk afdwingen? En als niet alles op voorhand vastligt, over welke psychologische vaardigheden moeten we dan beschikken om geluk te...

Te veel tv-kijken leidt tot meer geweld Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Volgens een studie die in het Amerikaanse tijdschrift Science werd gepubliceerd, begaan jongeren die meer tv kijken meer gewelddaden. De studie is gebaseerd op de observatie van meer dan 700 jongeren gedurende 17 jaar en windt er geen doekjes om: het tv-kijken moet worden beperkt.

De gevoeligheid van vrouwen voor de geur van mannen Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

De geuren waaraan vrouwen de voorkeur geven, worden bepaald door de genen die ze van hun vader hebben overgeërfd. Aan de geur kunnen ze mannen herkennen die een genetische sequentie hebben die dicht aanleunt bij hun eigen sequentie en die afkomstig is van hun vader. Een wijze van herkenning die waar...

PUBLICITÉ