PUBLICITÉ
ARTIKELS PSYCHO
124 online artikels over psycho
Beleefdheid, waar is het goed voor? Gepubliceerd op 04/05/2017 - 15h00

Beleefdheid is een gedragsnorm die onze sociale relaties gemakkelijker maakt als we er ons aan houden. Ze heeft dus haar nut, en veel mensen klagen ook over het gebrek aan beleefdheid of hoffelijkheid in de wederzijdse omgang tussen mensen vandaag. Toch komt beleefdheid soms ook over als een keursli...

Drie sleutelvragen bij een dreigende relatiebreuk Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h56

Een koppel dat al lang samen is, heeft hoe dan ook zware crisissen doorstaan. Soms staat de relatie daardoor zelfs op springen. Hoe kan zo'n koppel de juiste beslissing nemen? En welke vragen moeten beide partners zich stellen om een klaardere kijk te krijgen op hun probleem?

Tien dingen die u moet weten over reflexologie Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h22

Reflexologie kan heel wat dagelijkse kwaaltjes verzachten - zoals stress, vermoeidheid of rugpijn. Deze aanvullende therapie op de klassieke medische behandelingen raakt stilaan meer en meer bekend. We praten erover met reflexoloog Elisabeth Breton.

Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt ons welke weg ze heeft afgelegd en legt uit hoe ze...

Voordelen van een dagboek Geüpdatet op 27/03/2017 - 14h35

Het dagboek is nog altijd populair en het is zeker niet alleen iets voor jonge meisjes! En ook al verandert de vorm en bestaat er vandaag een veel grotere verscheidenheid, het principe blijft hetzelfde: een plekje waar we privacy hebben en onze gevoelens en gedachten in alle vrijheid onder woorden k...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Kanker: elf schoonheidstips om vrouwelijk te blijven Geüpdatet op 02/03/2017 - 09h47

Huid, haar en nagels: de therapieën en antikankerbehandelingen veranderen alles. Maar het is intussen alom bekend: verzorging en make-up kunnen kankerpatiënten helpen om er beter uit te zien en zich ook beter te voelen. Onze tips en weetjes om uw vrouwelijkheid te bewaren.

Niet-samenwonende koppels Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h27

Alsmaar meer koppels wonen niet samen. Volgens een socioloog is dit misschien een manier om elk risico op een relatiebreuk te voorkomen.

Kerstmis, een nachtmerrie voor vrijgezellen! Gepubliceerd op 22/12/2016 - 10h12

Kerstmis is een echt een familiefeest . Er is de vreugde van de kinderen en van het samenzijn. Dat is tenminste het beeld dat we te zien krijgen, want Kerstmis is niet voor iedereen feest...

Tips voor een Kerstmis zonder strubbelingen Gepubliceerd op 22/12/2016 - 10h05

Kerstmis is van oudsher een familiefeest . Deze feestelijke bijeenkomsten kunnen al naargelang de omstandigheden zalig zijn... of een nachtmerrie! Hoe vermijdt u onenigheid tijdens deze familiale onderonsjes ?

Psychologen in de strijd tegen kanker Gepubliceerd op 29/11/2016 - 15h35

De inbreng van een psycholoog bij ziektes, en vooral dan bij kanker, kan heel divers zijn. Een universitaire opleiding psycho-oncologie moet professionele hulpverleners voortaan inwijden in de specifieke begeleiding van kanker patiënten.

Einde van de menstruatiecyclus = koopwoede! Gepubliceerd op 25/11/2016 - 12h01

Stemmingswisselingen, hoofdpijn, neerslachtigheid, slaapproblemen... Aan dit rijtje van symptomen die het begin van de maandstonden aankondigen, kan nog een ander, ietwat apart symptoom worden toegevoegd: de dwangmatige drang om te kopen!

Ruziemaken als de kinderen het zien, is dat erg? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h29

Ruzie met uw partner terwijl de kinderen toekijken, kan niet zo best zijn voor uw nageslacht. U kunt het beter met z'n tweetjes doen. Dat is wat je vaak hoort beweren. Maar is dat ook zo?

Diabetes: hoe steunt u een familielid met diabetes? Geüpdatet op 10/08/2016 - 10h35

Diabetes haalt niet alleen het leven van de patiënt zelf, maar ook dat van zijn familie overhoop! Familieleden zijn te veel of te weinig betrokken bij de opvolging van de behandeling en hebben soms moeite om hun plaats te vinden … Ziehier enkele denkpistes over de houding die u kunt aannemen.

Hoe ruzie maken als koppel? Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h07

Een ruzie kan een gezond communicatiemiddel zijn. Het is een manier om woede te uiten, een natuurlijke emotie die je niet mag verdrukken. Sommige ruzies zijn destructief, dat is een feit, maar als men de nodige voorzorgen neemt kunnen ruzies ook een stap in de goede richting zijn. Een gebruiksaanwij...

Koopwoede: hoe genezen? Gepubliceerd op 06/07/2016 - 12h12

Hoewel de symptomen van koopwoede niet echt zeer klassiek zijn (geen hoofdpijn of bedlegerigheid), zijn de gevolgen er niet minder alarmerend om : uitsluiting door de bank, groeiende schuldenlast, enz.

Koopjesperiode: vijf tips om het hoofd koel te houden Geüpdatet op 04/07/2016 - 10h42

Twee keer per jaar herhaalt zich hetzelfde scenario: de koopjes beginnen en verleiden ons. We denken goeie zaakjes te doen, maar dat is niet altijd zo. Want het is niet omdat de prijzen verlaagd zijn dat we nu volop moeten kopen zonder ons vragen te stellen. Leer uw emoties beheersen om bewust te ko...

Hoe vindt u de juiste psycholoog? Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Psychotherapie kan echt wel een leven veranderen. Maar het is een nogal ingewikkeld proces dat ook veel inzet vraagt van de patiënt. De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een psycholoog . Hoe pakt u het aan?

Wat moet je doen voor een langdurige relatie? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h16

Een onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Texas geeft een heel praktisch antwoord op bovenstaande vraag. Je kan de gevoelens van verliefdheid en de duur van een relatie beïnvloeden door te schrijven. Maar hoe moet dat dan?

Volksgeloof, bijgeloof: wat is het nut van die goedgelovigheid? Gepubliceerd op 30/03/2016 - 14h50

Een zwarte kat tegenkomen, brengt onheil, gokken op een vrijdag de dertiende vergroot de kansen op winst, onder een ladder door lopen brengt ongeluk, enz. Het zijn vormen van bijgeloof die elke logica missen, maar bij sommige mensen zijn ze een vast onderdeel van hun denkwereld geworden. Hun doen en...

Waarom zijn vrouwen zo dol op de billen van de man? Gepubliceerd op 09/03/2016 - 11h23

Seksuele aantrekkelijkheid voltrekt zich via het praten, de manier waarop iemand beweegt, zijn karakter, wat hij doet en natuurlijk ook zijn lichaam. Er wordt dan wel veel meer gesproken over het visuele en aantrekkelijke karakter dat vrouwen hebben voor mannen, maar ook vrouwen houden van het manne...

Samenwerkende koppels, een goed of een slecht idee? Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

Als je van mekaar houdt , lijkt het normaal dat je veel tijd met elkaar wilt doorbrengen. Voor sommige koppels kan het dan ook een geweldige ervaring zijn om samen te werken, maar soms kan het ook op een catastrofe uitdraaien. Hoe moet u uw werk regelen om een stabiele en gelukkige relatie met een s...

Leven als koppel: verras elkaar om meer en beter van elkaar te houden Geüpdatet op 27/01/2016 - 14h07

Kan men elkaar nog verrassen als men elkaar al jaren kent? Dr. Ghislaine Paris, auteur van het boek "Faire l’amour pour éviter la guerre dans le couple" (Vrijen om oorlogssituaties binnen het koppel te vermijden), denkt van wel... En het zou voor het koppel zelfs zeer belangrijk zijn!

Is het liefde of verlangen? Gepubliceerd op 14/12/2015 - 15h34

Liefde en verlangen zijn twee totaal andere gevoelens die echter zeer nauw samenhangen. Het is niet steeds gemakkelijk ze van elkaar te onderscheiden.

Waarom geeuwen we? Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h36

Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen. Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbondenheid binnen een groep te bevorderen.

Bepaalt onze plaats tussen de broers en zussen ons karakter? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h49

De oudsten zus, de jongsten zo, en de kinderen in het midden nog anders… De plaats die we in het rijtje van broers en zussen hebben, bepaalt in grote mate hoe we onze kindertijd beleven. Maar heeft het ook echt een invloed op wie we zijn? Veel wetenschappelijke werken hebben zich al over die vraag g...

Stress en relatie: mijn partner is gestrest, hoe kan ik helpen? Geüpdatet op 30/10/2015 - 09h45

Stress is soms een onvermijdbaar gevolg van onze moderne manier van leven. Maar als stress chronisch wordt, kan dat gaan wegen op de relatie. Hoe kunt u uw partner van zijn chronische stress afhelpen om te voorkomen dat uw relatie onder druk komt te staan?

Maak een afspraak om te vrijen... Gepubliceerd op 29/10/2015 - 15h32

De meeste koppels die samenleven, vrijen als ze naar bed gaan om te slapen. En de meeste klagen erover: het is niet ideaal de liefde te bedrijven na een vermoeiende dag, als men weet dat men de volgende dag weer vroeg uit de veren moet...

Met Allerheiligen naar het kerkhof: wat is het nut? Gepubliceerd op 27/10/2015 - 09h29

Het jaarlijkse bezoek aan het kerkhof met Allerheiligen loopt misschien wat achteruit, maar het ritueel blijft toch stand houden. In 2011 verklaarde de helft van de Belgen van plan te zijn om op die dag naar het kerkhof te gaan. Maar wat is de diepere betekenis en het nut van dit ritueel?

Echtelijke ruzies: de regels van de kunst Gepubliceerd op 15/10/2015 - 16h47

Als een koppel ruzie over iets krijgt, neemt elke partij zich achteraf voor om alles te doen om een nieuwe crisis te voorkomen. Ruzie maken kan nochtans ook wel eens gezond zijn. Het kan ons vooruit helpen in een relatie, het kan helpen om elkaar beter te begrijpen, en het kan zelfs twee partners di...

Hersenen en muziek: zijn ze in harmonie? Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Naar muziek luisteren moet je leren, maar de smaak voor muziek is ook een aangeboren kwaliteit. We hoeven maar heel jonge kinderen te observeren die een liedje horen… en er spontaan op beginnen te dansen. Maar muziek beluisteren is meer dan alleen maar een genot. Het is ook een werkinstrument dat on...

Kan gewichtsverlies leiden tot relationele problemen? Gepubliceerd op 09/09/2015 - 15h26

Wanneer men met overgewicht kampt of met obesitas geconfronteerd wordt, is gewicht verliezen positief en dikwijls zelfs zeer belangrijk voor de gezondheid. Toch is dit gewichtsverlies niet even vanzelfsprekend voor elk aspect van het leven. Laten we het voorbeeld nemen van een koppel dat elkaar heef...

Hoogbegaafde volwassenen: een (vergiftigd) geschenk? Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h49

Als het woord begaafd valt, denken we vaak aan vroegrijpe kinderen met een hoog IQ . Maar hoogbegaafdheid verdwijnt niet met het ouder worden… Hoe ziet de situatie eruit voor hoogbegaafde volwassenen ? Met welke uitdagingen worden ze in hun sociale, emotionele en professionele leven vaak geconfronte...

Schoonheid zit vanbinnen: echt waar! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h48

Het werd wetenschappelijk aangetoond: mensen waarvan we denken dat ze een onaangename persoonlijkheid hebben, lijken minder mooi en minder aantrekkelijk te zijn . Iets om over na te denken in tijden waarin de esthetische chirurgie hoge toppen scheert...

Gelukkige kinderen: misschien begint het wel bij de ouders! Gepubliceerd op 27/05/2015 - 09h28

Alle ouders dromen ervan dat hun kinderen gelukkig zijn. Maar je kind gelukkig proberen te maken is een echt hindernissenparcours. Misschien proberen we best eerst zelf, als ouders , om weer zelfvertrouwen te winnen!

Hulp nodig? Patiëntenverenigingen zijn daar Gepubliceerd op 28/04/2015 - 15h02

Er bestaan in België zeer veel patiëntenverenigingen . U vindt hieronder een aantal van deze verenigingen, die misschien kunnen beantwoorden aan een dringende behoefte. Deze lijst is uiteraard niet volledig. Wenst u meer informatie, dan kunt u de op dit gebied gespecialiseerde websites raadplegen. I...

Psoriasis: de belangrijke steun van familie en kennissen Geüpdatet op 21/04/2015 - 11h40

Psoriasis is als een paradox: hoewel de ziekte goed zichtbaar is, is ze nog steeds relatief onbekend bij de bevolking. Bovendien rust nog altijd een groot taboe rond psoriasis . Volgens de specialisten, is over de ziekte kunnen praten met familie en kennissen nochtans zeer belangrijk voor psoriasis...

Een gebroken hart: een vorm van verslaving? Gepubliceerd op 20/01/2015 - 12h04

Een team onderzoekers heeft zich gebogen over de hersenen van mensen die geconfronteerd worden met intens liefdesverdriet . Hun besluit: de hersenzones die op dit fenomeen reageren, zijn dezelfde die ook reageren in geval van verslaving .

Relatiebreuk: schuldgevoelens wegen op diegene die vertrekt Gepubliceerd op 03/11/2014 - 11h47

Een relatiebreuk is altijd een pijnlijk moment. Er kunnen heel verschillende emoties naar boven komen, zoals verdriet, woede, haat, ontmoediging, zelfverwijten of schuldgevoelens. De schuldgevoelens zitten vaak in het kamp van degene die vertrekt. En ze wegen heel zwaar, al dan niet terecht.

Ik ben niet gelukkig met mijn partner. Moet ik hem verlaten? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Het leven als koppel gaat niet altijd over rozen. Het kan gebeuren dat er een periode komt waarin u zich niet lekker meer voelt in uw relatie. Dan is de vraag: Moet ik blijven of weggaan? Wat zijn de goede redenen om uiteen te gaan en wat zijn de slechte om te blijven? En andersom.

Liefde op het eerste gezicht, bestaat het echt? Geüpdatet op 17/06/2014 - 10h53

Liefde op het eerste gezicht, je gelooft erin of niet. Maar kan de wetenschap ook in liefdeskwesties haar zegje doen? Er zijn al heel wat studies aan de liefde gewijd, aan het fenomeen ‘verliefd worden’ en hoelang die verliefdheid duurt… We bekijken hier wat we weten over liefde op het eerste gezich...

Als uw partner werkloos is Gepubliceerd op 03/03/2014 - 19h35

Werkloos zijn is moeilijk om mee te leven, om allerlei redenen. Je inkomen ligt ineens een stuk lager, waardoor de levensstandaard moet worden aangepast. Je verliest je plaats in de maatschappij, want die wordt vaak bepaald door het beroep dat iemand uitoefent. Je zelfbeeld verslechtert. En dan is e...

Maak tijd om te vrijen... Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h51

U hebt een goede relatie, u bent verliefd, alles gaat prima. Alles, behalve dat u al een poosje niet meer gevrijd hebt! U schaamt zich er een beetje voor, want u hebt de indruk dat iedereen alleen maar aan seks denkt en bij u loopt het fout!

Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

Intuïtie: moeten we luisteren naar het stemmetje in ons hoofd? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

U bevindt zich in een wat ingewikkelde situatie en moet een beslissing nemen. Na wat nadenken gelooft u de juiste logische beslissing te kennen die u moet nemen. En toch… Uw innerlijke stem zegt u dat die beslissing haar niet bevalt en port u aan om een andere keuze te maken, hoe logisch de eerste b...

Blaas uw relatie nieuw leven in Gepubliceerd op 30/12/2013 - 19h32

Hoe kunt u uw relatie meer diepgang geven? We bezorgen u een aantal mogelijkheden om met z'n tweeën opnieuw energie op te doen.

PUBLICITÉ