PUBLICITÉ
ARTIKELS ZOÖNOSE
15 online artikels over Zoönose
Huishonden en -katten: als ze onze gezondheid bedreigen (1) Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Als we ons huis met een hond of kat delen, moeten we enkele hygiënische regels in acht nemen. Onze kleine beschermelingen kunnen ons namelijk bacteriën en schimmels overdragen die de oorzaak zijn van min of meer ernstige ziekten.

Bilharziasis: één van de meest verspreide parasitaire ziekten ter wereld Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

Bilharziasis of schistosomiasis is een parasitose die veroorzaakt wordt door het binnendringen van een worm in de huid. Hij nestelt zich in de aders, tast de ingewanden aan en leidt op die manier tot ziekten. Bilharziasis treft op wereldvlak meer dan 300 miljoen mensen, vooral in de tropische landen...

Knokkelkoorts of dengue, een ziekte die de mug doorgeeft Gepubliceerd op 26/05/2015 - 16h23

Knokkelkoorts of dengue? U kent het misschien niet, tenzij u vaak naar tropische bestemmingen reist. Het door muggen overgedragen virus lijkt nu ook naar het noorden op te rukken. Wat moet u erover weten?

Vissen, konijnen, spinnen, slangen, wat zijn de risico's? Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Gezelschapsdieren kunnen een belangrijke rol spelen op sociaal, affectief en educatief vlak, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen en meer bepaald van verschillende infecties. Als men de risico's kent, dan kan men ze beperken, vooral wat 'nieuwe' gezelschapsdieren betreft.

Opgepast voor duiven! Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

Door de vogelgriep zijn we geneigd om op onze hoede te zijn voor alle vrij rondvliegende gevogelte. Toch vormt de stadsduif, die eerder resistent is, geen hoog besmettingsrisico. Maar hij is wel een drager van andere microben die ook een gevaar voor de gezondheid betekenen, zoals de Argas reflexus,...

Het hantavirus-syndroom: via knaagdieren op de mens overgedragen Gepubliceerd op 14/09/2012 - 11h28

Het hantavirus-syndroom is een virale ziekte die de mens oploopt door contact met knaagdieren die het virus dragen. Besmetting met het hantavirus veroorzaakt ernstige long- of nierinfecties die soms dodelijk kunnen zijn. De ziekte kan niet worden behandeld, maar ze komt gelukkig zelden voor.

Psittacose: ook in België ! Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Geen reden tot paniek, maar het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid signaleert toch een onrustwekkende toename van het aantal gevallen van psittacose, een ziekte die de longen aantast en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci.

Malaria, chikungunya, knokkelkoorts, enz.): ernstige overdraagbare 'vectorziektes' Gepubliceerd op 04/04/2014 - 16h25

Vectorziektes of via vectoren overgedragen ziektes zijn aandoeningen die verspreid worden door vectoren zoals muggen, luizen, teken en andere insecten. Een aantal daarvan zijn ernstig en zelfs potentieel dodelijk en verspreiden zich via epidemieën. Alles wat u moet weten over de belangrijkste vector...

Kip met Campylobacter? Nee, bedankt! Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Campylobacteriose is één van de meest voorkomende oorzaken van diarree ter wereld. Het systematische gebruik van antibiotica in de pluimveesector maakt deze kiem resistent tegen geneesmiddelen...

Tularemie: besmette prairiehonden? Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Prairiehonden zijn sympathieke knaagdieren van dezelfde familie als de eekhoorns (Sciuridae). Prairiehonden leven in Noord-Amerika in grote grasvelden. Ze worden in ons land geïmporteerd, samen met de ziekten waaraan ze lijden.

Hantavirusinfectie: nog een plattelandsziekte Geüpdatet op 17/06/2002 - 00h00

Vorige week hebben we de reeks over de ziekte van Lyme afgesloten. Deze week bespreken we een andere ziekte die ook voorkomt in onze bossen en op het platteland, nl. een ziekte die door het Hantavirus wordt veroorzaakt.

Echinicoccose: nog een ziekte uit de bossen... Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

De ziekte van Lyme en hantavirose zijn ziekten die we in onze bossen kunnen oplopen. Een andere zeldzame, maar ernstige ziekte in onze contreien is alveolaire echinicoccose.

Alpenkoorts Geüpdatet op 17/09/2002 - 00h00

Q-fever, een ziekte die gewoonlijk bij runderen voorkomt, komt nu ook voor bij de mens. Belgen die hun vakantie in de streek van Chamonix hebben doorgebracht, zouden de ziekte kunnen krijgen.

Het Nijlvirus bedreigt het Westen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Eerst was er miltvuur of anthrax, maar nu worden de Verenigde Staten en Canada getroffen door een nog ernstiger aandoening.

PUBLICITÉ