PUBLICITÉ
ARTIKELS PIJN
44 online artikels over Pijn
Pijn in de onderbuik? Raadpleeg een arts! Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h20

Pijn in het bekken of de onderbuik komt vaak voor en de meeste vrouwen kunnen erover meespreken. Deze pijn kan acuut of chronisch zijn. De oorzaken zijn uiteenlopend en moeten mensen ertoe aanzetten een arts te raadplegen.

Artritis: hoe bestrijd ik de pijn? Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h55

Artritis is een inflammatoire ziekte die één of meer gewrichten kan treffen. Ze leidt tot een zekere hinder in de gewrichten, alsof ze gaan blokkeren, maar vooral tot zeer invaliderende en soms chronische pijn. Hoe kunt u die pijn van artritis bestrijden?

Chronische pijn: waarom is dit erg? Gepubliceerd op 27/10/2015 - 10h24

Chronische pijn is een ziekte op zich, een ziekte die niemand kan zien, maar die veel schade aanricht bij de getroffen mensen. Wist u dat 1 op de 5 Belgen hiermee geconfronteerd wordt? Het is dus belangrijk dat we allemaal beter begrijpen wat schuilgaat achter het begrip 'chronische pijn' .

Pijnstillers: welke dosis zelfmedicatie mag ik nemen? Gepubliceerd op 15/05/2012 - 10h41

Slechts enkele pijnstillers zijn zonder doktersvoorschrift in de apotheek verkrijgbaar. Maar soms blijven er van een vorig voorschrift pillen over. Wat is de maximale dosis paracetamol en ontstekingsremmer die ik bij pijn en koorts mag nemen zonder opnieuw bij de dokter langs te gaan?

Infraroodlamp: pijn behandelen met warmte Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Infraroodlampen zijn makkelijk te krijgen in de handel. Ze zouden veelbelovend zijn en onder meer voor diepe relaxatie zorgen en de bloedsomloop stimuleren. Maar wat is er van aan?

Tegen de pijn: ijs of warmte? Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h12

Wat is het best tegen spierpijn: warmte of ijs? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Een woordje uitleg...

Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Praktische tips bij lichte pijn Gepubliceerd op 02/09/2011 - 17h12

De gewone pijnstillers (acetylsalicylzuur, paracetamol, ibuprofen) kunnen veel pijn verlichten. Toch moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is namelijk zeer nuttig bepaalde niet-farmacologische maatregelen te volgen, zo mogelijk vooraleer een geneesmiddel te geven.

Wanneer pijn een ziekte op zich wordt... Gepubliceerd op 27/10/2015 - 10h33

Pijn is een fenomeen dat we allemaal kennen. Want of het nu de slag van een hamer op de vinger, tandpijn, lendepijn of een chirurgische ingreep is, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het moeilijke in de behandeling van pijn is dat ze uiterst subjectief is. De perceptie van pijn wordt beï...

Alzheimer: is agitatie een pijnkwestie? Gepubliceerd op 02/12/2013 - 13h28

Een Noorse studie heeft aangetoond dat agitatie, een veel voorkomend probleem bij alzheimerpatiënten, vermindert bij een gerichte pijnbehandeling.

Chronische ziekten: wat doet de Belgen lijden? Gepubliceerd op 12/05/2015 - 11h48

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van een gezondheidsenquête over talrijke aspecten van de gezondheid van de Belgen. De informatie werd verkregen door een aantal Belgen persoonlijk te interviewen. De chronische ziekten maakten deel uit van de on...

Fibromyalgie in het kort Gepubliceerd op 31/07/2012 - 10h50

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

Nieuwigheden in de pijnbestrijding bij volwassenen Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

Het aanschijn van pijn verandert, de mentaliteit ook. We hebben nu een veel beter inzicht gekregen in de pijnmechanismen en ook werden belangrijke therapeutische aanwinsten geboekt. We beschikken nu over relatief betrouwbare methoden om pijn te evalueren. En het onderzoek zal wellicht uitlopen op ve...

Warmtekussens, hip, warm en pijnwerend! Geüpdatet op 27/01/2014 - 10h01

Denkt u bij het woord warmtekussen meteen aan een weinig glamoureuze bedkruik? Dan bent u niet mee met uw tijd! Er bestaan tegenwoordig hippe warmtepacks met leuke hoezen, die dit welnessvoorwerp terug in eer hebben hersteld. Pijn? Neem dan een warmtekussen mee naar bed. Als u vaak last hebt van kou...

Pijnpleisters te vaak foutief gebruikt Gepubliceerd op 31/03/2015 - 11h42

Pijnpleisters zijn in theorie een perfecte oplossing. Ze dienen continu een dosis medicatie tegen de pijn toe, meestal is dat een opiumhoudend middel. Op die manier heeft de patiënt een comfortabeler leven en hoeft hij er niet voortdurend aan te denken om een pijnstiller te nemen. Helaas liggen de z...

Diabetes: voedingsmechanismen blootgelegd Gepubliceerd op 10/11/2014 - 16h21

Niemand twijfelt er vandaag nog over dat het risico om diabetes of overgewicht te ontwikkelen beïnvloed wordt door onze voeding. Maar hoe komt dat? We weten intussen dat er een verband bestaat tussen diabetes en een te vetrijke voeding .

Leven met chronische pijn Gepubliceerd op 20/11/2012 - 08h58

Pijn hebben is minder erg als we weten dat de pijn overgaat. Maar als de pijn aanhoudt, wordt het een echte lijdensweg en worden we erdoor getekend. En toch moeten we doorgaan en ermee leren leven. Hoe kunnen we dat doen?

Dextropropoxyfeen weldra verdwenen als pijnstiller? Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Sinds enkele jaren zorgen pijnstillers op basis van dextropropoxyfeen (DPF) zowat overal in Europa voor discussie. Het Europese Agentschap voor Geneesmiddelen raadt aan om ze gewoon uit de handel te nemen. In Engeland bijvoorbeeld zijn ze al niet meer te krijgen. Maar is al die commotie ook terecht?

Pijn en de behandeling ervan in 12 kernpunten Geüpdatet op 22/10/2004 - 00h00

Iedereen wordt ooit met pijn geconfronteerd. Over chronische en acute pijn, pijnstillers, aspirine, morfine, bijzondere pijn bij kinderen, bestaan er heel wat verkeerde ideeën. Test uw kennis.

Vrouwen: pijn is vaak hormonaal bepaald Geüpdatet op 02/09/2015 - 15h03

Mannen en vrouwen voelen pijn niet op dezelfde manier. De pijnervaring hangt af van de sekse. De schuld ligt bij de vrouwelijke hormonen, zo blijkt uit de meest recente studies.

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn en artritis. Door deze vaak voorkomende symptomen...

Mannen en vrouwen: dezelfde pijnbeleving? Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Mannen zijn het sterke geslacht, vrouwen het zwakke geslacht: een gemeenplaats? Zonder een karikatuur te willen maken, bestaat er werkelijk een verschil in de ervaring van pijn.

Pijn in de elleboog: wat zijn de symptomen van epicondylitis? Geüpdatet op 05/12/2014 - 13h02

Epicondylitis, in de volksmond beter bekend als tennisarm of tenniselleboog, is een typische aandoening van tennisspelers, maar ook andere mensen krijgen ermee te maken. De pijn begint aan de elleboogpiek en maakt heel wat sporters (golfspelers, roeiers, bodybuilders, enz.), maar ook verstokte doe-h...

Sport: Waar heb je pijn? Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h53

Sportbeoefening leidt op elk niveau vaak tot pijn . Het is belangrijk de verschillende soorten pijn te kunnen onderscheiden en de plaatsen waar het pijn doet precies te kunnen aanduiden. Een overzicht…

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Kanker en pijn: praat erover Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h39

Waarom veroorzaakt kanker zoveel pijn? Toch hoeft die pijn niet lijdzaam worden ondergaan. Er valt wel degelijk iets aan te doen. We gaan even dieper in op kanker en pijn en welke oplossingen er vandaag voor bestaan.

Zenuwpijn: geen pijn als een andere! Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h37

Niet alle pijn lijkt op elkaar. Zenuwpijn of neuropathische pijn – dat is pijn als gevolg van de beschadiging van een zenuw - berokkent 5% van de bevolking dagelijks hinder. In tegenstelling tot andere pijnklachten wordt dit type pijn niet met de traditionele pijnstillers verlicht, maar al meteen me...

Vloeken om minder pijn te voelen Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

De studie is wellicht anekdotisch, maar het is wel altijd interessant te merken dat een wijdverbreide indruk bevestigd wordt door de wetenschap... Blijkbaar helpen krachttermen werkelijk om de pijn te verdragen. Doe-het-zelvers met een grof taalgebruik verheugen zich alvast!

Kanker: de pijn is zinloos! Gepubliceerd op 16/11/2012 - 14h22

We moeten realistisch zijn: kanker is een frequente oorzaak van chronische pijn , net zoals lendepijn, migraine of artrose. Toch moet ze niet als een voldongen feit worden aanvaard. In de wetenschap dat er doeltreffende behandelingen bestaan, moet men over de pijn durven praten, of die nu acuut of c...

Zijn vrouwen pijngevoeliger dan mannen? Geüpdatet op 29/11/2005 - 00h00

Vrouwen hebben een lagere pijndrempel dan mannen, zo hebben onderzoekers onlangs aangetoond. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen meer huidreceptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor pijn. Het pijnbestrijdingsprotocol na de operatie zou rekening moeten houden met dat verschil.

Rugpijn: pijnbestrijding of wervelmanipulatie? Geüpdatet op 05/07/2005 - 00h00

Eindelijk een studie die antwoord geeft op die vraag? Niet echt, want de resultaten wijzen erop dat er geen enkel significant verschil is tussen pijnbehandeling en wervelmanipulatie. De auteurs besluiten daaruit dat het wellicht doeltreffender is om beide methoden te combineren.

Pijn: praat erover! Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk als het om pijn gaat. Naast het feit dat vrouwen specifieke vormen van pijn hebben (regels, zwangerschap, bevalling), hebben vrouwen ook algemeen meer te kampen met pijn. Ongeacht de oorzaak van de pijn is het absoluut noodzakelijk dat ze behandeld wordt.

Muziek is een efficiënte pijnstiller Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Of het nu klassiek is, jazz of lichte muziek, muziek giet balsem in de wonden voor al wie ernaar luistert, zelfs, en vooral, voor mensen die pijn hebben. Bij artrose, lendenpijn of andere klachten kan luisteren naar muziek de chronische pijn aanzienlijk verminderen.

Chronische pijn bij senioren is niet normaal! Geüpdatet op 06/12/2005 - 00h00

Pijn bij bejaarden komt zo vaak voor dat ze bijna als normaal beschouwd wordt. Zo wordt 40 % van alle pijn niet verlicht. Pijnbestrijding is er weliswaar sterk op vooruitgegaan, maar blijft toch ontoereikend. Senioren hebben vaak moeite om hun pijn te uiten, terwijl de omgeving problemen heeft om ze...

Lijd geen pijn in stilte! Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

4 op de tien Belgen (37 %) lijden aan chronische pijn. Toch vinden de meeste van die patiënten niet snel genoeg de specifieke hulp die ze nodig hebben.

1 op de 4 Belgen heeft chronische pijn Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Uit een mondiale studie over pijn blijkt dat 23 % van de Belgen chronische pijn heeft, waadoor ons land meteen tot de top-4 behoort in Europa.

Muziek verzacht chronische pijn Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Volwassen chronische pijnpatiënten die gedurende één week één uur per dag naar muziek luisterden, verklaarden minder hevige pijn te voelen, zich minder depressief en minder gehandicapt te voelen, en meer zelfvertrouwen te hebben. Ook al kan muziek in geen geval medische behandelingen vervangen, ze v...

De fugu: goed tegen kankerpijn Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat tetrodotoxine, een dodelijk gif in de ingewanden van de fugu (kogelvis), een geliefd gerecht in Japan, kankerpijn zou kunnen bestrijden waarbij de klassieke behandelingen niet helpen.

Vaccins en andere zorgverstrekkingen: hoe omgaan met pijn bij kinderen? Geüpdatet op 11/07/2016 - 16h45

Vroeger dacht men dat kinderen geen herinneringen overhielden aan pijn of dat ze het onderscheid niet konden maken tussen hun angst en pijn . Maar die tijd ligt ver achter ons. We weten nu - want dat is wetenschappelijk bewezen - dat we kinderen moeten beschermen tegen pijn . Maar hoe pakken we dat...

Hardnekkige hoofdpijn: de vragen die u zich moet stellen Geüpdatet op 09/05/2017 - 14h37

Als hoofdpijn - migraine of gewone hoofdpijn - hardnekkig wordt en pijnstillers niet meer helpen, is het tijd om in te grijpen. Hoe vindt u uw levenskwaliteit terug? Prof. Lanteri-Minet is neuroloog in het CHU van Nice (Frankrijk) en geeft ons enkele tips.

PUBLICITÉ