PUBLICITÉ
ARTIKELS GEZONDHEID VAN DE SENIOR
208 online artikels over Gezondheid van de senior
Misschien is het wel de ziekte van Parkinson? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h20

Beven is lang niet het enige symptoom dat eigen is aan de ziekte van Parkinson . En het is er ook niet systematisch bij. Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte van Parkinson beeft namelijk niet. Een overzicht van de symptomen van de ziekte van Parkinson .

Is zona besmettelijk? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h24

Deze vraag is logisch aangezien zona (ook gordelroos genoemd) veroorzaakt wordt door een uiterst besmettelijk virus, het varicella- of waterpokkenvirus. Het antwoord is trouwens "neen": zona wordt niet overgedragen op andere mensen. Toch dient u op te passen om geen waterpokken te krijgen nadat u in...

Wat zijn de tekenen van flebitis? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h22

Flebitis betekent dat een bloedprop de bloedsomloop in een ader volledig of gedeeltelijk blokkeert . Als de ader geen oppervlakkig , maar een dieper gelegen ader is en de bloedprop groot is, moet u dringend naar een arts. Wat zijn de tekenen of symptomen waar u op moet letten?

Osteoporose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Osteoporose treft bijna één kwart van de vrouwen in de leeftijdsgroep 65-70 jaar. Deze ziekte, die met de levenswijze te maken heeft, kan doeltreffend behandeld worden, op voorwaarde dat de aandoening tijdig wordt opgespoord. Maar wat zijn de symptomen van osteoporose ?

Artrose van de knie of de heup: senioren, leg u er niet bij neer! Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

"Artrose" wordt al te vaak met gelatenheid gedragen als "normaal voor de leeftijd". We worden allemaal ouder, maar daarom krijgt nog niet iedereen artrose. Artrose is een ziekte die weliswaar toeneemt met de leeftijd, maar waarvan de complicaties voorkomen en behandeld kunnen worden, tenminste als m...

Wat zijn de symptomen van zona? Geüpdatet op 13/12/2011 - 10h51

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door een heractivatie van het waterpokkenvirus . Alleen mensen die ooit de wind- of waterpokken gehad hebben - in de meeste gevallen als kind - kunnen zona krijgen. Zona komt het meeste voor bij vijftigplussers, en de kans om het te krijgen neemt ook toe naarmate...

Hoe wordt zona behandeld? Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het Herpes zoster-virus, hetzelfde virus dat aan de basis ligt van waterpokken . Ongeveer 25% van de mensen die in hun kindertijd de waterpokken hebben gehad, krijgen later zona . Wat zijn de symptomen van zona en hoe wordt de aandoening behandeld?

Wat zijn de eerste echte tekenen van de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 09/12/2014 - 10h54

Iets vergeten overkomt iedereen wel eens, dat betekent nog niet dat we de ziekte van Alzheimer hebben. Maar wat zijn de tekenen en symptomen die ons wel moeten waarschuwen en kunnen wijzen op de ziekte van Alzheimer ?

Artrose: niet alleen de leeftijd speelt een rol! Gepubliceerd op 24/09/2013 - 06h44

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij sprake is van abnormale slijtage van de gewrichten. De ziekte komt veel meer voor na 50 jaar, maar men mag hieruit niet afleiden dat ze uitsluitend het gevolg is van de leeftijd. Het gewicht en repetitieve bewegingen zijn eveneens risicofactoren.

Uitneembare tandprotheses bij senioren: voor- en nadelen Gepubliceerd op 25/08/2015 - 22h46

Tanden missen geeft een functioneel (kauwen) en een esthetisch nadeel. Theoretisch is een tandimplantaat in dit geval het gunstigst: het implantaat zit vast en vervangt de ontbrekende tand(en) permanent. Maar in de praktijk is deze techniek niet altijd haalbaar en iedereen heeft ook zijn voorkeuren....

De ziekte van Parkinson: vroegtijdige onverwachte signalen Gepubliceerd op 15/12/2014 - 17h24

Wie de ziekte van Parkinson zegt, denkt meteen aan beven. Beven is inderdaad typisch voor de ziekte, maar het is lang niet het enige symptoom. Wetenschappers doen nu onderzoek naar andere vroegtijdige en veel minder bekende signalen.

De ziekte van Parkinson: wat zijn de oplossingen? Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Is de ziekte van Parkinson te genezen? Welke zijn de mogelijke behandelingen ? Deze vragen zijn zeer belangrijk als men weet dat in België duizenden mensen getroffen zijn door de ziekte van Parkinson ...

Uitdroging: hoe herkent u de alarmsignalen? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h05

Uitdroging is gevaarlijk, zeker voor baby’s en bejaarden. Hoe kunt u de uitdrogingsverschijnselen herkennen? En welke situaties zijn riskant?

Ik heb osteoporose. Wat nu? Gepubliceerd op 12/09/2014 - 12h15

Osteoporose komt voor bij 7 op de 10 vrouwen boven de 80, bij de 50-plussers is dat al bij 4 op de 10. Mannen hebben minder last van osteoporose, al worden ook zij niet gespaard. Wat kunt u doen als de ziekte eenmaal is vastgesteld?

Incontinent? De Kegel-oefeningen kunnen u helpen! Gepubliceerd op 16/02/2015 - 16h07

Kegel-oefeningen zijn oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken. De spieren van het bekken worden daarbij samengetrokken en weer ontspannen. Ze zijn heel doeltreffend bij vrouwen. Die hebben door de zwangerschappen makkelijker last van incontinentie.

Behandelingen van artrose: een stand van zaken Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h58

Artrose is slijtage van de gewrichten . De aandoening komt heel veel voor, zeker vanaf een bepaalde leeftijd. Bij de 75-plussers heeft zelfs 70 tot 90% er last van. De essentiële vraag die we ons dus moeten stellen: hoe artrose behandelen?

De 4 doeltreffende 'gezondheidsstrategieën' om zeer lang te leven Gepubliceerd op 14/02/2011 - 16h15

Door u te houden aan 4 gezondheidsstrategieën, kunt u uw sterfterisico aanzienlijk verlagen. Ter vergelijking: mensen die gedurende een tiental jaren geen enkele van de 4 gezondheidsstrategieën nageleefd hebben, vertonen hetzelfde sterfterisico als iemand die veertien jaar ouder is… Maar welke zijn...

Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mensen zou ermee te maken hebben.

Preventie van de ziekte van Alzheimer: hoever staan we? Geüpdatet op 16/05/2006 - 00h00

De ziekte van Alzheimer en dementie in het algemeen boezemen ons allemaal angst in. Vaak krijgen we de boodschap dat we er ons tegen kunnen beschermen. Maar wat zegt de wetenschap precies? We gingen dit aftoetsen bij prof. Laurence Ris, diensthoofd Neurowetenschappen aan de Universiteit van Bergen (...

Wat te doen bij de ziekte van Horton? Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Deze ziekte is goed bekend bij artsen met veel bejaarde patiënten. Ze is niet zeldzaam en gaat bijna altijd gepaard met hoofdpijn, gewrichtspijn, onverklaarbare koorts en gewichtsverlies. Ze is zeer doeltreffend te behandelen met cortisone.

Reuma: tips die de symptomen van artrose en artritis kunnen verlichten Gepubliceerd op 24/11/2016 - 09h52

Slijtage van het kraakbeen en ontstekingen veroorzaken stijfheid en pijn aan de gewrichten . Artrose en artritis zijn veelvoorkomende vormen van reuma . Ontstekingsremmers zorgen doeltreffend voor verlichting van de last, maar sommige tips en strategieën kunnen eveneens bijdragen tot vermindering va...

Sarcopenie: als de spieren wegsmelten met het ouder worden Gepubliceerd op 04/12/2015 - 11h53

Sarcopenie is een verschijnsel dat omschreven kan worden als het geleidelijke verlies van spiermassa. Het is een typische ouderdomsziekte, maar bepaalde factoren kunnen het proces versnellen. Wat zijn de risico’s en hoe is sarcopenie te voorkomen?

Welke sporten voor beschadigde knieën? Gepubliceerd op 17/06/2016 - 11h06

Mensen met knieproblemen mijden beter bepaalde sporten. Maar in het andere uiterste vallen en niets meer doen, is ook niet goed. Bewegen is van cruciaal belang om onze gewrichten soepel te houden! Hieronder vindt u enkele sporten die wel kunnen.

Alzheimer: de tekenen van de ziekte Gepubliceerd op 24/11/2014 - 12h33

Zodra een bejaarde een beetje aan geheugenverlies lijdt, wordt er al meteen aan het begin van de ziekte van Alzheimer gedacht. Het komt erop aan de ziekte te kunnen herkennen, kwestie van zich niet nodeloos zorgen te maken, of omgekeerd: er niet mee te blijven lopen.

Veroudering van het gezichtsvermogen: tien vragen over verziendheid Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h05

Moet u de krant almaar verder van u af houden om ze te kunnen lezen? Dat is normaal. Uw ogen hebben moeite om zich aan te passen omdat uw ooglens veroudert . Dit fenomeen heet verziendheid en het staat ons allemaal te wachten, bij de ene al iets vroeger dan bij de andere. Tien vragen over verziendhe...

Voorkom osteoporose! Geüpdatet op 09/11/2009 - 00h00

De preventie van osteoporose is vooral gebaseerd op een kalkrijke voeding, want kalk is de bouwstof van onze botten.

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Herhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.

Geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 08/06/2017 - 17h06

Een slecht geheugen hebben of de ziekte van Alzheimer krijgen is niet hetzelfde. Maar veel mensen beginnen zich al ongerust te maken als ze drie keer in één week vergeten waar ze hun sleutels gelaten hebben…... Artsen kunnen nochtans vrij snel achterhalen wat er aan de hand is dankzij een test met v...

De geheimen om gezond oud te worden: van 50 tot 65 jaar (deel 2) Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Vanaf de leeftijd van 50 jaar, stellen we een daling vast van de levenskracht, een verslapping van de huid en steeds meer uitgesproken rimpels, allemaal probleempjes nochtans waarvoor oplossingen bestaan. De vrije radicalen, die schadelijk zijn voor onze cellen, zijn verantwoordelijk voor de veroude...

Prostaat: weten om te voorkomen Gepubliceerd op 24/02/2014 - 16h34

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker: Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen? Welke mannen lopen een verhoogd risico? Welke screeningsonderzoeken bestaan er? Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kunt voorkomen.

Alzheimer: wat zijn de verschillende stappen in de ziekte ? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h27

Niet elke achteruitgang van het geheugen is toe te schrijven aan de ziekte van Alzheimer . Ook het normale verouderingsproces gaat gepaard met geheugenstoornissen . ­Het feit dat de symptomen van de ziekte van Alzheimer zich maar geleidelijk aan ontwikkelen, bemoeilijkt de diagnose extra. Het is dus...

Corticoïden: opgelet voor de bijwerkingen Gepubliceerd op 29/09/2014 - 13h41

De doeltreffendheid van corticoïden als geneesmiddel staat vast. Maar op lange termijn kunnen er wel veel neveneffecten optreden die ernstige problemen kunnen teweegbrengen, zowel bij bejaarde als bij jongere patiënten. Men is vooral bang voor botontkalking door cortisone. Een verklaring...

De pacemaker: welke zin voor bejaarden? Geüpdatet op 03/06/2003 - 00h00

De pacemaker (hartstimulator) is ondertussen al meer dan 40 jaar geleden uitgevonden en wordt vandaag vooral ingeplant bij 60-plussers. In die tijd is de technologie er uiteraard enorm op vooruitgegaan en zijn ook de indicaties geëvolueerd. Ziehier wat u moet weten over de werking van deze vernuftig...

Negen tips om gezond oud te worden Geüpdatet op 07/12/2015 - 15h43

Onze levensverwachting blijft maar stijgen. Maar wat kunnen we doen om goed oud te worden en zo lang mogelijk gezond blijven? Een wonderpil tegen het verouderen bestaat niet, maar we kunnen wel zo lang mogelijk jong proberen te blijven door een aantal tips toe te passen en het gezond verstand te lat...

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar voorbijgaan... tot men plots de krant niet meer kan...

Drie vaak voorkomende zichtstoornissen bij ouderen Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h05

Het zicht van oudere personen blijft, ondanks de wetenschappelijke vooruitgang, belaagd door drie ziekten: cataract, macula degeneratie en glaucoom. Die drie aandoeningen moeten worden opgespoord en met zorg behandeld worden. Wij geven u alvast een aantal tips om ze beter te herkennen.

Kleine en grote prostaatproblemen Gepubliceerd op 18/04/2017 - 14h22

De prostaat is een kleine klier vlak onder de blaas die om het eerste deel van de urinebuis (het kanaal waardoor de urine en het sperma naar buiten stroomt) heen zit. Alleen mannen hebben een prostaat , en die kan hen serieus parten spelen. We zetten de prostaatproblemen op een rijtje.

Is de ziekte van Alzheimer te voorkomen? Geüpdatet op 22/08/2011 - 14h33

Het is algemeen bekend dat het stimuleren van onze hersenfuncties en vooral dan van intellectuele prestaties bescherming kan bieden tegen de ziekte van Alzheimer . Vandaar ook de raad om kruiswoordraadsels te maken of andere dingen te doen waaraan leerprocessen te pas komen. Nu zijn er ook nieuwe ge...

Wat eten tegen de ziekte van Alzheimer? Geüpdatet op 15/01/2016 - 11h47

In het domein van de ziekte van Alzheimer wordt er heel actief aan preventie gewerkt. Geheugentraining en het ontwikkelen van sociale relaties zijn bijvoorbeeld sterk aanbevolen activiteiten. Maar hoe zit het met de voeding ? Kunnen bepaalde voedingsmiddelen ons beschermen tegen de ziekte? We legden...

De ziekte van Alzheimer feilloos herkennen Geüpdatet op 28/09/2015 - 10h02

Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen . Maar het is net belangrijk dat we de ziekte leren herkennen...

Onschuldig geheugenverlies of de ziekte van Alzheimer? Gepubliceerd op 09/12/2014 - 11h02

Een code vergeten, je sleutels verliezen, de verkeerde metrogang nemen, niet meer op een telefoonnummer kunnen komen, ... Dergelijke geheugenstoornissen nemen spontaan toe met de leeftijd. Toch zijn het heus niet allemaal voortekens van de ziekte van Alzheimer . Leer dus het onderscheid maken tussen...

Urineverlies bij de man: de oplossingen Geüpdatet op 15/06/2010 - 00h00

Urineverlies is een aandoening die bij senioren regelmatig voorkomt. Vrouwen kennen dit probleem maar al te goed, maar ook mannen kunnen met urineverlies geconfronteerd worden. Ook zij worden hierdoor dus gehinderd in hun sociaal en intiem leven. We behandelen dit thema om hen te helpen opnieuw meer...

Psychische problemen bij bejaarden: er valt wat aan te doen! Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

Bejaarden zijn vaak geïsoleerd en soms ook verzwakt en zien het niet altijd zitten. Om depressie, angsten en zelfmoordneigingen tegen te gaan, is er één remedie: onze manier van ouder worden veranderen en onze sociale contacten onderhouden.

Fit ouder worden? Veel bewegen! Gepubliceerd op 17/06/2016 - 12h54

Ouder worden is een complex proces dat het resultaat is van een hele reeks variabele factoren, zoals genetische factoren, leefstijl, chronische ziekten, enz. Deze elementen hebben een onderlinge wisselwerking en beïnvloeden de manier waarop we ouder worden. Wie regelmatig lichamelijke beweging heeft...

De geheimen om gezond oud te worden na 65 jaar Gepubliceerd op 04/02/2016 - 14h44

Zelfs na 65 jaar, is het mogelijk maatregelen te nemen om te strijden tegen de gevolgen van de veroudering . Dit zijn de aanbevelingen van dr. François Turmel* om gezond oud te worden wanneer men ouder is dan 65 jaar.

PUBLICITÉ