PUBLICITÉ
ARTIKELS DEPRESSIE
66 online artikels over Depressie
Ontdek de 7 voortekenen van een depressie en reageer adequaat! Gepubliceerd op 03/02/2016 - 10h55

Een depressie is een echte ziekte die de levenskwaliteit aanzienlijk aantast. Maar zijn er eigenlijk voortekenen die kunnen wijzen op een depressie en die herkenbaar zijn zodat preventieve maatregelen kunnen genomen worden voordat de depressie zich echt aandient?

Achter depressie gaat soms een schildklierstoornis schuil Gepubliceerd op 27/12/2016 - 08h19

De werking van ons zenuwstelsel hangt nauw samen met onze schildklier . Onze schildklier beïnvloedt alle niveaus van ons lichaam, ook onze hersenen. Achter angst of neerslachtigheid bijvoorbeeld kan een schildklierstoornis schuilgaan.

Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Hoe lichte depressies genezen zonder geneesmiddelen? Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h32

Hoewel geneesmiddelen hun nut al bewezen hebben in geval van echte depressies, kunnen depressieve toestanden , tijdelijke zwaarmoedigheid en andere inzinkingen in vele gevallen aangepakt en verbeterd worden via natuurlijke alternatieven.

De 'type A'-persoonlijkheid en de depressieve persoonlijkheid Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

'Type A'-persoonlijkheden zijn hyperactief, ongeduldig en veeleisend voor zichzelf en de anderen. Het typeprofiel is dat van het 'jonge dynamische kaderlid' dat in de eerste plaats gedreven wordt door stress en ambitie. Een type A-persoonlijkheid wil in zekere zin de wereld beheersen. De depressieve...

Pil kan depressies veroorzaken Gepubliceerd op 23/09/2014 - 10h14

Dat de contraceptiepil efficiënt is, staat buiten kijf, maar soms heeft ze helaas ook bijwerkingen. Een ervan zijn stemmingswisselingen en meer bepaald depressies. Dit effect is al langer bekend en is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Een gemaskeerde depressie, het bestaat! Gepubliceerd op 27/10/2014 - 10h59

Depressie is een bekende ziekte. We definiëren ze met strikte criteria. Onze psyche is echter niet zo eenvoudig en kan niet zo simpel in hokjes worden gestopt. Ook een gemaskeerde depressie komt voor, dat wil zeggen verborgen achter totaal andere signalen dan de klassieke tekenen van een depressie.

Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 02/02/2017 - 10h36

Heel wat Belgen klagen over vermoeidheid . Tegelijkertijd zijn er ook almaar meer mensen die met een depressie kampen en is vermoeidheid een van de belangrijkste symptomen van depressie. Maar hoe weet je of je vermoeid bent of depressief ? Die vraag beantwoorden is moeilijker dan op het eerste gezic...

Hoe herken je een depressie bij adolescenten? Gepubliceerd op 18/06/2013 - 15h37

De meeste symptomen van een depressie bij volwassenen, komen ook voor bij adolescenten die depressief zijn, maar een aantal symptomen zijn specifiek voor jongeren. Ze moeten dan ook in de gaten gehouden worden.

De ziekte van Alzheimer feilloos herkennen Geüpdatet op 28/09/2015 - 10h02

Regelmatig last hebben van concentratieproblemen, vaak iets verkeerd leggen of verliezen… De ziekte van Alzheimer lijkt makkelijk herkenbaar. Maar heel vaak zijn deze symptomen gewoon een uiting van de normale veroudering van het geheugen . Maar het is net belangrijk dat we de ziekte leren herkennen...

Depressie: de symptomen leren te herkennen Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

Depressie is vandaag de meest voorkomende mentale stemmingsstoornis ter wereld: ze vertegenwoordigt 20 % van alle huisartsenconsulten. Ze is echter niet zomaar een dipje, maar een aandoening die tot ernstige crisissen kan leiden. Tekst en uitleg.

Depressie: hoe raakt u eruit? Gepubliceerd op 22/10/2012 - 13h00

In België lijdt 5 tot 8% van de bevolking aan een depressie. De helft van hen laat zich niet behandelen. De behandelingen zijn nochtans erg doeltreffend. Maar de stap zetten naar zo’n behandeling is niet altijd makkelijk! De eerste stap is de depressie erkennen en hulp toelaten. Maar hoe raakt u con...

Tot welke leeftijd kan men in psychotherapie gaan? Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

"Op haar leeftijd, is het te laat om naar een psychotherapeut te gaan, ze is bijna 85", zegt Gerda over haar zieke en depressieve moeder. "Een mens, die al zolang volgens een bepaald patroon geleefd heeft, kan niet meer veranderen." Heel wat mensen zijn ervan overtuigd dat men met de leeftijd psycho...

Mediterrane keuken helpt tegen depressies Gepubliceerd op 07/07/2014 - 17h06

Het is bekend dat de mediterrane keuken preventief beschermt tegen hart- en vaataandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker. Maar er is nu een nieuw argument om zo te gaan koken. De mediterrane keuken zou namelijk ook de risico's op een depressie met 30% verminderen ...

Depressie: enkele minder bekende symptomen Geüpdatet op 21/08/2015 - 12h23

Meer dan een op de tien Belgen maakt minstens één keer in zijn leven een depressie door. Kent u de symptomen ervan? Wist u dat ook de slaap , het geheugen en de concentratie eronder kunnen lijden?

Depressies: een hoog risico om te hervallen Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

Hervallen gebeurt frequent, steeds vaker en sneller. Een patiënt die reeds een depressie heeft doorgemaakt, heeft 60% kans om er later in zijn leven opnieuw een te krijgen. Wie er twee heeft gehad, heeft 70% kans om te hervallen. Na drie keer wordt dat zelfs 90%.

Depressie: er zijn niet alleen antidepressiva! Geüpdatet op 12/12/2016 - 12h12

Ongeveer 10% van de Belgen krijgt in de loop van zijn leven een depressie . De medische behandeling berust meestal op het voorschrijven van antidepressiva . Fytotherapie kan een doeltreffend alternatief zijn bij lichtere depressies. Maar ook de voeding speelt een rol.

Zijn depressies erfelijk? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Een depressie wordt doorgegeven van ouder op kind, behalve wanneer de ouder zich laat behandelen en van zijn depressie geneest.

Bij vrouwen werken bepaalde periodes een depressie in de hand Geüpdatet op 29/07/2008 - 00h00

De vrouwelijke hormonen hebben een invloed op veel aspecten van de gezondheid. Ze kunnen ook stemmingsstoornissen zoals depressies uitlokken. De maandstonden, de periode die volgt op de bevalling, en de premenopauze zijn risicofactoren die kunnen leiden tot een depressie. Dat weten is nuttig en kan...

Ochtendmigraine: een indicator voor depressie Gepubliceerd op 10/03/2017 - 13h00

Eén op de 13 personen heeft 's ochtends last van hoofdpijn bij het opstaan. De oorzaken zijn meervoudig en moeilijk op te sporen. Wel blijkt uit een recente Europese studie dat chronische ochtendhoofdpijn een goede indicator zou zijn voor depressie.

Helpt meditatie tegen depressie? Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Depressie is een ziekte die serieus genomen moet worden. Naast antidepressiva kunnen ook een verandering in de manier van denken en in de perceptie van externe gebeurtenissen het risico op periodes van depressie verkleinen. Mindfulness is een vorm van meditatie die ingrijpt op onze gedachtestroom. H...

Depressie: ook lichamelijk lijden Geüpdatet op 24/10/2006 - 00h00

De psychische symptomen van een depressie zijn gekend: neerslachtigheid, een laag zelfbeeld, weinig belangstelling, enz. Maar men moet weten dat deze ziekte ook gepaard gaat met fysieke pijn zoals rugpijn, buikpijn en een aanhoudende vermoeidheid. Als men rekening houdt met alle klachten van iemand,...

Senioren: depressie leidt tot ondervoeding... of omgekeerd? Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

Bij bejaarden is ondervoeding een bron van complicaties die het risico van depressie verhoogt. Maar omgekeerd veroorzaakt depressie een verminderde eetlust, wat leidt tot ondervoeding. Het is een vicieuze cirkel.

Depressies tasten ook het lichaam aan Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Artsen hanteren vooral psychologische criteria om een depressie te identificeren. Nochtans komt de ziekte ook lichamelijk tot uiting. Wat zijn de fysieke gevolgen van een depressie?

Een vitamine tegen depressie? Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Zou een tekort aan een vitamine uit de B-groep de kans op depressie verhogen? Zo luidt in elk geval de hypothese van een nieuwe studie over foliumzuur of vitamine B9.

Diabetes en depressie Geüpdatet op 27/07/2004 - 00h00

Mensen met diabetes hebben tweemaal zo veel kans om een depressie te krijgen als mensen zonder diabetes. Vooral diabetespatiënten met complicaties aan de ogen, zenuwen en hart of bloedvaten lopen een extra risico.

Acupunctuur: doeltreffend, maar niet tegen depressie Geüpdatet op 22/03/2011 - 09h55

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die meer en meer wordt toegepast op tal van domeinen en ook almaar meer erkenning krijgt. Maar het is geen wondermiddel dat voor alles en nog wat bruikbaar is. Uit recent onderzoek blijkt dat het bijvoorbeeld niet helpt tegen depressies ...

Depressies: psychotherapie Geüpdatet op 24/06/2003 - 00h00

Depressies zijn niet alleen te verhelpen met geneesmiddelen. Antidepressiva alleen zullen niet volstaan, want die pakken de symptomen aan, maar niet de ziekte. Het psychische leed die de patiënten ervaren, vraagt om een luisterend oor. Een overzicht van de verschillende psychotherapieën.

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie , en omgekeerd.

Wanneer het rouwen gecompliceerd wordt Geüpdatet op 14/07/2015 - 12h07

Iemand verliezen die ons dierbaar is, is nooit makkelijk. Verdriet, gemis, soms ook onbegrip… het zijn allemaal zeer menselijke gevoelens die wijzen op een perfect normale reactie op het overlijden van iemand die ons nabij was. Maar soms blijft het rouwen maar duren of wordt het zelfs erger, zo erg...

Hasj maakt depressief en schizofreen Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Cannabisgebruikers lopen meer risico om depressief en schizofreen te worden. En hoe jonger men ermee begint, des te groter is het risico.

Angst, depressie en zwangerschap: nieuwe inzichten Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h05

Tot nog toe leek het vast te staan dat stress, angst en depressie de kansen om zwanger te worden verminderen. Een nieuwe studie zaait echter twijfel, op zijn minst bij medisch begeleide voortplanting …

Zomerdepressie bestaat ook Geüpdatet op 07/08/2007 - 00h00

Een winterdepressie; het gevolg van een tekort aan licht en lage temperaturen, komt vaak voor en gaat gepaard met lusteloosheid en neerslachtigheid, minder energie en minder zin om het huis te verlaten. Maar weet u dat er ook zoiets bestaat als een zomerdepressie?

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn en artritis. Door deze vaak voorkomende symptomen...

Depressiegevoeligheid Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Depressie is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de op één na meest invaliderende ziekte. Bijna 15 % van de bevolking krijgt er vroeg of laat mee te maken, vrouwen meer dan mannen. Niet iedereen loopt echter hetzelfde risico op depressie. Wat zijn de kenmerken van de kwetsbaarste personen?...

Interview: De vele gezichten van depressies Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Depressies zijn de vierde oorzaak in de wereld van handicaps en de tweede in de ontwikkelde landen. Dominique Barbier, Frans psychiater en psychoanalytica, publiceerde onlangs een werk over depressieve ziekten, bekeken vanuit hun verschillende aspecten en over alle leeftijden. Ter gelegenheid daarva...

Senioren: een depressie verhult pijn Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Pijn komt zeer vaak voor bij bejaarden. Volgens studies komt pijn voor bij 30 tot 75% van de senioren. Welnu, in geval van depressie of symptomen van dementie is pijn uiterst moeilijk op te sporen. Het is aangewezen pijn actief op te sporen en aandachtig te zijn. Met name elke gedragswijziging moet...

Depressies kunnen ook helpen Geüpdatet op 05/08/2008 - 00h00

Voor mensen die met een depressie kampen, kan de stelling dat een depressie ook een positieve kant kan hebben choquerend zijn. Toch zijn er psychiaters die bevestigen dat een depressie een crisis is waar je 'groter' uit kan komen. Dat zeggen ze zonder het leed dat een depressie kan veroorzaken over...

Maken cholesterolverlagende middelen depressief? Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Inderdaad, die hypothese maakt momenteel het voorwerp uit van een debat. Hypolipemiërende geneesmiddelen, die voorgeschreven worden om het cholesterolgehalte te verlagen, zouden namelijk negatieve gevolgen hebben voor de psychische toestand van de patiënten. Wat moeten we daarvan denken?

Depressie: meer aandacht voor preventie! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Volgens studies zou 6 tot 16% van de Belgische bevolking depressief zijn. Deze sterk uiteenlopende cijfers zijn te wijten aan het feit dat verschillende definities en evaluatiemethoden werden gebruikt.

Vitamines tegen zwarte gedachten? Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Het aantal gevallen van depressie neemt voortdurend toe bij onze bevolking. Volgens verschillende studies maakt een tekort aan vitamine B9 en B12 ons kwetsbaarder…

Depressie en Prozac ® bij kinderen Geüpdatet op 25/03/2003 - 00h00

Depressiestoornissen bij kinderen worden vaak genegeerd of gebanaliseerd, maar zijn nochtans een niet te miskennen realiteit. En als ze dan toch gediagnosticeerd worden, zijn er nog altijd geen geneesmiddelen die hun nut hebben bewezen bij kinderen. Toch is er een studie die de doeltreffendheid prob...

Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Stress en angst: lopen de hersenen op lange termijn schade op? Gepubliceerd op 24/03/2017 - 16h13

Stress en angst zijn heel normale emoties, zolang ze van voorbijgaande aard zijn. Maar als ze permanent aanwezig zijn of op elk moment, ongeacht het reële risicopeil, de bovenhand krijgen op ons rationele kant, worden we ziek . Dan kunnen de hersenen gevaar lopen.

Achter een depressie gaat soms diabetes schuil... Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

Oudere mensen die depressief zijn lopen meer risico om diabetes te krijgen. Deze relatie bewijst eens te meer hoe belangrijk het is dat een depressie herkend en behandeld wordt.

PUBLICITÉ