PUBLICITÉ
ARTIKELS BORSTKANKER
91 online artikels over Borstkanker
Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong ervan identificeren.

Aluminium: een alomtegenwoordig gif Gepubliceerd op 06/02/2012 - 15h46

Tot voor kort werd aluminium als onschadelijk beschouwd. Het element komt op natuurlijke wijze voor in het milieu en is intussen ook in al onze verbruiksgoederen te vinden. Vandaag kunnen we ons terecht afvragen of sommige van onze gezondheidsproblemen niet te wijten zijn aan dit in zulke hoge conce...

Wat zijn de signalen van borstkanker? Gepubliceerd op 05/10/2016 - 12h04

Oktober staat in het teken van borstkanker. Tientallen verenigingen zetten zich dan in om vrouwen meer bewust te maken van de rol die ze zelf kunnen spelen in de preventie en de screening van borstkanker. Want hoe vroeger de kanker wordt opgespoord, hoe beter hij behandeld kan worden. Daarom zouden...

Cysten en het risico van borstkanker Gepubliceerd op 26/08/2013 - 12h23

De opsporing van borstletsels die aanvankelijk goedaardig zijn (cysten, verdachte cellen, tumoren) is sedert de veralgemening van de mammografie steeds couranter geworden. De meeste van deze letsels worden niet in verband gebracht met het risico van borstkanker. Sommige tumoren van een bijzonder typ...

Borstkanker: anastrozol versus tamoxifen (Nolvadex) Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Een kleine revolutie in de chemotherapie van hormoonafhankelijke borstkanker: tamoxifen wordt vervangen door anastrozol. Anastrozol is een nieuw geneesmiddel dat even goed werkt, maar minder bijwerkingen veroorzaakt.

Hoe groot is uw risico op borstkanker? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h48

In verband met borstkanker bestaan er heel wat risicofactoren. Hoe meer factoren op u van toepassing zijn, hoe meer risico u loopt. Het is voor u belangrijk te weten hoe groot uw risico op borstkanker is: het zal u toelaten preventiemaatregelen te nemen die u tegen deze kanker zullen beschermen.

Borstkanker: geen deodorant na het scheren! Geüpdatet op 21/11/2006 - 00h00

Het gebruik van transpiratiewerende deodorants is behoorlijk goed ingeburgerd en dat heeft zo zijn voordelen. Maar deodorants met aluminium kunnen op termijn gevaarlijk zijn wanneer ze gebruikt worden na het scheren van de oksels, vooral in geval van borstkanker .

Borstkanker en gewichtstoename: welk verband? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h33

Uit de statistieken blijkt dat vrouwen die borstkanker krijgen in het eerste jaar na de diagnose gemiddeld 2,5 tot 4 kg bijkomen. Er zijn factoren die deze gewichtstoename verklaren, maar het is belangrijk om na borstkanker een stabiel BMI te behouden. Een woordje uitleg.

Radiotherapie en chemotherapie bij borstkanker Gepubliceerd op 24/09/2013 - 07h48

Radiotherapie, chemotherapie en hormonale therapie worden gebruikt als aanvulling op chirurgie om de kansen op genezing van kanker te verhogen. Deze behandelingen worden echter niet stelselmatig toegepast: elk geval van borstkanker wordt afzonderlijk beoordeeld.

Borstkanker en seks Gepubliceerd op 12/10/2016 - 12h05

Drie kwart van de vrouwen met borstkanker ondervinden problemen in hun seksuele relatie . Wat zijn de oorzaken en wat valt eraan te doen? Een woordje uitleg.

Tamoxifen®, een preventieve pil tegen borstkanker? Geüpdatet op 30/05/2011 - 13h12

Vrouwen die een verhoogd risico lopen op borstkanker , zouden preventieve geneesmiddelen moeten nemen. Dat vindt een panel van internationale kankerexperts. Zij onderzoeken momenteel bij duizenden vrouwen een pil die borstkanker moet voorkomen: Tamoxifen®.

Borstkanker: wat is een lymfoedeem? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Een lymfoedeem of gezwollen arm is een verwikkeling in de lymfeklieren die kan optreden na een borstoperatie. Hoe valt het te voorkomen? Een woordje uitleg.

Uitgezaaide borstkanker onder de loep Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h44

Uitgezaaide borstkanker is minder bekend bij het grote publiek. Zoals de naam aangeeft, gaat het om borstkanker met uitzaaiingen of metastasen . Die uitzaaiingen kunnen zich manifesteren bij een recidief (hervallen) of al van meet af aan bij de diagnose van borstkanker . Wat moet u weten over uitgez...

Borstkanker: de vooruitgang van de hormonotherapie Gepubliceerd op 22/10/2013 - 11h51

De vooruitgang die men de voorbije tien jaar geboekt heeft in de behandeling van kanker, is spectaculair. Voor borstkanker hebben de nieuwe medicijnen van de hormonotherapie de situatie veranderd.

Radiotherapie tegen borstkanker: alles verandert! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Radiotherapie , een belangrijke techniek in de strijd tegen kanker, bestaat uit de bestraling van kankercellen om hun DNA te wijzigen zodat ze uiteindelijk afsterven. Bij borstkanker wordt deze therapie meestal toegepast om recidieven te voorkomen.

Borstreconstructie: een moeilijke weg... Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Elk jaar opnieuw vernemen duizenden vrouwen dat ze borstkanker hebben en wordt bij een deel ervan de borst operatief verwijderd. Na deze drastische ingreep wordt er soms een borstreconstructie voorgesteld. Soms gebeurt dit meteen tijdens dezelfde chirurgische ingreep, in andere gevallen gebeurt het...

Hoe beleef je seks na borstkanker? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 15h39

Na borstkanker kan seks een probleem zijn. In veel gevallen worden vrouwen naast de kankerbehandelingen (chirurgie, radiotherapie, chemotherapie) ook geconfronteerd met de symptomen van een artificiële menopauze, wat niet meteen rijmt met een kwaliteitsvol seksleven. Dr. David Elia*, vice-voorzitter...

Leven na borstkanker Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Dankzij de enorme therapeutische vorderingen neemt het aantal vrouwen dat na de diagnose van borstkanker de ziekte overwint almaar toe. Toch laten de behandelingen hun sporen na. Maar hoe anders is het leven van vrouwen die genezen zijn van borstkanker?

Zes maanden borstvoeding vermindert de kans op borstkanker met 5% Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Het is bekend dat moederschap een zekere bescherming biedt tegen borstkanker. De resultaten van een internationale studie tonen aan dat hetzelfde geldt voor borstvoeding. Vrouwen die hun kind minstens 6 maanden borstvoeding geven, lopen 5% minder risico om borstkanker te krijgen!

Borstkanker: de grote vragen Gepubliceerd op 17/10/2011 - 14h50

Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen. Borstkanker ontstaat meestal uit de klierlobjes of kanalen van de borstklier. De precieze oorzaak van de kanker is niet bekend, maar men kent wel een aantal risicofactoren.

Zin en onzin van controles na borstkankerbehandeling Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Regelmatige controles na een borstkankerbehandeling lijken een evidente maatregel. Nochtans is nog nooit aangetoond dat de levensverwachting en levenskwaliteit hierdoor verbetert. Een analyse.

Deodorants met aluminium: geen verband met borstkanker Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Is er een verband tussen borstkanker en de aluminiumzouten die voorkomen in bijna alle antitranspirante deodorants? Deze vraag spookt door het hoofd van duizenden vrouwen sinds in een onderzoek uit 2004 sprake was van een mogelijk verband. Wetenschappelijk gezien, is dat verband nochtans nooit bewez...

Chirurgie voor borstkanker Geüpdatet op 14/12/2001 - 00h00

De chirurgische behandeling van borstkanker is fel gevorderd de laatste 20 jaar.

Iets abnormaals in de borsten: niet altijd kanker Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

In 8 op de 10 gevallen is een onregelmatigheid of een knobbeltje in de borsten geen kanker. Meestal evolueren die fenomenen in de loop van de maand en verdwijnen ze aan het eind van de cyclus. Het is wel belangrijk dat u dat soort veranderingen in de gaten houdt. Ga bij twijfel naar uw arts of gynae...

Borstkanker: nieuwe hoop... Gepubliceerd op 24/12/2013 - 11h13

Wetenschappers boeken continu vooruitgang in het onderzoek naar borstkanker. Dankzij die vooruitgang daalt het sterftecijfer, ook al worden er meer gevallen vastgesteld. Maar volgens de meeste specialisten zou de behandeling in de toekomst nog kunnen verbeteren.

Vooruitgang in borstkanker… Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h42

Vrouwen hebben 90% kans om van borstkanker te genezen als die vroegtijdig wordt opgespoord . Er komen nieuwe therapieën bij die almaar gerichter focussen op het specifieke type kanker. In minder dan tien jaar is er een enorme vooruitgang geboekt.

Beter leven met kanker door sofrologie Geüpdatet op 19/01/2016 - 12h18

Bij kanker is de behandeling met chemotherapie in de meeste gevallen zwaar, langdurig en vermoeiend. Het zijn allemaal beangstigende situaties en bronnen van stress waar sofrologie beterschap kan brengen. Sommige afdelingen oncologie bieden tegenwoordig sessies sofrologie aan. Wat mogen de patiënten...

Preventieve mastectomie of borstamputatie als buffer tegen borstkanker Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h45

Bij borstkanker kan een mastectomie of het chirurgisch verwijderen van een of beide borsten overwogen worden. Daarna volgt een borstreconstructie, dat kan meteen na de eerste ingreep zijn of enige tijd erna. Maar bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker kan er ook preventief een borst word...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Aspirine om het borstkankerrisico te verminderen Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat vrouwen die gedurende langere tijd aspirine innemen minder vaak borstkanker ontwikkelen. Een opzienbarend onderzoek onder de loep.

Borstkanker en genetica: naar een geneeskunde op maat van de patiënt Geüpdatet op 19/01/2015 - 14h46

Dankzij de genetica of erfelijkheidsleer kunnen wetenschappers vandaag de genen onderzoeken van kankercellen, en dus ook de kanker zelf. De bedoeling is om zo voor elke kanker de meest efficiënte behandeling te vinden die ook het best verdragen wordt.

Borstkanker: als erfelijkheid in het spel komt Gepubliceerd op 08/10/2012 - 11h19

Moeder, grootmoeder, zus … Sommige families krijgen de ene borstkanker na de andere te verwerken, alsof het een epidemie is. Is die indruk gegrond? Is borstkanker erfelijk? Het is een ingewikkelde kwestie.

Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: het verwijderen en het reconstrueren.

Is borstkanker te voorkomen? Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

Onze voeding, levenshygiëne... sommige elementen hebben we helemaal zelf in de hand om ons tegen borstkanker te beschermen. Dit zijn de beste tips uit de meest recente studies. Informatie heet van de naald dus!

Borstkanker: vragen van vrouwen Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Er zijn heel wat vragen over borstkanker: sport, zwangerschap, contraceptie, nieuwe behandelingen, genetisch onderzoek, enz., en op al die vragen moet een antwoord worden gegeven.

Ik heb borstkanker gehad, en dan? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Op een dag werd ik geconfronteerd met borstkanker, iets wat in België elk jaar bijna 10.000 vrouwen overkomt. Het was geen leuke periode, maar ik ben er goed uitgekomen en vandaag, dertien jaar later, voel ik me prima! Dit is het dagboek van mijn borstkanker.

Borstkanker: ook bij mannen! Gepubliceerd op 14/04/2015 - 11h55

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, al is dat zeer zeldzaam. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat deze ziekte duidelijk in opmars is. Verder wordt vastgesteld dat de diagnose vaak laattijdig gesteld wordt, als de tumor al vergevorderd is.

Sport werkt echt tegen borstkanker Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h54

Lichaamsbeweging is vóór (ter preventie), tijdens en na borstkanker sterk aanbevolen voor vrouwen. Het is nu bewezen dat regelmatig bewegen een troef is om de risico’s op borstkanker te verkleinen. En er zijn ook almaar meer bewijzen dat sporten ook recidieven van borstkanker helpt voorkomen. Sporte...

Mammografieën: welk impact hebben de valse positieven? Geüpdatet op 02/09/2015 - 13h08

Zo veel mogelijk screenen op borstkanker om elke borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen: het lijkt logisch, maar dat is het niet. De reden zijn de zogenaamde valse positieven, tests die ten onrechte aangeven dat er kanker aanwezig is. We kunnen nu de soms vernietigende impact va...

Borstkanker : een preventief geneesmiddel ? Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

Over enkele jaren zouden gezonde vrouwen die een hoog risico lopen op de ontwikkeling van borstkanker een preventieve behandeling kunnen krijgen. Tamoxifen zou inderdaad het aantal nieuwe gevallen van borstkanker met 38% verlagen.

Genetische screening op het risico van borstkanker Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Het is nu mogelijk vrouwen die een hoog risico lopen om borstkanker te krijgen, genetisch te screenen. Tot wie richt de screening zich en hoe wordt daarbij te werk gegaan? We stellen de vraag aan Dr. Marc Espié, oncoloog (of kankerspecialist), docent, verbonden aan het Hôpital Saint-Louis (Parijs).

Een glas alcohol = 10% meer kans op borstkanker! Geüpdatet op 15/10/2001 - 00h00

De resultaten van de collectieve expertise van het INSERM betreffende de effecten van alcohol zijn onthutsend! Zo werden twee "pseudo-nieuwigheden" aangekondigd: als een zwangere vrouw twee glazen alcohol drinkt, daalt het IQ van het kind met 7 punten, meer dan één glas alcohol per dag verhoogt de k...

Borstkanker en deodorant: hardnekkige geruchten Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Onlangs verschenen er twee studies die stellen dat er een verband bestaat tussen deodorants en het risico op borstkanker. Wat moeten we daarvan denken? Gaat het om meer dan geruchten?

Medische tatoeage: weer de draad opnemen Geüpdatet op 13/04/2004 - 00h00

Permanente tatoeage en make-up worden gebruikt om de tepelhoven (areolae) te herpigmenteren van vrouwen die geopereerd zijn van borstkanker. Deze reconstructietechnieken luiden het einde in van hun behandeling, waarna ze opnieuw de draad van hun leven kunnen opnemen.

Zelfonderzoek van de borsten kan kanker niet opsporen Geüpdatet op 25/11/2008 - 00h00

De voorbije jaren werd vrouwen aangeraden om een zelfonderzoek van de borsten te doen, omdat zo eventuele letsels vroeger zouden kunnen worden opgespoord. Die hoop blijkt nu ongegrond, maar zelfonderzoek blijft ondanks alles nuttig.

Borstimplantaat: geen risico van borstkanker! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Borstimplantaten die, bijvoorbeeld na borstkanker, bij plastische of herstellende ingrepen worden gebruikt, werden in ere hersteld nadat ze ervan beschuldigd werden bepaalde ziekten in de hand te werken. Er bleef wat twijfel bestaan over het risico van borstkanker, maar ook dit is nu weerlegd.

PUBLICITÉ