PUBLICITÉ
ARTIKELS BLOEDZIEKTEN
22 online artikels over Bloedziekten
Wat is lupus? Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h01

Lupus is een auto-immuunziekte . Dat betekent dat het afweersysteem tegen de normale gang van zaken in de eigen cellen aanvalt en die vernietigt. Heel wat organen kunnen zo worden aangetast. Dat maakt dat de symptomen van lupus heel uiteenlopend zijn en de diagnose van lupus vaak ook moeilijk te ste...

Myasthenie, vermoeide spieren Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Deze vaak ernstige auto-immuunziekte is heel slecht gekend, omdat het mechanisme ervan wat complex is. De behandeling ervan is eveneens moeilijk en is een taak voor gespecialiseerde artsen. De symptomen worden, zoals de naam van de ziekte "myasthenie" al aangeeft, gekenmerkt door "spiermoeheid".

Purpura: rode vlekken op de huid. Wat is er aan de hand? Gepubliceerd op 08/09/2014 - 19h27

Purpura zijn een soort onderhuidse bloedingen waar zelden over gepraat wordt. Het is geen ziekte, maar een symptoom dat door diverse aandoeningen kan veroorzaakt worden. Hoe herkent u purpura? Wat zijn de mogelijke oorzaken? Wat valt er aan te doen?

Staphylococcus aureus, publieke vijand nummer 1 Gepubliceerd op 13/10/2017 - 08h42

De bacterie staphylococcus aureus wordt automatisch geassocieerd met voedselvergiftiging en nosocomiale of ziekenhuisinfecties. Maar de bacterie speelt ook een rol in tal van andere infecties. We nemen deze geduchte ziekteverwekker even onder de loep.

Lupus: alles over een miskende ziekte Gepubliceerd op 11/03/2014 - 19h50

Lupus is een ziekte waarbij het afweersysteem de eigen cellen aanvalt. Wereldwijd lijden er vijf miljoen mensen aan. Hoe kan men de kennis over lupus vergroten bij het publiek en bij de artsen?

Wat is een auto-immuunziekte? Gepubliceerd op 23/12/2015 - 12h25

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem de eigen cellen aan omdat het die beschouwt als lichaamsvreemde stoffen. Hoe komt dat en wat zijn de belangrijkste auto-immuunziekten ? Een kennismaking met deze vreemde ziekten.

Waarvoor dienen onze klieren? Waarom voelen we ze soms? Geüpdatet op 22/11/2013 - 10h19

Onder het kaakbeen, ter hoogte van de hals, in de liesplooi en onder de oksels voelen we met de vingers soms een opgezwollen klier, een soort balletje. In dat geval is de klier ontstoken. Dat wijst op een verdedigingsreactie van ons lichaam. Onze klieren zijn namelijk de kruispunten van ons afweersy...

Het syndroom van Marfan: 1 op de 5.000 mensen Geüpdatet op 15/06/2004 - 00h00

Het syndroom van Marfan is een genetische aandoening die voorkomt bij ongeveer één op de 5.000 mensen. Ze treft zowel de ligamenten, de beenderen als de ogen, maar vooral het hart- en bloedvatenstelsel.

En als uw bloed nu eens vervuild is? Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

Misschien moest u dat toch maar eens laten checken en zo nodig de huidige regelgeving laten aanpassen en de noodzakelijke controles laten uitvoeren. Zo hebben 44 europarlementsleden zich laten testen, en wat bleek? Hun bloed was sterk vervuild met tal van giftige stoffen, waarvan sommige nochtans al...

Wat is hemofilie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Hoewel ze zeldzaam is, onderscheidt deze erfelijke ziekte zich door haar bijzondere karakteristieken (voornamelijk mannen worden getroffen door ernstige vormen van de ziekte) en geschiedenis (ziekte van de Engelse koninklijke familie en het Russische keizersgeslacht). Vandaag de dag kan men de gevol...

Drepanocytose: ook in België Geüpdatet op 07/12/2004 - 00h00

Het gen dat drepanocytose veroorzaakt, is vandaag overal ter wereld verspreid geraakt via emigratie. Tekst en uitleg over deze miskende, maar ook in ons land voorkomende ziekte.

DHEA en lupus : een positieve relatie Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

DHEA, in de volksmond 'pil tegen het verouderen' of 'pil van de eeuwige jeugd' genaamd, blijkt nog meer troeven te hebben. Het zou nuttig zijn in de behandeling van lupus.

Toxisch shocksyndroom: zijn tampons levensbedreigend? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h34

Er is momenteel heel veel te doen rond een geval van amputatie bij een jonge vrouw. De vrouw, een fotomodel, is een been kwijtgeraakt als gevolg van het toxisch shocksyndroom . Die was waarschijnlijk veroorzaakt door het gebruik van tampons tijdens de maandstonden .

Mythes over hemofilie de wereld uit Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h44

Over hemofilie hebben lange tijd heel wat foutieve voorstellingen bestaan. De wetenschappelijke inzichten over deze ziekte zijn intussen bijgestuurd, maar de gangbare opvattingen zijn soms hardnekkig. Het klopt bijvoorbeeld niet dat hemofiliepatiënten het risico lopen leeg te bloeden. Hemofilie is o...

Toch de pil bij lupus Geüpdatet op 16/01/2006 - 00h00

Sommige studies hebben een verband gesuggereerd tussen lupus en geslachtshormonen. Vandaar dat artsen geen contraceptiepil voorschrijven aan vrouwen met stabiele lupus erythematosus disseminatus (LED). Uit nieuwe studies blijkt echter dat oestrogenen lupusopstoten niet verergeren.

Lupus: welke vorderingen in de behandeling van deze auto-immuunziekte? Geüpdatet op 25/07/2016 - 14h22

Lupus is een complexe en zeldzame ziekte , al is ze met ongeveer duizend patiënten in België alleen al ook weer niet zo uitzonderlijk… De laatste jaren is er grote vooruitgang geboekt in de behandeling van lupus . Hoe wordt de aandoening vandaag aangepakt?

Lupus: zwangerschap is mogelijk Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

Lupus erythematosus disseminatus (LED) is een ernstig gezondheidsprobleem voor diegenen die eraan lijden. De ziekte tast meerdere organen aan. Vrouwen, die het meest door lupus worden aangetast, mogen zwanger worden, weliswaar onder bepaalde voorwaarden...

De adolescentie, een moeilijke fase voor patiënten met hemofilie Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Hemofilie is een ziekte die te wijten is aan een afwijking van een coagulatiefactor. Er is een preventieve behandeling voor jonge hemofiliepatiënten vanaf de leeftijd van 1 ½ à 4 jaar, een behandeling die idealiter levenslang moet aangehouden worden. Maar de last van intraveneuze injecties, een of t...

Hemofilie: voor meer levenskwaliteit Gepubliceerd op 09/03/2016 - 15h53

Prof. Kathelijne Peerlinck van het multidisciplinaire referentiecentrum voor de behandeling van hemofilie van de KU Leuven pleit voor een betere opsporing en follow-up van hemofiliepatiënten, vooral kinderen, om hun levenskwaliteit te verhogen.

Sport is goed voor hemofiliepatiënten Geüpdatet op 22/03/2005 - 00h00

Veel mensen beschouwen hemofilie als een ziekte die de patiënt verhindert om een normaal leven te leiden en zeker om te sporten. Het is echter tijd om dit vooroordeel uit de wereld te helpen!

Wat is primaire immuundeficiëntie? Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h35

Primaire immuundeficiëntie is de naam voor een groep van meer dan honderd verschillende ziektes. De ziektes hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het immuunsysteem werkt niet naar behoren, waardoor het lichaam zich niet kan verdedigen tegen infecties.

PUBLICITÉ