PUBLICITÉ
ARTIKELS ASTMA
64 online artikels over Astma
Een acute astma-aanval is een medisch noodgeval Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h38

Een zware acute astma-aanval is een ernstige ademhalingsstoornis die aanzienlijk verschilt van de bekende symptomen van astma. Typisch ervoor zijn de ernst van de aanval en het plotselinge optreden ervan. Astmapatiënten voelen normaal wel de ongewone aard van de aanval aan, maar het is ook heel bela...

Hoest u? Wacht niet om naar de oorzaak te zoeken! Gepubliceerd op 31/12/2012 - 12h01

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ligt de oorzaak van hoesten niet altijd bij de ademhaling . Een aanslepende hoest kan ook het gevolg zijn van een ernstige ziekte zoals een hart- of longaandoening, een ziekte van het spijsverteringsstelsel, een infectie of zelfs kanker.

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft ook enkele nadelen, vooral voor astmalijders en het...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Astmalijders: eet meer vitamine D! Geüpdatet op 01/02/2010 - 00h00

Volgens een recente studie verergert een gebrek aan vitamine D de symptomen van astma en maakt het de behandeling minder doeltreffend.

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Astma: wat je moet weten om met de ziekte te leven Geüpdatet op 09/12/2008 - 00h00

Astma is een ontstekingsaandoening van de luchtwegen die gepaard gaat met hinder bij het ademhalen en frequente acute aanvallen (crisissen). Het goede nieuws is dat er behandelingen zijn die de symptomen kunnen wegnemen. Maar om beter te kunnen leven met de aandoening, is kennis vereist.

Astmapatiënten: verwaarloos uw behandeling van astma niet! Geüpdatet op 23/11/2009 - 00h00

Een recente Britse studie toont aan dat astmapatiënten de voorschriften die hen gegeven worden voor de behandeling van hun astma , niet altijd stipt volgen. De gevolgen van een dergelijke houding kunnen nochtans ernstig zijn.

Bronchodilator en corticoïde voor de behandeling van astma Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h36

Hoe verloopt de behandeling van astma ? Kan de behandeling tot gewenning leiden, waardoor patiënten de dosis moeten verhogen ? En hoe kunnen ze nagaan of de astma voldoende onder controle is ? Een woordje uitleg.

Astma: de voeding in vraag gesteld Geüpdatet op 04/12/2007 - 00h00

Talrijke sportmannen hebben last van astma. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er een verband bestaat tussen astma-aanvallen en de consumptie van sommige voedingsmiddelen, waaronder alcohol.

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een stand van zaken op te maken van uw behandeling.

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de astma goed onder controle blijft houden. Uw arts zal...

Astmalijders en seks: wat kan en wat kan niet? Gepubliceerd op 11/11/2014 - 16h42

Meer dan één op de drie astmalijders ondervindt bij het vrijen hinder van zijn astma. Sommigen houden zich in bij het vrijen, omdat ze bang zijn dat ze aanval zouden kunnen krijgen. Anderen beperken de duur of de frequentie. Het is een wat netelig onderwerp om aan te kaarten met de partner of huisar...

Vermageringscrèmes: werken ze of werken ze niet? Gepubliceerd op 08/05/2012 - 14h17

Vermageringscrèmes beloven een verlies van meerdere centimeters buik- of dijenomtrek en ook meer strakheid, en dat zonder te sporten of te kuren. Het klinkt heel verleidelijk, maar wat is er van aan?

Astma en griep: geen beste maatjes! Gepubliceerd op 30/11/2012 - 14h30

De associatie van astma en griep komt frequent voor en veroorzaakt vaak astma-opstoten. Ongeacht hun leeftijd moeten astmapatiënten zich laten vaccineren tegen griep .

Vaccin tegen pneumokokken: een aanrader voor astmalijders Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Ondanks het gebruik van antibiotica kunnen pneumokokkeninfecties (longontsteking, hersenvliesontsteking en bacteriotoxemie) gevaarlijk zijn. Astma vormt in elk geval een belangrijke risicofactor. Aangezien er een vaccin bestaat, zou het logisch zijn mensen met astma te vaccineren, omdat bij hen het...

Chloor en astma, zelfs in een openluchtzwembad! Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Verschillende onderzoeken komen tot hetzelfde besluit: chloor dampen die in zwembaden vrijkomen, vermeerderen het risico op astma . Voor de allereerste keer bewijst een onderzoek dat het verband tussen bronchiale hyperactiviteit en chloor ook voorkomt bij mensen die regelmatig naar een openlucht zwe...

Homeopathie: inefficiënt tegen astma Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

De homeopathische granules die worden gebruikt bij de behandeling van astma, zijn niet efficiënt. Een studie uitgevoerd bij patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijten, heeft geen enkel nuttig effect van deze behandeling kunnen aantonen. Deze resultaten beperken het actieterrein van deze behan...

Nachtelijke astma-aanvallen: het is de melatonine! Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Nachtelijke astma-aanvallen zouden op zijn minst gedeeltelijk veroorzaakt worden door de dagelijkse melatonineschommelingen. Melatonine is het hormoon dat het 24-uursritme regelt.

Astma en allergische rhinitis: de jacht op mijten Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Een van de bekendste huisallergenen in de ontwikkeling van astma en allergische rhinitis is de mijt, meer bepaald zijn uitwerpselen. Wat voor schepsel is dit minuscule diertje dat ons doet niezen, hoesten en wenen, en hoe raken we ervan af?

Adem meten: waarom en hoe? Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

De opsporing van chronische respiratoire aandoeningen is belangrijk voor de volksgezondheid. Een ademmeting moet deel uitmaken van die opsporing. Maar hoe verloopt zo'n meting? Wat meet men precies en hoe? Wat moet u weten over dit onderzoek dat deel zou moeten uitmaken van elke check-up?

Astma: tomaten kunnen helpen Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst van de ziekte zou kunnen doen dalen. Maar dat zou...

Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Astma: praktische tips om te leren leven met astma Gepubliceerd op 03/05/2017 - 11h00

Wat zijn de basisregels om goed te kunnen leven met astma ? Leefhygiëne, aanpassing van de woonomgeving, lichamelijke activiteiten, de voorgeschreven behandeling strikt opvolgen enz. Met deze tips zal uw leven met astma aangenamer worden en zult u minder blootstaan aan allergene stoffen.

Steeds meer astma en allergieën: welke rol speelt het klimaat? Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

Astma is een aandoening die steeds meer voorkomt en allergische reacties worden steeds heviger. Hoe is dit te verklaren? Is er een verband met de veranderingen in onze leefomgeving waar het tegenwoordig zo vaak om te doen is?

Roken en astma: redde wie zich redden kan! Geüpdatet op 19/08/2003 - 00h00

Astma is een ziekte die niet altijd goed begrepen wordt door wie eraan lijdt. Ze omvat twee specifieke aspecten: de ene - bronchoconstrictie of de astma-aanval - is goed zichtbaar, de andere - ontsteking van de bronchiën - niet. De eerste wordt behandeld met bronchodilatatoren, de tweede met cortico...

Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73% van de patiënten echt last van rinitis tijdens z...

Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te behandelen en om astma op te sporen.

Astma en reizen: enkele voorzorgsmaatregelen Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

Reizen houdt voor astmapatiënten altijd een zeker risico in, ongeacht de duur, de bestemming en het vervoermiddel. Het komt erop aan dit risico in te calculeren, zonder het te dramatiseren, en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, kwestie van gerust op vakantie te kunnen gaan.

Astma: hevige emoties vermijden Geüpdatet op 27/09/2005 - 00h00

Patiënten met allergisch astma hebben er alle belang bij om stress te vermijden. Bij een astma-aanval dreigen de emoties de symptomen nog te verergeren. Ook tv-kijken en videospelletjes zijn te mijden: ze kunnen niet alleen spanning veroorzaken, maar bevorderen vooral een sedentaire levensstijl, ter...

Griep: vaccinatie aan te raden voor alle astmalijders! Gepubliceerd op 30/01/2017 - 14h39

Iedereen weet het of zou het onderhand toch moeten weten: de inenting tegen griep is ten zeerste aanbevolen voor oudere mensen. Minder bekend is dat ook astmalijders beter deze voorzorg nemen. En toch is de inenting van deze groep mensen minstens even belangrijk, want griep kan bij astmalijders zeer...

Bakkersastma: de preventiemaatregelen Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Dit is geen grap, bakkers kunnen allergisch worden voor meel, of correcter uitgedrukt: zij kunnen het slachtoffer worden van ademhalingsallergieën door het inademen van meelstof. Om dit soort aandoeningen te voorkomen, moeten een aantal professionele gewoonten aangeleerd worden.

Astma: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

Er zijn ongeveer één miljoen astmapatiënten in België. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak allergisch. Hoe astma te herkennen? Wat zijn de typische symptomen van de ziekte?

Chloor in zwembaden verhoogt het risico op astma Geüpdatet op 08/08/2006 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt dat het chloor in het water van zwembaden een groter risico geeft op astma . Onderzoekers hebben vastgesteld dat in streken waar meer zwembaden zijn, het aantal kinderen met astma hoger ligt.

Astma: ontgoocheling van de acupunctuur Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Bij vele ziekten wordt acupunctuur toegepast. Ook bij astma. Maar volgens de resultaten van een wetenschappelijke studie zou acupunctuur geen effect hebben op de astmasymptomen.

Verandert astma onder invloed van de vrouwelijke hormonen? Geüpdatet op 27/05/2016 - 11h47

Vrouwen met astma ondervinden in de loop van hun leven vaak schommelingen in hun ziekte. De grote hormonale veranderingen van de menstruatiecyclus en de menopauze kunnen een bestaande astma verergeren. Tijdens de zwangerschap zorgen ze in een derde van de gevallen net voor een verbetering. Maar voor...

Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierover een gesprek met dr. Etienne Bidat, longpediater...

Astma: wat als antibiotica een aanval zouden verminderen? Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Hoewel astma goed kan worden behandeld met basisgeneesmiddelen, kunnen er zich toch astma-aanvallen voordoen. Een preliminaire studie suggereert dat bepaalde antibiotica zelfs in afwezigheid van een infectie de symptomen van een astma-aanval kunnen verlichten.

Een goede levenskwaliteit met astma Gepubliceerd op 11/11/2014 - 16h37

Om een goede levenskwaliteit te hebben en astma-aanvallen te voorkomen , moeten astmalijders hun astma goed onder controle hebben . Dat kan door medicatie, maar ook door het aanleren van bepaalde gewoonten in het dagelijkse leven.

Astma: opgelet voor schimmels! Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Welke van de volgende drie allergenen zouden astma bij volwassenen verergeren: pollen, kattenhaar of schimmels?

Allergenen en virussen verergeren astma Geüpdatet op 22/04/2002 - 00h00

Volgens een recente Britse studie zouden alle genen en virussen samen hevige astma-aanvallen veroorzaken waarvoor de patiënt vaak in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Enkele adviezen om de effecten van die gevaarlijke cocktail te voorkomen.

Ernstig astma: anti-IgE als laatste redmiddel Geüpdatet op 26/06/2007 - 00h00

In geval van ernstig en niet gecontroleerd astma, d.w.z. wanneer de symptomen aanwezig blijven ondanks de behandeling, kan men zijn toevlucht nemen tot anti-IgE-antistoffen. Deze nieuwe astmatherapie zorgt voor een duidelijke verbetering van de levenskwaliteit in het dagelijkse leven van de astmapat...

Astma: opgelet voor een te lage of te hoge dosis geneesmiddelen! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Er bestaan vandaag inhalatoren met afzetting in de longen, die de meeste astmapatiënten kunnen verlichten. Heel wat patiënten gebruiken ze echter niet op de juiste manier. Met als gevolg dat ze het geneesmiddel binnenkrijgen in een te lage of te hoge dosis, wat de doeltreffendheid van de behandeling...

Sublinguale desensibilisatie voor astma en allergische rinitis Gepubliceerd op 09/09/2014 - 10h43

Desensibilisatie is bij sommige allergieën doeltreffend. Gezien de beperkingen en risico's van deze methode is echter een nieuwe toedieningsmethode ontwikkeld: onder de tong (sublinguaal) . Ze heeft heel wat voordelen en zeer specifieke indicaties.

Astmalijders: blijf binnen bij onweer! Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Het seizoen van de pollen is erg ongunstig voor mensen met astma. Maar er is nog een andere weersomstandigheid die in verband wordt gebracht met aanvallen van astma: onweer. Astmalijders krijgen daarom ook de raad om zo min mogelijk naar buiten te gaan als het bliksemt of dondert...

Astmapatiënten op afstand volgen via een draagbare telefoon Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

De geluiden van de ademhaling kunnen via een draagbare telefoon worden overbracht in een computer die de kenmerkende afwijkingen kan herkennen. Dat opent nieuwe perspectieven om ademhalingsproblemen te volgen.

Mijd huishoudproducten in spuitbussen! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

Het gebruik van huishoudproducten in spuitbussen zou nefast zijn voor de gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mensen die er meer dan 4 keer per week gebruik van maken lopen twee keer meer risico op astma.

Te realiseren doelstelling: 5.000 stappen en meer per dag! Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Wij doen gemiddeld 4.000 stappen per dag. Dat aantal lijkt enorm, maar is het in geen geval, vermits er minstens 5.000 nodig zijn voor het welzijn van ons lichaam en zelfs 10.000 indien wij een verbetering van onze gezondheidstoestand nastreven.

Astma: preventie is doeltreffend! Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat strikt de aanbevelingen volgen voor astmapreventie de kans op ademhalingsziekten halveert.

PUBLICITÉ