PUBLICITÉ
ARTIKELS OOGVERZORGING
120 online artikels over Oogverzorging
Een blauw oog, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 07/05/2013 - 11h06

Een blauw oog is niet altijd het gevolg van een vechtpartij. Elke klap of stoot in de buurt van het oog kan tot een blauw oog leiden. Maar wat kan je doen om te genezen en om de genezing te versnellen?

Loop ik risico om glaucoom te krijgen? Gepubliceerd op 25/01/2013 - 17h51

Glaucoom is te wijten aan een verhoogde druk in het oog waardoor de oogzenuw beschadigd raakt en geleidelijk aan slijt . Dat proces kan tot blindheid leiden. Hoort u bij de risicopersonen die deze sluipende ziekte kunnen ontwikkelen? Dan is vroegtijdige screening zeker van cruciaal belang!

Ik heb last van astigmatisme: welke oplossingen bestaan er voor mij? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 14h29

Mensen met astigmatisme hebben een dubbel ongemak: ze zien zowel van ver als van dichtbij troebel . Met een bril of lenzen zien ze echter weer scherp. Voor wie droomt van een leven zonder bril of lenzen is er maar één oplossing: een oogoperatie met de laser.

Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mensen zou ermee te maken hebben.

Ik ben bijziend: welke oplossingen bestaan er voor mij? Gepubliceerd op 07/09/2012 - 12h18

Ziet u wazig in de verte? Dan bent u vast bijziend . Welke oplossingen bestaan er voor u om uw bijziendheid te corrigeren? De allereerste is een bril . Als de bril te zwaar of onesthetisch is, zijn lenzen een interessant alternatief. Na de puberteit kan een operatie voor bijziendheid u ook verlossen...

Zo herkent u oogproblemen bij uw kind Gepubliceerd op 07/09/2012 - 11h59

Schrijft uw kind met zijn neus op zijn schrift geplakt, heeft het hoofdpijn of fronst het zijn wenkbrauwen bij het lezen? Misschien zijn dat wel tekenen dat er iets aan zijn ogen schort! Maak alvast een afspraak bij de oogarts. Hieronder vindt u intussen enkele aanwijzingen die u kunnen helpen om oo...

Conjunctivitis: wat te doen? Gepubliceerd op 04/09/2012 - 09h41

Het bindvlies of de conjunctiva is het slijmvlies dat over de oogbol - met het hoornvlies –zit aan de binnenkant van het ooglid. Onze ogen worden continu blootgesteld aan de buitenlucht, aan stof, aan allergenen, vervuilende stoffen en ziektekiemen. Soms kan het bindvlies kan daardoor ontstoken rake...

Verziendheid: wat te doen? Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h50

Bent u de veertig voorbij en sakkert u op de kranten omdat ze almaar kleinere lettertjes gebruiken? Dat is normaal, want het probleem ligt wel degelijk bij u! Uw ogen passen zich almaar minder goed aan en u ziet kleine lettertjes steeds waziger. Als u de krant almaar verder van u af moet houden, wor...

Scheelzien: de ogen van onze kinderen redden... Gepubliceerd op 31/08/2012 - 12h07

Scheelzien (strabisme) komt voor bij ongeveer 4 % van de kinderen, dus één op de vijfentwintig. Het is niet alleen onaantrekkelijk, maar kan ook slechtziendheid veroorzaken.

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar voorbijgaan... tot men plots de krant niet meer kan...

Drie vaak voorkomende zichtstoornissen bij ouderen Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h05

Het zicht van oudere personen blijft, ondanks de wetenschappelijke vooruitgang, belaagd door drie ziekten: cataract, macula degeneratie en glaucoom. Die drie aandoeningen moeten worden opgespoord en met zorg behandeld worden. Wij geven u alvast een aantal tips om ze beter te herkennen.

Presbyopie: wat u weten moet Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h58

Bij heel wat mensen evolueert het zicht met de leeftijd naar presbyopie , ook ouderdomsverziendheid genoemd. Dat is bij ongeveer 20 miljoen mensen het geval. Het is een normaal ouderdomsverschijnsel dat maakt dat men een bril moet gaan dragen, ook als men dat nooit eerder moest doen.

Glaucoom: beter te behandelen bij vroegtijdige opsporing Gepubliceerd op 28/02/2012 - 06h05

G laucoom is een oogziekte die langzaam en onmerkbaar evolueert. Mensen boven de 45 laten zich daarom beter regelmatig door een oogarts onderzoeken. Bij een familiale voorgeschiedenis gebeurt dat liefst nog vroeger. Wat houdt de opsporing en behandeling van glaucoom in?

Buiten spelen is goed voor de ogen! Geüpdatet op 01/11/2011 - 11h28

De grote toename van het aantal bijzienden in ons land zou te wijten zijn aan het feit dat kinderen minder buiten zijn, en dus minder zonlicht zien. Dat is in ieder geval de conclusie van een reeks internationale studies.

Strabisme of scheelzien Geüpdatet op 25/07/2011 - 14h01

Strabisme of scheelzien is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Het probleem wordt best op jonge leeftijd behandeld via revalidatie. Zo’n 2 tot 3% van de kinderen - evenveel jongens als meisjes - heeft last van strabisme .

Contactlenzen: laat professionals hun werk doen! Gepubliceerd op 11/07/2011 - 16h12

Een snelle blik op internet leert ons dat contactlenzen plots (zeer) goedkoop worden... Daar staat tegenover dat de dienstverlening vaak van erbarmelijke kwaliteit is en dat die enkele uigespaarde euro's uw ogen in gevaar kunnen brengen.

Progressieve glazen: een geluk of een beproeving? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h49

Met progressieve of multifocale glazen kunt u van op elke afstand goed en duidelijk zien. Ze bieden de ideale oplossing om zowel presbyopie (ouderdomsverziendheid) te corrigeren als een andere gezichtsstoornis zoals hypermetropie (verziendheid), astigmatisme of myopie (bijziendheid). Maar opgelet: p...

Gezichtsstoornissen: bent u goed op de hoogte? Geüpdatet op 07/06/2011 - 08h02

Verziendheid, glaucoom, LMD, bijziendheid, astigmatisme, hypermetropie… zijn ziekten en stoornissen die ons gezichtsvermogen kunnen aantasten of zelfs in gevaar brengen. Sommige gezichtsstoornissen kunnen inderdaad langzaam evolueren, zonder symptomen, tot op het ogenblik dat onomkeerbare letsels va...

Denk eraan uw ogen te beschermen tijdens uw dagelijkse activiteiten Geüpdatet op 19/04/2011 - 09h59

De zon, ongelukken en sommige activiteiten, onder meer computerwerk, zijn factoren die een nadelig effect kunnen hebben op uw ogen en die zelfs uw gezichtsvermogen in gevaar kunnen brengen. De volgende tips maken het u mogelijk zorg te dragen voor uw ogen om goed ver te kunnen zien.

Astigmatisme: het gezichtsvermogen laat te wensen over… Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h35

Het hoornvlies en de lens hebben een kromming die lijkt op die van een basketbal. Bij mensen met astigmatisme lijkt de kromming eerder op die van een rugbybal. Hierdoor verschilt het beeld dat op het netvlies terechtkomt naargelang de 'as van de bal': het beeld is bijgevolg wazig of vervormd. Een st...

Cataract en vitamines: voedingssupplementen volstaan niet! Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Voor de preventie van cataract , een oogziekte die geassocieerd wordt met veroudering, is het zeer belangrijk dat uw voeding rijk is aan fruit en groenten . Deze voeding zorgt inderdaad voor de aanvoer van antioxidanten . Een studie (1) heeft echter onlangs aangetoond dat het gebruik van voedingssup...

Kleurenzicht Geüpdatet op 03/11/2010 - 00h00

Kleuren zijn niet eigen aan de materie, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is met de vaste, vloeibare of gasvormige toestand. Het zien van kleuren is eigenlijk een interpretatie door ons visuele systeem (eerst het netvlies en daarna de hersenen) van de lengte van de lichtgolven die de voorwerpen e...

Droge ogen: onze moderne levenswijze in vraag gesteld Gepubliceerd op 04/10/2010 - 00h00

Zijn uw ogen droog, vermoeid, geïrriteerd? U werkt met een computer, uw kantoor heeft airco of bevindt zich in de stad of in een industriezone? U lijdt waarschijnlijk aan droge ogen, een syndroom dat steeds meer in verband staat met de ontwikkeling van onze levenswijze.

Een extra bril voor minder valpartijen Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Australische onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat bifocale brillen , die zowel myopie (bijziendheid) als presbyopie (ouderdomsverziendheid) corrigeren, het risico op valpartijen bij mensen ouder dan 70 jaar verhogen.

De kunst van het schminken voor wie een bril draagt Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Zich schminken is niet eenvoudig voor wie een bril draagt. Ten eerste, omdat het niet gemakkelijk is met een vaste hand te werken wanneer men niet perfect kan zien, maar ook en vooral omdat door de corrigerende glazen de ogen er 'anders' gaan uitzien.

Meer en meer bijzienden Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

De voorbije decennia is het aantal gevallen van myopie steeds blijven stijgen. Een fenomeen dat specialisten nog niet hebben kunnen verklaren, ook al wordt de alomtegenwoordigheid van schermen in onze maatschappij vaak als oorzaak aangewezen.

Astigmatisme: wat u erover moet weten Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder evenwel echt slecht te zijn, zowel van ver als van d...

Luchtvervuiling kan ook de ogen aantasten Geüpdatet op 29/06/2009 - 00h00

Het is algemeen bekend dat luchtvervuiling problemen met de luchtwegen en hart- en vaataandoeningen kan veroorzaken. Maar over het effect van de luchtverontreinigende stoffen op de ogen wordt veel minder gesproken. Hebben uw ogen te lijden van de vervuilde lucht?

Bescherm uw ogen, eet vis! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Omega 3 helpt ouderdomsmaculadegeneratie (OMD) niet alleen voorkomen, het vertraagt ook het proces ervan bij mensen die de oogaandoening al hebben. Mensen die OMD hebben of tot de risicogroep behoren, doen er dan ook goed aan om minstens drie keer per week vis te eten!

Belgen: te weinig oogarts, te weinig brillen Geüpdatet op 02/12/2008 - 00h00

Slechts 1 op 4 Belgen vindt zijn ogen van goede kwaliteit. Toch negeren de Belgen te vaak hun oogklachten. Ze gaan te weinig naar de oogarts en dragen ze te vaak geen bril. Wie toch een afspraak maakt, doet dat vaak uit verplichting.

Wie minder slaapt, ziet minder goed Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Het is bewezen: wanneer men slaap tekortkomt, doen de ogen niet meer alles wat van hen verwacht wordt. Een Amerikaans team heeft onlangs aangetoond dat vechten tegen de slaap gevolgen heeft voor de neuronale activiteit: de kwaliteit van de visuele perceptie is dan minder goed.

Allergische rhinitis en conjunctivitis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

Een lopende, verstopte of jeukende neus, hevige niesbuien die maar niet stoppen, tranende en rode ogen… dit zijn de symptomen van een allergische rhinitis, een kwaal waarmee elke lente opnieuw duizenden mensen geconfronteerd worden die allergisch zijn voor pollen.

Ogen op reis Geüpdatet op 10/06/2008 - 00h00

De blauwe hemel, de zon en de zee, het klinkt idyllisch, maar voor de ogen is een vakantie soms eerder een nachtmerrie. Meedogenloze UV-stralen en airconditioning zijn niet bevorderend voor de oogrust.

Netvlies: nieuwigheden om goed te kunnen zien Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Wat netvliesaandoeningen betreft, heeft men de voorbije jaren zeer belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals de ontwikkeling van een nieuw soort medicijnen: de anti-VEGF-geneesmiddelen. Deze medicijnen maken het mogelijk om neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie af te remmen. Wij bezorgen u...

Baarmoederhalskanker: voorlichting is belangrijk Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Baarmoederhalskanker is op wereldschaal de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen onder de 45 en is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na borst- en longkanker.

UV-stralen kunnen de ogen schaden! Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

Ogen zijn heel gevoelig in het algemeen en voor ultraviolet stralen van de zon in het bijzonder. De zon is vermoeiend voor de ogen en kan zelfs onherstelbare schade aanrichten aan het oogweefsel. Onbeschermde blootstelling aan UV -stralen kan irritatie veroorzaken, maar ook ontstekingen van het hoor...

Droge ogen: 1 op de 7 Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

Naar schatting 1,5 miljoen Belgen lijdt aan het 'droge ogen' -syndroom. Onvoldoende traanvocht is erg hinderlijk, maar deze pathologie kan ook schade aanrichten aan de ogen en het gezichtsvermogen aantasten. Oogwater of kunstmatige tranen werken verzachtend, maar misschien moeten we ook iets doen aa...

Glaucoom: hoe behandelen? Geüpdatet op 01/05/2007 - 00h00

Glaucoom is een oogziekte waarbij er onherstelbare schade aangericht wordt aan de oogzenuw. Het is dan ook noodzakelijk om deze ziekte zo snel mogelijk op te sporen. De behandelingen kunnen de schade niet ongedaan maken, maar ze kunnen de evolutie van de ziekte wel afremmen.

Sport kan het zicht beschermen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Sport biedt bescherming tegen leeftijdsgebonden macula-degeneratie (MD), een ernstige en vaak voorkomende oogaandoening die tot blindheid kan leiden. Drie keer per week lichaamsbeweging nemen zou het risico op de aandoening kunnen doen dalen met 70%!

Glaucoom: laat uw ogen testen vanaf de leeftijd van 40 jaar! Geüpdatet op 28/11/2006 - 00h00

Het probleem met glaucoom is dat de oogaandoening onopgemerkt evolueert. Maar wanneer de eerste symptomen opduiken, is de schade al onomkeerbaar. Er is maar één remedie en dat is je ogen laten testen door een oogarts en dat vanaf de leeftijd van 40 jaar, of vroeger als men tot de risicopersonen beho...

Verziendheid : Europeanen beginnen na hun veertigste slechter te zien Geüpdatet op 31/10/2006 - 00h00

Verziendheid is een vermindering van het gezichtsvermogen naarmate de leeftijd stijgt. Iedereen krijgt er eenmaal de veertig voorbij mee te maken, de ene al iets meer dan de andere. Die afname van de gezichtsscherpte heeft een grote invloed op het dagelijkse leven van miljoenen mensen over de hele w...

Glaucoom in de gaten houden Geüpdatet op 17/10/2006 - 00h00

Glaucoom is een oogaandoening met een sluipend verloop. De ziekte evolueert zonder dat er sprake is van pijn en in het begin tast ze de gezichtsscherpte niet aan. Als de ziekte te laat wordt opgespoord, kan ze tot blindheid leiden. De diagnose van glaucoom moet gebeuren bij een oogarts, een arts die...

Cataract voorkomen: zonnebril en statines! Geüpdatet op 29/08/2006 - 00h00

Het is een feit dat het dragen van een zonnebril bescherming biedt tegen cataract . Andere factoren, die niet zo gekend zijn, kunnen ook doeltreffend zijn: niet roken en statines nemen die een te hoog cholesterolgehalte bestrijden.

Kool eten helpt om ver te zien Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De preventie van gezichtsstoornissen als gevolg van de leeftijd gaat erop vooruit. De familie van de carotenoïden , die algemeen bekendstaat om haar bruinende werking op de huid, zou een krachtig effect uitoefenen op cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD).

Ontdek het gemak en comfort van daglenzen Geüpdatet op 19/05/2006 - 00h00

Focus DAILIES All Day Comfort : de nummer 1 daglens in België, uniek door zijn ingebouwde bevochtigingscomponent. Focus DAILIES is de enige lens op de markt met een ingebouwde bevochtiger die je ogen bevochtigt bij elke knipperslag. Deze daglenzen zijn comfortabel vanaf het eerste contact, de hele d...

Cataract: we lopen allemaal risico! Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

Er bestaat nog altijd geen enkel (genees)middel om cataract te voorkomen of te bestrijden. Wel kunt u enkele voorzorgen nemen om het risico niet te verhogen.

Opgelet voor de ogen! Geüpdatet op 22/11/2005 - 00h00

Bepaalde balsporten, maar ook de bokssport kunnen gepaard gaan met ongelukkige slagen op de ogen. Met soms tragische gevolgen in het vooruitzicht.

Roken is allesbehalve oogvriendelijk! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

U bent nog altijd niet gestopt met roken? Ziehier dan een schadelijk effect van tabak (naast kanker en hart- en vaatziekten) dat minder media-aandacht krijgt, maar wel degelijk reëel is en u misschien meteen van mening zal doen veranderen: rokers lopen een veel groter risico om blind te worden als z...

Zorgt u goed voor uw ogen? Geüpdatet op 15/07/2005 - 00h00

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

PUBLICITÉ