PUBLICITÉ
ARTIKELS TABAK
181 online artikels over Tabak
De sigaret: de ongefilterde waarheid! Geüpdatet op 29/06/2004 - 00h00

De sigaret bestaat niet alleen uit tabak, papier en een filter. De sigarettenfabrikanten voegen er ook schadelijke stoffen aan toe om uw verslaving nog te versterken.

Nicotine tot in de haren Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

De dosering van het nicotinegehalte in urine of speeksel is geen al te goede methode om passief roken op te sporen. Een nieuwe methode die nicotine in het haar doseert, blijkt efficiënter te zijn.

Passief roken is ook dodelijk! Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Een grootschalige studie op wereldvlak heeft zich onlangs gebogen over het passief roken . De resultaten zijn bijzonder alarmerend.

Tabak: de shisha is niet beter ! Geüpdatet op 27/02/2007 - 00h00

De shisha of waterpijp mag niet beschouwd worden als een onschadelijke vorm van roken . En ecologisch is het ook niet. Integendeel.

Bescherm uw tandvlees: rook niet(s)! Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Het roken van traditionele sigaretten , maar ook van cannabis , heeft een belangrijke impact op de mondgezondheid, in het bijzonder op de ziekten van het tandvlees .

Stoppen met roken is goed voor het moreel! Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h03

Stoppen met roken wordt, anders dan u misschien denkt, niet als een zware beproeving ervaren. Integendeel stoppen met roken maakt gelukkig en verbetert het humeur van de kersverse niet-roker. Dat blijkt toch uit een recente studie.

Roken: minder IQ en risico's op Alzheimer... Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Al jaren kent iedereen de nadelige gevolgen van tabak voor het ademhalingsstelsel van rokers en hun omgeving. Maar wist u ook dat sigaretten even slecht zijn voor de hersenen ? Gelukkig zijn oplossingen aangeboden om ermee te stoppen.

Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken , en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te kunnen genezen.

Betaald worden helpt om te stoppen met roken Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

De overheid, artsen, vrienden... iedereen is bereid om te helpen de rokers te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. En nochtans bestaat er een zeer doeltreffende methode om te stoppen: zich daarvoor laten betalen! Dat is in elk geval het besluit van een recent onderzoek.

Stoppen met roken: cognitieve en gedragsmethoden Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

Stoppen met roken , is in alle omstandigheden een goed idee, maar in de praktijk blijkt het vaak moeilijk te zijn. Zit het allemaal in het hoofd? Nee, roken werkt net als andere drugs verslavend, inclusief fysieke effecten. Maar u kunt uw hoofd wel gebruiken om makkelijker te kunnen stoppen met roke...

Elektronische sigaret : berg de navulvloeistof goed op! Geüpdatet op 10/09/2015 - 09h30

Er zijn almaar meer bewijzen dat de elektronische sigaret doeltreffend is als rookstopmiddel. De dagen van de fenomenale groei in het begin zijn dan wel voorbij, maar het toestelletje begint stilaan in heel wat gezinnen op te duiken. En dat vergt enige waakzaamheid…

Longkanker: de vrouwen moeten het gelag betalen! Geüpdatet op 13/05/2002 - 00h00

Onlangs werd een grote epidemiologische studie over longkanker gepubliceerd. De studie toont aan dat alsmaar meer vrouwen worden getroffen door longkanker, die vroeger een typisch mannelijke ziekte was. Door het rookgedrag is het aantal gevallen in 20 jaar tijd met 75% gestegen. Vrouwen zijn gevoeli...

Pil en roken: slecht voor het hart Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

De inname van een oraal anticonceptivum (de pil) verdubbelt het risico op myocardinfarct. Vrouwen die de pil nemen vóór de leeftijd van 40 jaar, moeten dus veiligheidshalve de voorkeur geven aan de minder gevaarlijke anticonceptiva van de derde generatie en moeten vooral zorgen voor een goede leefhy...

Zes nieuwe redenen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken Geüpdatet op 10/12/2012 - 13h39

Stoppen met roken is goed voor de gezondheid. Maar dat besef alleen volstaat zelden om die laatste sigaret uit te drukken. Hieronder vindt u zes redenen om te stoppen met roken en waaraan u misschien nog nooit hebt gedacht. Maak van dit jaar dus uw laatste rookjaar!

Blaaskanker: in opmars, vooral bij rooksters! Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

De frequentie van blaaskanker neemt toe in de geïndustrialiseerde landen. Blaaskanker komt vooral voor bij mannen, maar sinds 1985 stijgt de mortaliteit door blaaskanker ook bij vrouwen. De belangrijkste oorzaak is roken.

Chronische bronchitis: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Roken is de hoofdoorzaak van COPD of chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease), beter bekend als rokerslong . Deze luchtwegenaandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijke obstructie van de luchtwegen en is dus vooral een ziekte van rokers. Hoe herkent u de aandoeni...

Rokers: opgelet voor een hersenbloeding! Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Bij een hersenbloeding, ook wel hemorragisch cerebrovasculair accident genoemd, scheurt er een bloedvat in het hersenweefsel. Rokers lopen vijf keer meer risico dan niet-rokers.

Roken en de urineblaas: kanker en incontinentie voor de deur... Geüpdatet op 11/04/2006 - 00h00

De impact van roken op de longen en de keel is goed gekend. De effecten op de urineblaas zijn dat veel minder. Nochtans is roken verantwoordelijk voor meer dan de helft van de urineblaaskankers. Wat nog minder bekend is, is dat roken ook het risico van incontinentie aanzienlijk verhoogt...

De antirookpil is doeltreffend ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Meer dan twee jaar geleden kwam de antirookpil, Zyban® (bupropion), in België op de markt ; het werd dus tijd om de doeltreffendheid ervan te evalueren. Dit is inmiddels gebeurd ! Uit een Belgische studie blijkt dat de antirookpil een derde van de rokers helpt volledig te stoppen met roken.

Nicotinevervangers onder de loep: tien vragen en antwoorden Geüpdatet op 14/06/2011 - 15h55

Stoppen met roken is moeilijk, maar haalbaar. Nicotinevervangers kunnen, samen met de opvolging door uw arts, uw slaagkansen helpen vergroten. Hieronder vindt u de antwoorden op enkele vragen die rokers hebben bij nicotinevervangers .

Tabak: welke redenen zetten u aan tot roken? Gepubliceerd op 02/02/2011 - 13h10

Als u wil stoppen met roken , moet u zeker eerst nadenken over de redenen die u aanzetten tot roken . Zo zult u daarna gemakkelijker kunnen weerstaan aan de behoefte om te roken . Bovendien zult u uw gedrag kunnen wijzigen en zelfs vermijdingsstrategieën kunnen ontwikkelen. We stellen u nu voor om d...

Rookstop: opgelet voor depressie Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Rokers die in het verleden één of meerdere malen depressief zijn geweest en die willen stoppen met roken , zijn daarbij minder succesvol dan rokers die nooit een depressie hebben gehad. Maar lopen ze ook meer risico op herval van de depressie na een geslaagde rookstop?

Roken en toch dikker worden! Geüpdatet op 27/05/2008 - 00h00

Op lange termijn, krijgt men van roken een buikje. Het is wel zo dat rokers hun basisenergieverbruik zien toenemen door veel sigaretten te roken, maar de nicotine beïnvloedt ook het hormonale evenwicht zodat er een wijziging optreedt in de verdeling van de vetten. Dit is de reden waarom rokers en ro...

Roken: plots of geleidelijk stoppen? Geüpdatet op 01/02/2005 - 00h00

Plots en volledig stoppen met roken , is een moeilijke strategie die vaak tot mislukken gedoemd is. Een mogelijk alternatief is geleidelijk stoppen met behulp van nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, tabletten).

Roken en seks gaan niet goed samen! Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Roken werd vroeger geassocieerd met verleidelijk zijn. Het glamourimago van steracteurs die in filmscènes ijverig rookten, zat er zeker voor iets tussen. Vandaag krijgt roken een almaar negatiever beeld en valt ook dat verleidelijke kantje meer en meer weg. Rokers hebben vaak gele tanden, hun adem s...

Stoppen met roken geeft betere seks Geüpdatet op 14/11/2011 - 15h32

Laat uw seksleven veel te wensen over en rookt u? Dan is stoppen met roken de allereerste stap die u zou moeten zetten om er weer schwung in te krijgen! Rokers lopen namelijk meer risico op verminderde seksuele opwinding , en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Tabak en pijn Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Uit epidemiologische enquêtes is een positieve correlatie gebleken tussen tabaksgebruik en diverse plaatselijke pijnsyndromen, waaronder pijn aan de lenden- of halswervels.

Gewoon rijbewijs volstaat niet bij diabetes Geüpdatet op 08/07/2003 - 00h00

Het is misschien even schrikken maar mensen met diabetes moeten enkele stappen ondernemen om over een geldig rijbewijs te beschikken. Niets nieuws. Toch zijn weinig mensen hiervan op de hoogte.

Roken: het psychologisch effect van prijsstijgingen Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

De verkoop van sigaretten daalt, tot tevredenheid van tabaksbestrijders, maar is die tevredenheid wel terecht? Is het aantal verkochte sigaretten een goede indicator voor het aantal verslaafden binnen een bepaalde populatie?

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder enthousiast, en e-sigaretten blijven dan ook voorlopig...

Kleine rokers: stop! Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

Rookt u? Nee, niet meer dan twee of drie sigaretten per dag? Mensen die niet meer dan een paar sigaretten per dag roken, worden vandaag niet gezien als echte ' rokers '. Ten onrechte, zo blijkt nu. Gezondheidsrisico's treden al op vanaf één tot vier sigaretten per dag.

Tabakstop: stoppen met roken, het kan! Geüpdatet op 16/02/2015 - 14h40

Tabakstop is te bereiken op het nummer 0800 111 00. Dat nummer staat op alle pakjes sigaretten. Alle rokers kennen het dus. De bedoeling is om telefonische hulp te bieden aan wie wil stoppen met roken . Maar wie zit er aan de andere kant van de lijn?

COPD: een soms vroegtijdige complicatie van tabaksgebruik Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Zowel hoest als ademnood zijn geen normale symptomen van een roker, maar een teken dat zijn longen beschadigd zijn. Die symptomen treden des te vaker op bij wie als adolescent is beginnen te roken en bij vrouwen. Ruggen en vrouwen zijn de twee factoren die het kwetsbaarst zijn voor de risico's van t...

Snus: een alternatief voor sigaretten? Geüpdatet op 26/06/2007 - 00h00

In zweden zijn er heel wat mensen die snus gebruiken. Het zijn zakjes met tabak in vochtige poedervorm die men onder de bovenlip stopt. De tabak wordt dus niet gerookt waardoor de negatieve gevolgen van sigarettenrook vermeden worden. Maar is snus een goed alternatief voor sigaretten ? En wat met he...

Roken en hervallen: zijn we allemaal gelijk? Geüpdatet op 01/06/2015 - 17h23

Stoppen met roken is enorm lastig. Niet alle rokers slagen erin en het lukt zelden van de eerste keer. En daarna wacht de ex-rokers een tweede beproeving: het risico dat ze hervallen. Dat gevaar ligt altijd op de loer; daarom is het beter dat u er zich op voorbereidt en vooraf winnerstrategieën uits...

Wat zijn de reële effecten van nicotine? Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Als we het woord "tabak" horen, denken we meteen aan nicotine, waaraan we de meeste schadelijke effecten van de sigaret toeschrijven. Maar klopt dat wel? Welke effecten mogen we daadwerkelijk toeschrijven aan nicotine ?

De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h47

Stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret is efficiënt. Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes. We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoofdredacteur van de website e-sante.be.

Tabak maakt uw ogen kapot Geüpdatet op 23/03/2004 - 00h00

Hoe meer u rookt, hoe meer uw ogen achteruitgaan. Dit verband wordt bevestigd voor tal van gezichtsstoornissen, in het bijzonder voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, die drie tot vier keer meer voorkomt bij rokers.

Eén gerolde sigaret = twee sigaretten Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Gerolde sigaretten zijn goedkoper, maar ze zijn veel schadelijker dan gewone sigaretten. Vooral jongeren blijken hun sigaretten zelf te rollen. Europese Autoriteiten stellen dat als dit soort tabak als sigaretten te koop zouden worden aangeboden, de verkoop in heel Europa verboden zou zijn.

Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf. Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken. Enkele nuttige tips om het dampen geleidelijk aan...

Lightsigaretten: u hebt zich laten rollen! Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Voor de longen bestaan er geen lightsigaretten. Uit een Amerikaanse studie bij meer dan één miljoen personen blijkt namelijk dat klassieke, "lichte" en "ultralichte" sigaretten evenveel risico inhouden op longkankersterfte.

Rimonabant: stoppen met roken zonder aan te komen Geüpdatet op 25/05/2004 - 00h00

Hoe kun je stoppen met roken zonder te verdikken? Rimonabant , een geneesmiddel dat momenteel getest wordt in de Verenigde Staten, zou een antwoord kunnen bieden op die vraag. Deze substantie heeft namelijk twee bijzonder interessante eigenschappen: ze heeft een afslankende werking en vermindert de...

Tabak: te mijden in alle vormen! Geüpdatet op 15/07/2003 - 00h00

Snuiftabak is weer in, als antwoord op de strijd tegen passief roken. Snuiftabak veroorzaakt weliswaar geen rook, maar is minstens even schadelijk voor de gezondheid als de sigaret. Geen aanrader dus, ondanks de druk van een marketing die een nieuwe consumentengroep wil aanspreken.

Hoe kunnen we vrouwen helpen om te stoppen met roken? Geüpdatet op 02/07/2015 - 13h52

Vandaag zijn er bijna evenveel vrouwen die roken als mannen. Maar vrouwen hebben vaak een andere relatie tot sigaretten . Bestaan er dan ook methodes die doeltreffender zouden zijn om ze van het roken af te helpen?

Fontanellen en melkkorsten Geüpdatet op 06/01/2004 - 00h00

De fontanel is het vliezige deel van het schedeldak bij baby's. Op die plaats zitten de beenderen nog niet vast, zodat de hersenen zich nog kunnen ontwikkelen. Wist u ook dat er eigenlijk twee soorten fontanellen bestaan?

Cannabis bemoeilijkt het stoppen met roken Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Mensen die sigaretten roken, gebruiken vaker cannabis dan niet-rokers. Welk effect heeft cannabis bij rokers die willen stoppen met roken?

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Stoppen met roken: wat werkt er? Gepubliceerd op 05/06/2012 - 10h54

Er bestaat geen wonderrecept om te stoppen met roken. Stoppen met roken is lastig en elke roker moet de methode(s) vinden en toepassen die hem het beste liggen . Toch bestaan er technieken om te stoppen die bij de grote meerderheid van de kandidaten doeltreffend gebleken zijn. We beginnen dus daarme...

PUBLICITÉ