ARTIKELS SPIJSVERTERING EN TRANSIT
141 online artikels over Spijsvertering en transit
Het brandend maagzuur verklaard Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Het "brandend maagzuur" (of juister gastro-oesofageale reflux [GOR]) is een zeer frequente klacht die wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en zelfs tot in de mond. De reflux is toe te schrijven aan een zwakte van de sluitspier (sfincter) die normaal de overgang tusse...

Een gezwollen buik? Geüpdatet op 10/05/2006 - 00h00

Een gezwollen buik na een maaltijd is een bijzonder onprettig gevoel, zeker als u door de ophoping van darmgassen winden begint te laten (heel gênant trouwens).

Spijsvertering en feesten: voor een goede spijsvertering tijdens de feesten Gepubliceerd op 23/12/2011 - 19h26

De eindejaarsfeesten zijn in aantocht, en zo ook de rijkelijke en gastronomische tafels. Maar hoe kunt u van al dat lekkers genieten als het maagzuur u achteraf in de keel brandt , en u een pijnlijke spijsvertering oplevert? Lees onze adviezen om de feestdagen goed door te komen, zonder brandend maa...

Gezondheid: Komt alles vanuit onze buik? Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Onze buik is zowat het centrum van onze gezondheid. De impact van onze darmen op onze gezondheid is in ieder geval niet te onderschatten . Het spijsverteringskanaal heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar we weten wel dat het een heel complex zenuwstelsel bevat.

Maagzuur en oprispingen Geüpdatet op 01/07/2008 - 00h00

Maagzuur en oprispingen zijn vrij veel voorkomende aandoeningen. Mensen die er heel veel last van hebben kunnen goed geholpen worden met zogeheten zuurremmers, dat zijn geneesmiddelen die het terugstromen van de maagsappen verhinderen. Als het ongemak daarna toch opnieuw optreedt, stapt men wel bete...

Te veel gegeten? De natuurlijke remedies... Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h31

Een indigestie is in deze periode van het jaar niet ongewoon. Denk maar aan de kerstmaaltijd en de talrijke nieuwjaarsfeesten met de familie, kennissen en collega's. Het is echter niet nodig om in uw huisapotheek te duiken: er bestaan natuurlijke oplossingen voor mensen die te veel gegeten hebben...

Eet meer vezels! Geüpdatet op 25/09/2007 - 00h00

Voedingsvezels hebben heel wat troeven. Ze verbeteren de intestinale transit, verhogen het verzadigingsgevoel, spelen een rol bij de preventie van bepaalde kankers en hebben een positief effect op de preventie van cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed...

Wat weet u over de hik? Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Hik, een zeer banaal verschijnsel, is aanvankelijk lachwekkend, maar kan al snel hinderlijk worden. Aanhoudende hik kan zelfs pathologisch zijn.

Vezels tegen bepaalde vormen van diarree Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Vezels verkorten de duur van de diarree veroorzaakt door antibiotica. Vezels zijn gemakkelijk te gebruiken, vertonen geen bijwerkingen en kunnen dan ook zonder enige beperking worden toegediend.

Slokdarmkanker: screenen ook als er geen symptomen zijn? Geüpdatet op 25/07/2011 - 12h14

Mensen met gastro-oesofagale reflux lopen meer risico om slokdarmkanker te krijgen dan de rest van de bevolking. Uit een recente studie blijkt dat de afwezigheid van symptomen niet noodzakelijk betekent dat het risico lager is.

Een nieuw wapen tegen gastro-oesofageale reflux Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Pyrosis of zuurbranden wordt veroorzaakt door het opstijgen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Als de slokdarm frequent door maagzuur wordt aangevallen, kunnen er zich erosies vormen en kan zelfs kanker optreden.

Vijf tips voor een optimale spijsvertering Geüpdatet op 30/09/2015 - 15h41

Hebt u soms het gevoel dat uw spijsvertering moeilijk of te traag verloopt? Of moet u net omgekeerd om de haverklap naar het toilet? Hebt u een zwaar gevoel na het eten? Hieronder vindt u enkele tips voor een harmonieuzere spijsverteringsstelsel. Ze zijn wel niet bedoeld om ziektes te genezen.

Voedingsvezels tegen constipatie Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h48

Constipatie is een vaak voorkomend probleem, maar meestal gaat het niet om een ernstige aandoening. In de meerderheid van de gevallen kunnen de transitproblemen opgelost worden door de voeding aan te passen en meer bepaald door het eten van meer vezels, zowel oplosbare als onoplosbare.

Het abc van voedingsvezels Geüpdatet op 23/03/2009 - 00h00

Voedingsvezels zijn een veelbesproken onderwerp. Dat begon in de loop van de jaren 70 en het is nu nog steeds het geval. Is hun heilzame werking nog altijd actueel? We proberen deze vraag voor u te beantwoorden.

Diarree en voeding: welke voorzorgen helpen diarree voorkomen? Geüpdatet op 07/12/2015 - 15h43

Nu de winter eraan komt en de eindejaarsfeesten voor de deur staan, is het hoog tijd dat we goede gewoonten aannemen om diarree te voorkomen . Door enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen - voeding en hygiëne – kunt u maag-darmontstekingen vermijden en uw darmen sparen!

Darmtransit: hoe erg is constipatie bij baby’s en kinderen? Geüpdatet op 30/03/2016 - 10h02

Hoe moet u reageren als uw kind een trage darmtransit heeft of helemaal niet meer naar het toilet gaat, of als de luier van uw baby dagen achtereen schoon blijft? Welke natuurlijke remedies bestaan er voor constipatie ? Wanneer moet u ermee naar de dokter? Een woordje uitleg en praktische tips voor...

Belgen hebben vooral hoofdpijn, brandend maagzuur en stress Geüpdatet op 25/05/2009 - 00h00

Hoofdpijn, brandend maagzuur en stress zijn de vaakst voorkomende gezondheidsklachten in België. Hoofdpijn is het meest frequent: 22% van de Belgen die het afgelopen jaar ziek waren, hadden last van acute hoofdpijn.

Anale jeuk: welke oorzaken, welke aandoeningen? Geüpdatet op 14/12/2016 - 10h31

Anale jeuk - met de medische term pruritus ani - kan verschillende oorzaken hebben zoals aandoeningen van de anus, parasieten, huidziektes, aambeien, enz. We zetten de mogelijke oorzaken van anale jeuk op een rijtje.

Chronische inflammatoire darmziekten verdienen meer aandacht Geüpdatet op 30/05/2011 - 14h12

Op 19 mei werd de werelddag voor chronische inflammatoire darmziekten ( IBD) gehouden. De patiëntenverenigingen publiceerden naar aanleiding hiervan een onderzoek en wezen nog eens op de weerslag die de ziekte heeft op de levenskwaliteit.

Basilicum: krachtig aroma, veel troeven! Geüpdatet op 28/05/2014 - 11h24

Basilicum is een aromatische plant die ’s zomers heerlijk ruikt, maar het heeft ook heel wat gezondheidstroeven. Het kruid verzacht onder meer spijsverteringsproblemen. Dat is meteen ook de grootste troef, maar niet de enige...

Rauwkost: voordelen en gevaren Geüpdatet op 10/08/2015 - 17h06

Rauwkost is gezond, luidt het. Het is goed voor de lijn en voor de gezondheid. Dat klopt, maar niet altijd! In deze hete, zomerse periode eten we het liefst van allemaal slaatjes van rauwkost. Als u er goed mee omgaat, kunt u er maximaal voordeel en plezier uit halen en vermijdt u de potentiële geva...

Nuttige tips tegen het branderig gevoel in de maag Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Zure oprispingen en brandend maagzuur zijn zeer onaangenaam. U vindt hieronder een aantal nuttige tips om het optreden van dat branderig gevoel in de maag te beperken of om de gevolgen ervan te verzachten.

Zeven tips voor een goede spijsvertering Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Spijsverteringsstoornissen komen erg vaak voor: constipatie, zuuroprispingen, een gezwollen gevoel en andere maagstoornissen zijn problemen waar zowat iedereen af en toe mee te maken heeft. Het eetpatroon speelt een belangrijke rol bij spijsverteringsstoornissen. Wij geven u alvast zeven tips om de...

Krijg ik een opgeblazen buik van fruit? Geüpdatet op 06/07/2012 - 14h20

De groentewinkels liggen weer vol aardbeien, kersen, abrikozen en meloenen. Straks volgen ook de perziken. Wie heeft geen zin om zich op al dat lekkere fruit te storten? Maar overdaad schaadt altijd, spring er dus verstandig om.

Flatulentie: wat kunt u doen aan die vervelende winderigheid? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 09h46

Windjes ruiken slecht en storen door hun geluid, maar eigenlijk zijn ze het gevolg van een heel normaal mechanisme. Deze maagdarmgassen tot elke prijs willen onderdrukken, is geen goed idee. Dat kan het goed verloop van onze spijsvertering verstoren.

Verzorgingstips voor reizigersdiarree Geüpdatet op 15/06/2015 - 12h10

Ondanks alle tips die moeten voorkomen dat u turista of reizigersdiarree oploopt, kan het toch nog altijd gebeuren dat een bacterie uw vakantie komt bederven. Hoe moet u in dat geval reageren?

Bloed in de stoelgang: wat zijn de mogelijke oorzaken? Gepubliceerd op 15/02/2017 - 13h55

Als u bloed in uw stoelgang ziet, moet u naar de dokter. Vaak is de oorzaak onschuldig (aambeien, constipatie), maar het kan ook wijzen op een - soms ernstige - ziekte. De hoeveelheid bloed in de stoelgang zegt ook niet altijd iets over de ernst van de mogelijke aandoening (darmkanker).

Darmflora: kunnen we ons microbioom verbeteren? Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

We krijgen almaar meer zicht op de vele aspecten van onze gezondheid die beïnvloed worden door het darmmicrobioom , dat is het geheel van micro-organismen die onze darmen koloniseren. Maar kunnen we er ook zelf invloed op uitoefenen en zo gezondere darmen krijgen?

Neemt u de juiste houding aan op het toilet? Gepubliceerd op 20/09/2017 - 15h37

Hebt u al eens stilgestaan bij de houding die u aanneemt als u uw gevoeg doet? Het lijkt voor ons vanzelfsprekend om op de wc-bril te gaan zitten. Maar miljarden mensen doen het anders, en volgens sommige specialisten hebben ze gelijk!

Venkel: de plant met het zuiders accentje die uw spijsvertering verzacht Geüpdatet op 04/04/2014 - 16h25

De geur doet denken aan het getjilp van krekels en aan pastis. Maar venkel verdient ook een plekje in onze thuisapotheek door zijn brede werking op het spijsverteringsstelsel. Ontdek hoe u de plant kunt gebruiken en maak er uw bondgenoot van in de strijd tegen moeilijk verteerbare maaltijden, een op...

Ontlasting: hoe vaak is ideaal? Geüpdatet op 30/09/2013 - 09h33

Een evenwichtige transit is belangrijk, dat weten we allemaal. Al was het maar voor ons comfort. Maar wat moeten we verstaan onder evenwichtige transit? Wat is de 'norm' voor het aantal keren dat we naar het toilet moeten?

Oprispingen in de slokdarm, reflux: wat is het risico? Gepubliceerd op 03/12/2012 - 11h56

Oesofagaele oprispingen of zuur in de slokdarm wijzen op maag-slokdarmreflux (MSR) . Meestal is deze aandoening onschuldig . In zeldzame gevallen kan het tot complicaties leiden. Welk risico loopt men precies bij oesofagaele oprispingen ?

Luie darmen Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Vezelarme voeding, maaltijden overslaan, uit het vuistje eten, vermageringsdiëten, stress, te weinig beweging: al die factoren vertragen de darmtransit. Constipatie is vaak onschuldig, maar de symptomen (gezwollen buik, winderigheid, buikpijn) kunnen zeer hinderlijk zijn.

Gastro-oesofageale reflux: weg ermee! Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Zuurbranden, indigestie? Dan hebt u wellicht last van gastro-oesofageale reflux (GOR). Het goede nieuws is dat er daarvoor een nieuwe behandeling bestaat.

Anale fistel: behandelen om recidief te voorkomen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Een abces ter hoogte van de anus (of aars) is zeer pijnlijk. Soms gaat het abces spontaan open. De pijn verdwijnt dan, maar niet de oorzaak, doe vaak een fistel is. En als geen behandeling wordt gegeven, zal het abces zeker terugkomen.

Moeilijke spijsvertering Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Een te overvloedige en vetrijke maaltijd en overmatig alcohol-, koffie- en zelfs tabaksverbruik zadelen u vaak op met een zware maag. Deze slechte of trage spijsvertering , dyspepsie genoemd, kan gepaard gaan met opboeren, een gezwollen maag en zelfs misselijkheid. Krampstillers (antispasmodica), di...

Hygiëne: goede manieren kunnen helpen... Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

Niet spuwen op straat, de hand voor de mond brengen als we hoesten enz. Dergelijke goede manieren zijn noodzakelijk om de verspreiding van infecties te beperken. Toch gaan ze steeds meer verloren. Tijd om ze opnieuw in te voeren dus…

Escherichia Coli-bacterie in Duitsland: hoe bescherm ik me? Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h30

De " dodelijk e komkommer ", al dagen hét gespreksonderwerp in de media, blijkt dan toch niet zo dodelijk te zijn. De epidemie is helaas wel een feit. Enkele tips om u beter te beschermen tegen de Escherichia coli-bacterie.

Regelmatig diarree? Zeven handige tips om ermee om te gaan Geüpdatet op 12/10/2016 - 10h41

Darmen die wat gevoeliger zijn voor voedselinfecties, het prikkelbaredarmsyndroom, een ontstekingsziekte van de darmen… Veel mensen krijgen regelmatig af te rekenen met diarree of hebben zelfs chronische diarree. Hoe gaat u ermee om?

Liesbreuk: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 25/08/2014 - 09h30

De medische term voor liesbreuk is hernia inguinalis . De algemene term voor hernia wordt gebruikt als een deel van een orgaan op een zwakke plek of opening van het lichaam een uitstulping vormt. Bij een liesbreuk is het meestal een stukje van de darmen dat in de liesstreek uitstulpt. Maar er bestaa...

Actieve koolstof: hét wapen tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel Gepubliceerd op 16/02/2017 - 19h30

Is koolstof eetbaar? Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar koolstof is wel degelijk eetbaar. Koolstof eten we wel niet om de voedingswaarde ervan, maar wel omdat een bepaalde vorm van plantaardige koolstof – de zogenaamde plantaardige actieve koolstof – tegen winderigheid en een opgeblazen gevo...

De vier belangrijkste spijsverteringsproblemen die buikpijn veroorzaken Gepubliceerd op 24/02/2017 - 10h57

Buikpijn is een veel voorkomende kwaal die diverse oorzaken kan hebben, zoals een eileiderontsteking, baarmoederkanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een zweer, appendicitis of spijsverteringsproblemen (prikkelbare darm, constipatie, zweer enz.). We nemen de belangrijkste spijsverteringspr...

Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Een opgezette buik, constipatie en buikpijn zijn symptomen die kunnen wijzen op het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening waarvan de oorzaak niet gekend is, blijkt vooral voor te komen bij bijzonder actieve vrouwen die met angst en stress kampen.

Constipatie bij diëten: praktische tips Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h02

Wie een vermageringskuur volgt, heeft vaak last van constipatie . Dat is nu wel niet het ergste leed van de wereld, maar met enkele eenvoudige regels kunt u dit onaangename aspect van de darmtransit wel voorkomen.

Obesitas: een kwestie van darmflora? Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het wordt almaar duidelijker dat de bacteriën van de darmflora een invloed hebben op de regeling van het lichaamsgewicht. Obesitas zou te maken hebben met een te efficiënte werking van die darmflora.

PUB