Zoals de naam zegt, tast het hepatitis C-virus de lever aan (‘hepar’ in het Grieks). Dat leidt tot levercomplicaties, zoals levercirrose en later ook leverkanker. Maar er is meer: dragers van dit virus lopen ook meer kans om extrahepatische complicaties (bijkomende complicaties buiten de lever) te k...
100.000 Belgen lijden aan hepatitis C . Helaas laat een groot deel van hen zich niet behandelen omdat ze niet weten dat ze drager zijn van het virus en dus een mogelijke besmettingsbron vormen.
Hepatitis C kan seksueel overgedragen worden in geval van risicogedrag. Een reden te meer om het gebruik van condooms te promoten, want als hepatitis C chronisch wordt, kan ze cirrose en leverkanker veroorzaken.
Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.
Meer dan de helft van de Belgen weet niet wat hepatitis C is, en de grote meerderheid onderschat de frequentie van deze ziekte. Erger nog: heel wat mensen weten niet hoe ze wordt overgedragen en zijn zich evenmin bewust van risicogedrag.
Volgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.
De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.
De leverbiopsie heeft afgedaan! Onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld om fibrose veroorzaakt door het hepatitis-C-virus op te sporen. Precies die fibrose is verantwoordelijk voor de chronische verwikkelingen van hepatitis C: cirrose en kanker.
Opgelet, hepatitis C kan worden overgedragen door een tandenborstel. Ieder zijn eigen tandenborstel!
Sinds 1989 is er een test beschikbaar om hepatitis C op te sporen. Als het voorstel van Senator Dallemagne wordt aangenomen, zou er een hulpfonds worden opgericht...
Aderlatingen, een behandeling die nog weinig wordt toegepast, zou wel eens weer op de voorgrond kunnen treden. Een Japanse groep heeft immers aangetoond dat aderlatingen gunstige effecten hebben bij patiënten met chronische hepatitis C die niet op de huidige behandelingen reageren.