PUBLICITÉ
ARTIKELS GROENTEN
55 online artikels over Groenten
Redenen om voor linzen te kiezen... Gepubliceerd op 14/04/2017 - 10h59

Net zoals de meeste peulvruchten , lijken linzen volledig van het toneel te verdwijnen. En dat terwijl linzen over heel wat voedingstroeven beschikken die perfect passen bij de aanbevelingen inzake gezonde voeding . Een blik op een eeuwenoud en hedendaags voedingsmiddel .

Moeten we kinderen echt dwingen om groenten te eten? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h09

Het antwoord is natuurlijk nee. Een kind mag nooit gedwongen worden om te eten, om welke reden dan ook. Maar net als volwassenen hebben kinderen groenten nodig. Hoe pakt u het dan aan om uw kind groenten te laten eten als het er zijn neus voor ophaalt?

Tien tips om meer groenten te eten Gepubliceerd op 01/12/2016 - 10h32

Amper 39% van de bevolking in België eet elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten . En u, weet u zeker dat u het quotum altijd haalt? Ziehier tien makkelijk door te voeren maatregelen om meer groenten op uw menu te zetten.

Pompoen: een sprookje... ook op ons bord! Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h41

Binnenkort is het Halloween en kunnen we weer eens verdwalen in de wereld waarin de pompoen koning is. Maar deze groente van de familie van komkommerachtigen heeft meer dan alleen maar een symbolische betekenis. Het is ook een voedingsmiddel vol goede eigenschappen, dat je trouwens niet alleen als s...

Tegen overgewicht: raadgevingen en tips om meer groenten te eten Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h09

Iedereen weet dat het niet vanzelfsprekend is om kinderen groenten te laten eten. Zou het kunnen liggen aan het feit dat hun ouders ook onvoldoende groenten eten? Als u ook moeite hebt om dagelijks vijf porties fruit en groenten te eten, kunt u deze raadgevingen misschien opvolgen...

Uien: een geneeskrachtige groente Geüpdatet op 23/05/2016 - 09h16

Uien worden beschouwd als farmafood , dat zijn voedingsmiddelen die de eigenschappen van een geneesmiddel hebben. We gebruiken uien het vaakst om een gerecht smaak te geven. Door ze als volwaardige groente te bereiden, kunnen de geneeskrachtige eigenschappen volop hun werk doen.

Wintergroenten op duizend en één manieren Geüpdatet op 16/03/2016 - 10h26

Volgende week begint de lente officieel. Maar we moeten toch nog even voortdoen met onze wintergroenten , want de eerste voorjaarsgroenten zijn er pas over een maand. Het is goed mogelijk dat u stilaan uitgekeken bent op de wintergroenten. Maar misschien kent u ze wel niet allemaal of brengt u te we...

Op uw bord: prei Gepubliceerd op 12/02/2016 - 13h06

Vroeger kon je bij vriesweer op de markt geen prei vinden, omdat de grond bevroren was en de prei muurvast zat. Maar dankzij de komst van broeikassen en machines is prei nu het hele jaar door verkrijgbaar, in alle weersomstandigheden. De nieuwe kleine prei wordt beschouwd als een lekkernij, maar pre...

Veldsla: een aanrader voor op uw bord Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h58

Veldsla is zo rijk aan caroteen dat u er, met de zomer voor de boeg, beter een kuur mee volgt dan capsules te slikken om te bruinen!

De deugden van groene kool Gepubliceerd op 12/02/2016 - 12h51

Kool is een bijzonder interessante groente, onder meer wegens zijn kankerbestrijdende eigenschappen. Bovendien is kool net als de meeste kruisbloemigen bijzonder rijk aan vitamines.

Pompoenen: in pole position in uw menu’s! Gepubliceerd op 30/10/2017 - 12h33

We kunnen er niet omheen: het pompoenseizoen is begonnen. De hele herfst en winter kunt u ze op het menu zetten en zo profiteren van de vele gezondheidstroeven van deze groente.

Soep is gezond Gepubliceerd op 23/09/2015 - 12h01

Soep verdient meer dan ooit een vaste plaats op ons menu. Soep drinken is een eenvoudig, maar doeltreffend gebaar. Herfst is een ideale kans om dit gerecht in de schijnwerpers te zetten en de voordelen ervan voor onze gezondheid nog eens op een rijtje te zetten.

De aubergine onder de loep Gepubliceerd op 17/08/2015 - 10h18

De aubergine is het belangrijkste ingrediënt van ratatouille en moussaka, en tegelijk één van de stergroenten van de zomer. Ze bevat weinig calorieën, maar slorpt wel gretig olie en zout op. Licht te bereiden dus…

Peulvruchten: waarom u ze beter regelmatig op het menu zet… Geüpdatet op 09/03/2015 - 13h03

Peulvruchten zijn om allerlei redenen weinig populair, terwijl ze toch inspiratie hebben geleverd voor tal van regionale klassiekers. Ze zijn ten onrechte het slachtoffer van een pak vooroordelen. Een overzicht van hun positieve eigenschappen…

Aardappelen: ontzeg ze u vooral niet! Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h28

Waarom u zich aardappelen niet moet ontzeggen? Omdat het een goedkope groente is die op honderden manieren kan bereid worden. U kunt er dus heel veel afwisseling mee in uw menu’s brengen. En de koolhydraten erin zorgen voor een evenwichtige voeding zodat u niets tekort komt. En neen, van aardappelen...

Venkel: de plant met het zuiders accentje die uw spijsvertering verzacht Geüpdatet op 04/04/2014 - 16h25

De geur doet denken aan het getjilp van krekels en aan pastis. Maar venkel verdient ook een plekje in onze thuisapotheek door zijn brede werking op het spijsverteringsstelsel. Ontdek hoe u de plant kunt gebruiken en maak er uw bondgenoot van in de strijd tegen moeilijk verteerbare maaltijden, een op...

Look, het gezondheidsteentje dat het goed met u voor heeft! Geüpdatet op 24/03/2014 - 11h56

Look behoort ondanks zijn kleine omvang ook tot de superfoods. Door zijn hoge gehalte aan antioxidanten zou het bepaalde kankers helpen voorkomen en het risico op hart- en vaataandoeningen doen dalen. Een reden te meer om het kruid in al onze sauzen te gebruiken.

Uw kind weigert groenten te eten? Gepubliceerd op 26/11/2013 - 12h19

Een kind groenten en fruit leren eten, is in de meeste gezinnen een echte kruisweg! De verleiding is dan groot om te snel op te geven, zonder dat u uw kinderen echt geleerd hebt om te 'proeven'. Geef u vooral niet gewonnen!

Kankerwerend: tomaten gestoofd in een beetje olijfolie! Gepubliceerd op 20/08/2013 - 11h26

Tomaten zijn goed voor de gezondheid, maar gestoofd in een scheutje olijfolie zijn ze nog beter. Door het kookproces stijgt namelijk het gehalte aan lycopeen, een carotenoïde met antioxidatieve eigenschappen dat kanker helpt voorkomen, vooral dan prostaatkanker …

Een gepeperd figuur voor een slanke lijn Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Een vraag die al zeer lang wordt gesteld: doet piment (rode peper) nu vermageren of niet? Een recent Amerikaans onderzoek beantwoordt de vraag bevestigend. Gaan we in de toekomst figuurlijk onze mond in vuur en vlam moeten zetten als we willen afvallen rond de billen?

Botgezondheid: de inname van carotenoïden zou een beschermend effect hebben Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Calcium is niet de enige onontbeerlijke voedingsstof voor onze botgezondheid. Verschillende plantaardige voedingsstoffen lijken ook een niet te verwaarlozen rol te spelen voor de mineralisatie van ons skelet. Daar horen zeker de carotenoïden bij. Dit zijn gekleurde pigmenten die fruit en groenten ge...

Nitraten in groenten: volgens de EFSA geen gevaar voor de gezondheid Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

De wetenschappelijke groep van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) die onderzoek doet naar giftige stoffen in de voedselketen heeft de voor- en nadelen van de aanwezigheid van nitraten in groenten tegen elkaar afgewogen. Haar conclusies zijn geruststellend.

Astma: tomaten kunnen helpen Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst van de ziekte zou kunnen doen dalen. Maar dat zou...

Hoe bewaren groenten het best? Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Groenten zijn belangrijk, maar in welke vorm is hun effect op onze gezondheid het grootst? Want je vindt ze in de handel vers, maar ook diepgevroren of in blik. Ziehier enkele punten ter vergelijking zodat u er optimaal profijt uit kunt halen.

Groenten en kinderen: een gebruiksaanwijzing! Geüpdatet op 11/03/2008 - 00h00

Dat eet ik niet. Het is vies!', zo laten kinderen zich vaak uit als er broccoli, spinazie of witloof op tafel komt. Er zijn redenen waarom kinderen geen groenten willen eten, maar er zijn ook redenen waarom men die redenen moet kunnen overstijgen.

Rode tomaat en lycopeen... Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat . Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

Soep verdient ereplaats in onze voeding Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

De Week van de Soep wil de aandacht vestigen op de voordelen van deze onmisbare bereiding in onze voeding. De vijfde editie van dit evenement loopt tot 20 januari en draait rond tomatensoep met balletjes, de lievelingssoep van de Belgen.

Zijn vegetariërs slimmer? Geüpdatet op 09/01/2007 - 00h00

Zijn vegetariërs intelligenter dan andere mensen? Of kiezen intelligente mensen voor een vegetarische voeding? Een studie levert stof voor antwoorden op die vragen.

Courgettes: lekker licht Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Courgettes bevatten heel weinig calorieën en mogen dus best de hele zomer lang op ons menu staan. Als ze niet zwemmen in de olie, zijn ze de ideale groente voor wie op zijn gewicht wil letten. Ze zijn gemakkelijk verteerbaar en vallen in de smaak bij groot en klein.

Kool eten helpt om ver te zien Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De preventie van gezichtsstoornissen als gevolg van de leeftijd gaat erop vooruit. De familie van de carotenoïden , die algemeen bekendstaat om haar bruinende werking op de huid, zou een krachtig effect uitoefenen op cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD).

Tomaat beschermt mogelijk tegen kanker en hartinfarct Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De tomaat is een van de lievelingsgroenten van de Belg. Die populariteit is te verklaren door de smaak en de vele variëteiten en manieren van bereiding die er zijn. Maar de groente heeft ook een gunstige invloed op de gezondheid.

Avocado's en sport Geüpdatet op 13/12/2005 - 00h00

"Dat komt niet op mijn bord: veel te vet!". Zo reageren de meeste sporters als ze het woord 'avocado' horen vallen. Hoe jammer!

De ene soep is de andere niet Geüpdatet op 22/11/2005 - 00h00

Soep is niet weg te denken uit onze keuken. De laatste jaren is deze culinaire traditie enorm veranderd door de komst van nieuwe kook- en bewaartechnieken. Het recept van oma of zo uit het pakje: een overzicht van de goede soepen.

Als manlief en de kinderen geen groenten lusten Geüpdatet op 20/09/2005 - 00h00

Groenten kunnen heel wat ziektes helpen voorkomen en zijn dus onmisbaar in onze voeding. Krijgt u ze thuis niet verkocht? Maak dan eens soep. Het kost u minder tijd dan u denkt, zeker als u met een drukpan werkt. Als u de opgegeven hoeveelheden verdubbelt, kunt u een deel van de soep invriezen. Zo h...

Broccoli: de lieveling van de blaas! Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

Bepaalde bestanddelen in broccoli zouden blaaskanker kunnen voorkomen of het verloop ervan kunnen vertragen. Broccoli hoort dus eveneens thuis in het rijtje "pharmafoods" of geneeskrachtige voedingsproducten.

Een hart voor de artisjok... Geüpdatet op 24/05/2005 - 00h00

Mei is traditioneel de artisjokmaand. Een kleine, maar tegelijk bijzonder voedzame groente. Laat u dus niet ontmoedigen door de 'moeilijke' bereiding en consumptie, die voor u misschien meer wegheeft van 'eetgymnastiek'...

Leve de asperge! Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

Het is weer aspergeseizoen, althans voor de liefhebbers. Deze draadvormige groenten zijn niet alleen een streling voor het gehemelte, maar hebben ook een grote voedingswaarde en... zijn bovendien een goed plasmiddel.

Van soep word je niét dik! Geüpdatet op 28/12/2004 - 00h00

Een kom soep drinken: het is makkelijk, prettig én gezond. Van 8 tot 15 januari 2005 staat soep in de schijnwerpers, tijdens de derde editie van de â€oeWeek van de Soep”. Meteen een goede gelegenheid om te weldaden te benadrukken van een product dat een ereplaats verdient op onze tafel.

Diepvriesgroenten: even vers als verse groenten! Geüpdatet op 06/04/2004 - 00h00

Vaak wordt gedacht dat verse groenten beter zijn dan diepvriesgroenten. Een hardnekkig vooroordeel dat ons bovendien doet vergeten dat kook- of bakklare diepvriesgroenten onmisbaar zijn om aan onze 5 porties groenten en fruit per dag te komen!

Zin en onzin van lycopeensupplementen Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Mannen die van gerechten houden met tomaten lopen minder risico op prostaatkanker. Lange tijd werd gedacht dat lycopeen de belangrijkste beschermingsfactor was. Nu blijkt echter dat lycopeen niet 'alléén handelt'...

Lang leve de aardappel! Geüpdatet op 17/06/2003 - 00h00

De aardappel is hét inlands product bij uitstek. We verorberen er gemiddeld 2 kg per week van, d.w.z. ongeveer 100 kg per jaar! De typisch Belgische aardappel heeft evenwel andere troeven dan de friet...

Op uw bord: bonen Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

In mei doen de verse bonen weer hun intrede op onze markten. En daar blijven ze de hele zomer. Dit is het moment om van hun zachte en fijne smaak te genieten, temeer omdat ze weinig calorieën bevatten, vooral als u ze rauw eet met wat zout.

Op uw bord: de komkommer Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Als vaste waarde in de eeuwige salades kan de komkommer voor onaangename verrassingen zorgen, omdat hij niet altijd licht verteerbaar is. Maar als u enkele voorzorgen neemt, kan u zonder problemen genieten van zijn lage caloriegehalte.

Gooi met tomaten! Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Wist u dat de tomaat een vrucht is? Ze levert weinig energie, maar haar voedingswaarde stijgt als ze gekookt wordt. Tomatensaus: het geheim van de gezondheid van zuiderlingen?

Op het menu: aardappelen Geüpdatet op 12/03/2003 - 00h00

De aardappel is wellicht de populairste telg van de nachtschadefamilie. Wie lust er nu geen aardappelen? Hij wordt vaak ten onrechte als ongezond bestempeld: alleen frietjes en chips zijn dodelijk (op het vlak van calorieën althans).

Op het menu : kool Geüpdatet op 26/02/2003 - 00h00

De Brassicaceae of kruisbloemenfamilie is behoorlijk omvangrijk en omvat alle mogelijke kolen. Er zijn kolen met roosjes of met bladeren, maar ze zijn allemaal even voedzaam. Helaas zijn ze niet altijd even makkelijk verteerbaar.

Op het menu: linzen Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

De herfst is het seizoen bij uitstek om peulvruchten te nuttigen. De grote chef-koks hebben linzen weer populair gemaakt door ze te combineren met 'edele' producten, zoals ganzenlever.

PUBLICITÉ