Onze katten en honden wonen vaak samen met ons in onze woning. Jammer genoeg herbergt ons huis heel wat gevaren waarvan onze huisdieren zich helemaal niet bewust zijn! Enkele voorzorgsmaatregelen volstaan echter al om ongelukken te voorkomen.
Nee, dit is geen grap. Alleen al door ijsjes te eten krijgen flink wat jongeren een 'ijselijke' hoofdpijn. Vooral in de zomer maar ook daarbuiten. En jongeren die gevoelig zijn voor migraine, lijden er vaker aan.
Blaasproblemen verminderen het levenscomfort van uw kat en kunnen zelfs fataal zijn. Het is dus belangrijk om ze te herkennen zodat ze tijdig behandeld kunnen worden ...
Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedragen op de mens.
Laten de klauwen van uw kat sporen achter op uw huid wanneer uw huisdier met u komt spelen of zich tegen u neervlijt? Krabt ze aan uw meubels en laat ze er onesthetische sporen achter? Enkele tips om u te verzoenen met de klauwen van uw kat …
Uw kat kan last hebben van gewrichtsdegeneratie zonder op een duidelijke manier blijk te geven van pijn. Indien u uw kat goed in het oog houdt, zult u nochtans een aantal verschillen opmerken die te maken hebben met artrose. Het is pas wanneer u die symptomen hebt waargenomen dat u zult kunnen zorge...
Vaccinatie is belangrijk om een kat te beschermen tegen talrijke virussen. In sommige gevallen, kan een vaccin de oorzaak zijn van een aantal nevenwerkingen, die meestal ongevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier.
Een opeenhoping van witte bloedcellen, eosinofielen genoemd, in de huid van een kat kan leiden tot een aantal aandoeningen (zweren of verwondingen) die gezamenlijk 'eosinofiel granuloom complex' genoemd worden en waarvan de voornaamste oorzaak nog steeds niet achterhaald werd...
Via contact met soortgenoten kan uw kat besmet raken met chlamydophila felis, een bacterie die infecties van de ogen veroorzaakt. U kunt uw dier tegen deze ziekte beschermen. Het volstaat om het te laten vaccineren.
Produceert uw poes abnormaal veel speeksel, heeft ze geen eetlus, een slecht ruikende adem of miauwt ze van de pijn als ze geeuwt? Al deze tekenen wijzen op een ontsteking van de mond en/of het tandvlees . Alle katten, jong of oud, kunnen last hebben van deze pijnlijke aandoeningen.
Contact tussen een allergene stof en het lichaam kan een reactie van het immuunsysteem uitlokken die gekenmerkt wordt door huidproblemen of problemen met de luchtwegen (rhinitis, hoest, astma). Katten blijven evenmin gespaard van dit allergisch fenomeen!
Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!
Het is zomer! De zon en de warmte zijn er weer. Dat is leuk voor u en uw kat , die zich graag in de zon nestelt om van de heerlijke warmte te genieten. Maar als het kwik tot extreem hoge temperaturen stijgt, wordt de warmte een vijand van de kat !
Niest uw kat, loopt haar neus, maakt ze overdreven veel speeksel aan? Misschien is ze het slachtoffer van coryza. Achter deze naam schuilen vele besmettelijke virussen en bacteriën die alleen of in groep het luchtwegsysteem van de kat aanvallen, vooral als ze niet gevaccineerd is.
Bij de virussen die de gezondheid van onze katten bedreigen, is er één dat bijzonder gevaarlijk is want meestal dodelijk: het feliene coronavirus.
Uw 'trouwe ouwe' kat heeft geen eetlust meer, krijgt een doffe vacht, vermagert, mankt, zijn adem ruikt naar ammoniak en hij moet vaak urineren en braken? Dan moet u dringend zijn bloed laten onderzoeken! Deze tekens kunnen immers wijzen op een slechte nierwerking.
Zoekt uw kat vaak haar kattenbak op, laat ze er slechts een paar urinedruppels na en probeert ze vruchteloos haar blaas te ledigen of jankt ze tijdens het urineren, dan moet u onmiddellijk reageren.