Ja, maar niet om het even welke. Het gaat meer bepaald om trehalose, een suiker die tot de familie van de sachariden behoort. Trehalose bleek, bij toediening aan transgene muizen die als model dienden voor de ziekte van Huntington, de motorische symptomen te verlichten en de levensduur te verlengen.
De ziekte van Huntington wordt meestal ontdekt nadat er zich aankondigende symptomen hebben gemanifesteerd. Wat zijn de eerste symptomen van de ziekte van Huntington ? Hoe wordt de diagnose gesteld? We overlopen de belangrijkste aspecten van de ziekte van Huntington met dr. Katia Youssov, neuroloog...
DNA-tests beloven ons volledig inzicht in onze toekomstige gezondheid, een beetje zoals een glazen bol. Hieronder vindt u enkele concrete voorbeelden van wat men de voorspellende geneeskunde op maat noemt. De geneeskunde van morgen is er nu al!
Het onderzoek naar een vaccin voor aids blijft frustratie opwekken, maar het Apobec 3-gen is toch een van de mooiste beloftes voor mensen met hiv-besmetting.
Moeder, grootmoeder, zus … Sommige families krijgen de ene borstkanker na de andere te verwerken, alsof het een epidemie is. Is die indruk gegrond? Is borstkanker erfelijk? Het is een ingewikkelde kwestie.
De ziekte van Huntington -ook chorea van Huntington genoemd- is een neurologische , erfelijke aandoening bij volwassenen. De ziekte tast de fysieke en intellectuele capaciteiten aanzienlijk aan wat leidt tot verlies van autonomie en het niet meer kunnen uitoefenen van activiteiten van het dagelijkse...
Enkele jaren geleden leken artsen die het over gentherapie hadden heel onrealistische voorspellingen te doen. Vandaag liggen de zaken heel anders. Deze nieuwe behandelingen beginnen nu vruchten af te werpen. Dat bewijst het verhaal van twee kinderen met adrenoleucodystrofie die met gentherapie werde...
Er wordt veel gesproken over de buitengewone mogelijkheden van stamcellen, iets minder over biotherapieën. Deze benamingen laten niet-ingewijden wellicht perplex staan, maar het gaat hier wel om de meest geavanceerde therapieën die tegenwoordig soms al leiden tot spectaculaire genezingen of tot aanz...
Een Britse topwetenschapper heeft onlangs de 5de Internationale Danoneprijs voor Voeding gewonnen voor zijn revolutionaire ontdekking: de foetale oorsprong van volwassenenziekten. Met andere woorden: we zijn misschien al vóór onze geboorte geprogrammeerd om te sterven! Toekomstige moeders, eet gezon...
Oncologische genetica is een recente wetenschap die nog in haar kinderschoenen staat. Een positieve test wijst niet noodzakelijk op kanker, wel op een erfelijke belasting.
Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 6.600 vrouwen borstkanker. Over de oorzaken van borstkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Bij 5% van alle patiënten is erfelijkheid de doorslaggevende factor.
Een Zuid-Koreaans team van onderzoekers* is er onlangs in geslaagd: Er werd een menselijk embryo gekloond waaruit stamcellen konden worden gehaald die identiek zijn aan die van het oorspronkelijke individu. Deze wereldwijde première opent de - ethisch omstreden - weg van het therapeutische klonen.
Nu het menselijke genoom in kaart is gebracht, wat de weg opent voor voorspellende geneeskunde, is het de vraag of het binnenkort ook mogelijk zal zijn om personen op te sporen die risico lopen om verslaafd te raken aan nicotine en hun ontwenningsprogramma's aan te bieden, zodat ze niet in een vicie...
Stamceltransplantatie is een wapen tegen kwaadaardige beenmergziekten. Het UZ Leuven bouwde in een kwarteeuw een ruime ervaring met deze behandeling op. Tijd voor een terugblik en een blik op de toekomst.
Vijftig jaar na de ontdekking van de DNA-structuur deelt het "International Human Genome Sequencing Consortium" (IHGSC, het Internationaal Consortium voor de Sequentiëring van het Menselijk Genoom) officieel mee dat het menselijk genoom volledig in kaart is gebracht. Krijgen we hier geen déjà vu-gev...
Als het gaat over genetica en genoom, denken we dadelijk aan klonen. Maar daarmee wordt al snel vergeten dat we met dergelijke informatie een zeer precieze diagnose kunnen stellen en een even precieze behandeling kunnen instellen.
Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten weefsels.
Zoals beloofd, eindigen we de reeks over het colloquium "De mens testen" met vatbaarheidstests. Deze zijn van belang in ons dagelijks leven en zouden een grote invloed kunnen hebben op de markt van de tewerkstelling.
Voor de eerste keer heeft men kinderen met een erfelijke immunodeficiëntie kunnen genezen. Die krachttoer is mogelijk gemaakt dankzij gentherapie en de spitsvondigheid van een groep artsen van het Hôpital Necker in Parijs.
Gezondheid heeft geen prijs, maar er zijn wel kosten aan verbonden. In een recente persmededeling besprak Minister Vandenbroucke (SPA) de RIZIV-uitgaven van 2001...
De genetica is er de laatste jaren flink op vooruitgegaan. Die nieuwe technologische ontwikkelingen hebben echter tal van ethische, filosofische en morele vragen doen rijzen. De Koning Boudewijn-stichting heeft een conferentiedag gehouden om over dat delicate onderwerp te discussiëren.