PUBLICITÉ
ARTIKELS GENEESMIDDELEN IN DE PRAKTIJK
31 online artikels over Geneesmiddelen in de praktijk
Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groeit?

Migraine: zes gouden regels om eindelijk verlichting te vinden! Gepubliceerd op 13/07/2016 - 16h20

Veel mensen hebben last van migraine en blijven er maar mee zitten. Deze hoofdpijn kan iemands leven serieus vergallen, hoewel er specifieke geneesmiddelen voor migraineaanvallen bestaan zoals triptanen. Maar hoe moet u deze medicijnen correct gebruiken? Een korte handleiding.

Geneesmiddelen en zon gaan niet goed samen Gepubliceerd op 29/04/2016 - 11h52

Angstremmers, antibiotica, medicatie tegen diabetes... Sommige geneesmiddelen zijn niet compatibel met de zon en kunnen blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen veroorzaken. Neemt u medicatie? Lees dan aandachtig de bijsluiter om te weten of u de zon moet mijden. Als u een vakantie gepland hebt, pra...

Seksleven: als geneesmiddelen er zich in gaan mengen Geüpdatet op 30/07/2015 - 13h45

Het komt wel vaker voor dat mensen die een nieuw geneesmiddel voorgeschreven krijgen plots seksuele problemen krijgen. Antidepressiva en bepaalde bloeddrukverlagende middelen behoren tot de courante geneesmiddelen die het seksleven kunnen ontregelen. Maar er is geen reden tot ongerustheid. De proble...

Waarom werken geneesmiddelen in bruisvorm zo snel? Gepubliceerd op 23/02/2015 - 16h35

Bij pijn worden vaak pijnstillers in bruisvorm aangeraden. Bruistabletten werken namelijk snel, en dat is soms mooi meegenomen. Maar hoe is die snellere werking te verklaren? En weegt dat voordeel op tegen de nadelen die eigen zijn aan geneesmiddelen in bruisvorm?

Honger naar schoonheid Gepubliceerd op 03/02/2015 - 12h51

Nutricosmetica maken tegenwoordig deel uit van de dagelijkse schoonheidsverzorging. Sommige producten zijn bestemd om de huid in de diepte te beschermen tegen veroudering, terwijl andere het haarvolume onderhouden, haaruitval verhinderen, de huid voorbereiden op blootstelling aan de zon, zorgen voor...

Cannabis, een geneesmiddel voor wat? Geüpdatet op 13/12/2013 - 12h24

De therapeutische eigenschappen van cannabis worden steeds meer erkend. Veel landen laten zelfs al geneesmiddelen toe op basis van cannabis voor de behandeling van ziektes of om de bijwerkingen van andere behandelingen te verzachten. Wat zijn de therapeutische eigenschappen van cannabis precies en v...

Geneesmiddelen en voeding: wat zijn de interacties? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Sommige voedingsmiddelen zijn af te raden voor wie geneesmiddelen neemt. Sommige stoffen kunnen namelijk op elkaar reageren en potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Cannabis: drug en geneesmiddel? Geüpdatet op 02/07/2013 - 11h17

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Baclofen, de redding voor alcoholverslaving ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Het medicijn baclofen is in Frankrijk heel bekend, bij ons iets minder. Het is een spierverslapper die wordt voorgeschreven om spierkrampen te bestrijden. Maar de bekendheid van het middel in de media heeft te maken met het feit dat sommige artsen, en sommige studies, suggereren dat het alcoholisten...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties van de behandelingen voor acne ?

Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de arts is voorgeschreven .

Hoeveel kost een behandeling voor kanker? Geüpdatet op 11/10/2011 - 17h52

Dankzij de sociale zekerheid betalen we maar een fractie van wat onze gezondheidszorgen kosten, maar voor een deel van de bevolking blijft die kostprijs een probleem. Dat is zeker het geval bij kanker , want de behandeling van deze ernstige ziekte duurt erg lang.

Breekt u uw pillen gewoonlijk door? Geüpdatet op 10/01/2011 - 00h00

Dan zou het kunnen dat uw medische behandeling niet honderd procent nauwkeurig is... Dat is alvast de conclusie van een zonet verschenen Belgische studie.

Pleisters, dé oplossing voor onze hormonen! Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Pleisters of patches zijn een manier om een geneesmiddel via de huid toe te dienen in plaats van oraal. En ze zijn volop in opmars, vooral dan die op het vlak van de hormonen : hormonale substitutietherapie, contraceptie, libido... de patches nemen onze hormonen in handen.

Dextropropoxyfeen weldra verdwenen als pijnstiller? Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Sinds enkele jaren zorgen pijnstillers op basis van dextropropoxyfeen (DPF) zowat overal in Europa voor discussie. Het Europese Agentschap voor Geneesmiddelen raadt aan om ze gewoon uit de handel te nemen. In Engeland bijvoorbeeld zijn ze al niet meer te krijgen. Maar is al die commotie ook terecht?

Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Astma en allergische rinitis: dezelfde strijd! Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Uit een recent onderzoek dat begin 2007 in België werd uitgevoerd, blijkt dat meer dan 70% van de astmapatiënten ooit last gehad heeft van allergische rinitis . Daarom is het belangrijk dat de eventuele aanwezigheid van beide ziekten zo snel mogelijk vastgesteld wordt, zodat de negatieve impact erva...

Een kwaliteitslabel voor de parafarmacie! Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Vermageringspillen, voedingssupplementen en plantaardige schoonheidsproducten: ze liggen sinds enige tijd massaal in de apotheekrekken. Om de consument zijn weg te helpen vinden in het aanbod, heeft de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) beslist om een nieuw kwaliteitslabel te lanceren voor parafarm...

Waarom het niet makkelijk is om het voorschrift van z'n arts te volgen... Geüpdatet op 22/03/2005 - 00h00

Therapietrouw betekent: regelmatig zijn geneesmiddelen nemen en de adviezen van zijn arts strikt opvolgen (voeding, lichaamsbeweging, …). Therapietrouw is echter nooit perfect. De arts schrijft iets voor, en de patiënt houdt er zich strikt, minder strikt of helemaal niet aan…

Heeft de spuit afgedaan? Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Momenteel worden nieuwe methoden bestudeerd voor het toedienen van geneesmiddelen, waardoor de goeie ouwe spuit (subcutane injectie) wel eens in het museum zou kunnen belanden.

Aids, een nieuw geneesmiddel om therapieresistentie te overwinnen Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Resistentie tegen geneesmiddelen wordt een alsmaar groter probleem bij aids. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van geneesmiddelen, waaronder T20. De resultaten van de klinische studies blijken zeer bemoedigend te zijn en in Colorado werd gestart met de productie ervan op grote schaal.

De substitutie in opspraak Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Het medisch weekblad "De Artsenkrant" gooit olie op het vuur in het conflict tussen originele en generische geneesmiddelen.

PUBLICITÉ