PUBLICITÉ
ARTIKELS FYTOTHERAPIE
56 online artikels over Fytotherapie
Konjak, nopal, blaaswier: planten die helpen afslanken! Geüpdatet op 01/06/2017 - 16h38

Natuurlijke hongerstillers zijn de ideale bondgenoot voor mensen die een vermageringsdieet volgen. Extracten van planten als konjak geven een verzadigend gevoel en ze bevatten weinig of geen calorieën!

Te veel gegeten? De natuurlijke remedies... Gepubliceerd op 18/04/2017 - 11h31

Een indigestie is in deze periode van het jaar niet ongewoon. Denk maar aan de kerstmaaltijd en de talrijke nieuwjaarsfeesten met de familie, kennissen en collega's. Het is echter niet nodig om in uw huisapotheek te duiken: er bestaan natuurlijke oplossingen voor mensen die te veel gegeten hebben...

Welke kruidenthees kies ik in de winter voor mijn gezondheid? Gepubliceerd op 05/01/2017 - 14h00

Niets zo gezellig in de winter dan in de zetel te gaan zitten met een lekkere kop thee . Welke aroma’s kiest u het best om het aangename aan het nuttige te paren? Welke kruidenthees kies ik om de winterkwaaltjes te bestrijden?

Depressie: er zijn niet alleen antidepressiva! Geüpdatet op 12/12/2016 - 12h12

Ongeveer 10% van de Belgen krijgt in de loop van zijn leven een depressie . De medische behandeling berust meestal op het voorschrijven van antidepressiva . Fytotherapie kan een doeltreffend alternatief zijn bij lichtere depressies. Maar ook de voeding speelt een rol.

Hop tegen warmteopwellingen en botontkalking in de menopauze Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h09

Hop, door plantkundigen Humulus lupulus L. genoemd, staat bekend voor zijn rustgevende en slaapverwekkende werking. Onderzoekers van de Universiteit Gent ontdekten dat de plant ook menopauzeklachten verlicht.

Bedwateren, incontinentie, hyperactieve blaas: onze expert beantwoordt uw vragen Geüpdatet op 22/12/2015 - 11h45

Plasproblemen zijn wijd verspreid en komen in alle leeftijdsgroepen voor. Toch rust er nog altijd een taboe op en de problemen zijn soms ook moeilijk te behandelen. Als de traditionele middelen niet helpen of niet meer voldoen of als u de behoefte voelt om iets anders uit te proberen, kunnen geneesk...

Mariadistel, goed voor de lever Gepubliceerd op 16/12/2015 - 16h07

Mariadistel is een geneeskrachtige plant en geniet in het wetenschappelijke kringen grote belangstelling. Het is al langer bekend dat de plant een heilzame werking heeft op de lever, maar er zijn nog andere toepassingen mogelijk.

Fytotherapie en zware benen: een expert beantwoordt uw vragen Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Veel lezers hebben vragen gesteld over zware, gezwollen en pijnlijke benen en/of benen die makkelijk kneuzingen oplopen. Dr. Jacques Labescat* is expert in fytotherapie en beantwoordt de meest gestelde vragen. Veel lezers zullen er zich in herkennen. Hoe kunt u planten gebruiken bij zware benen ?

Fytotherapie en urineweginfecties: een expert beantwoordt uw vragen Gepubliceerd op 08/06/2018 - 13h06

We hebben heel veel vragen binnengekregen over het gebruik van planten om urineweginfecties (blaasontstekingen) te behandelen of te voorkomen. Dr. Jacques Labescat* is expert in fytotherapie en beantwoordt de meest gestelde vragen. Velen zullen er zich in herkennen.

Welke planten helpen tegen pijnlijke maandstonden? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h43

Pijnlijke maandstonden - dysmenorroe met de medische term - is een veel voorkomend verschijnsel vóór en/of tijdens de maandstonden en veroorzaken pijn in de onderbuik. Welke planten kunnen verlichting brengen voor al die vrouwen die er tijdens de menstruatie last van hebben?

Vier planten om te vermageren Geüpdatet op 28/04/2015 - 09h32

Planten kunnen een aanvullende hulp zijn in het kader van een vermageringspogramma . Guarana, mate , groene thee en orthosiphon bevatten cafeïne , antioxidanten en/of hebben een drainerend effect. Het zijn vier planten die (kunnen) thuishoren in een globale goede leefhygiëne.

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen lopen het grootste risico en hoe kan het fenomeen v...

Slapeloosheid bestrijden met planten Gepubliceerd op 21/04/2015 - 13h03

In geval van occasionele slapeloosheid, kunnen middeltjes op basis van planten hulp bieden. Op dat vlak zijn vier planten aangewezen: passiebloem, escholtzia of Californische klaproos, valeriaan en hop.

Te grote eetlust? Te veel kilo’s? Wat zijn de remedies? Geüpdatet op 20/04/2015 - 09h26

Het is niet eerlijk, maar het is niet anders. Er zijn mensen die alleen maar honger krijgen tegen etenstijd aan en andere die altijd goesting hebben en bij wie de kilootjes er dus snel bijkomen. Hoe kunnen we die situatie rechtzetten en op een verstandige manier afvallen ?

Kwaaltjes bestrijden met planten. Hoe en wat? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h26

Planten kunnen heel wat verlichting brengen bij kleine dagelijkse kwaaltjes . Maar weet u ook welke planten u precies moet kiezen? Doe de test en duid aan welke plant voor deze tien dagelijkse kwaaltjes of symptomen bruikbaar is.

Angst en stress: planten kunnen helpen! Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

UW VRAGEN, ONZE ANTWOORDEN We hebben heel wat vragen binnengekregen over fytotherapie. Vooral de onderwerpen stress en angst waren aan de orde. Dat hoeft ook niet te verbazen: 32% van de Belgen heeft psychische problemen en bijna 8% kampt met angststoornissen. Hoe kunnen planten u helpen? Onze exper...

Valeriaan: gebruikt tegen slapeloosheid... en angststoornissen Gepubliceerd op 31/03/2015 - 10h50

Valeriaan staat bekend omwille van haar slaapbevorderende eigenschappen, die nochtans niet, of bijna niet, wetenschappelijk bewezen zijn. De werking van valeriaan tegen angststoornissen, die minder bekend is, is daarentegen geloofwaardiger.

Welke planten helpen tegen gewrichtspijn? Gepubliceerd op 14/03/2018 - 12h49

Planten kunnen artrose niet genezen. Ze kunnen wel een interessante aanvullende behandeling zijn om de gewrichten te ontlasten en ze weer soepeler te maken. Welke planten helpen tegen gewrichtspijn ?

Fytotherapie: vier planten om uw lichaam te zuiveren Geüpdatet op 23/03/2015 - 20h51

Planten kunnen helpen om de afvalstoffen in uw lichaam af te voeren en de lente fit te beginnen. ‘s Winters stapelen de afvalstoffen zich in uw lichaam op. Welke planten zijn daar nuttig om uw lichaam te zuiveren en uw organen weer optimaal te laten werken, vooral dan uw spijsverteringsstelsel? We n...

Fytotherapie: 100 % natuurlijke weldaden Gepubliceerd op 10/03/2015 - 15h31

De meeste onschuldige, dagdagelijkse kwaaltjes kunnen verlicht worden met planten. Deze 100 % natuurlijke fytotherapeutische (plantaardige) remedies zijn vrij te koop en zijn een goede manier van zelfzorg. Maar opgelet: als de symptomen hevig zijn en/of aanhouden, stapt u beter naar een arts.

Welke planten kunnen mijn immuunsysteem versterken? Gepubliceerd op 10/03/2015 - 15h24

Een goed immuunsysteem is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. We moeten ons immuunsysteem dus goed verzorgen opdat het zijn taken doeltreffend zou kunnen blijven vervullen. Sommige planten staan ervoor bekend dat ze ons immuunsysteem bijstaan en zelfs versterken.

Vier geneeskrachtige planten om uw energiepeil op te krikken Geüpdatet op 02/03/2015 - 09h21

De winter duurt lang, misschien voelt u zich wel wat uitgeput en futloos? Wel, er bestaan geneeskrachtige planten met opmerkelijke versterkende eigenschappen. Misschien kunnen die helpen. Hoe kunt u met planten uw conditie en uw energiepeil opkrikken? We stellen u vier planten voor: tijm, echinacea,...

Twee keer minder verkoudheden met Echinacea Gepubliceerd op 10/02/2015 - 18h07

We beschikken over geen enkel wapen om verkoudheden te voorkomen of te behandelen. Vandaar het belang van deze plant waarvan de verkoudheidwerende eigenschappen onlangs zijn bevestigd. Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en verkort de duur van de kwaal met 1,4 dagen.

Koriander: welke gezondheidstroeven en culinaire kwaliteiten? Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h25

Niet iedereen lust koriander . In veel streken - zoals in India, Zuid-Oost-Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika - is het een populair kruid in de keuken. Maar in onze contreien hebben sommige mensen een hekel aan de geur of vinden ze dat het naar zeep smaakt. Maar wat zijn los van deze culinaire...

Linde helpt tegen stress en nog veel meer! Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h23

Een lindetheetje voor het slapengaan is heel doeltreffend, tenzij u natuurlijk bang bent om ‘s nachts het bed uit te moeten om te plassen. Maar deze erg courante plant heeft nog andere voordelen. Wat zijn de gezondheidstroeven van linde ?

Planten die de gevolgen van de leeftijd beperken Gepubliceerd op 10/11/2014 - 15h33

Een lang leven biedt nieuwe kansen , maar dit gaat ook gepaard met de ontdekking van nieuwe kwaaltjes en gezondheidsproblemen die tijdens de jeugd niet voorkwamen. Voor sommige van die leeftijdsgebonden kwaaltjes is geen behandeling met geneesmiddelen nodig. Er bestaan echter wel planten die een hei...

Goji: de kleine bes die hoge verwachtingen schept… Geüpdatet op 12/09/2014 - 10h23

Ze bevatten antioxidanten, gaan veroudering tegen, zijn goed voor alle of toch bijna alle organen, ze geven energie, enz. Gojibessen zitten vol unieke eigenschappen, dat is toch wat de mensen die ze verkopen ons willen doen geloven! Hoe zit het echt met de voordelen van de gojibes? Wat is marketing...

Peterselie is gezond. Eet ervan zo veel u kunt! Geüpdatet op 06/06/2014 - 11h52

Wist u dat peterselie het meest gebruikte verse keukenkruid is? En het is meer dan alleen maar een geurig kruid om gerechten op te fleuren. Peterselie heeft veel smaak, het zit bomvol voedingsstoffen en heeft tal van geneeskrachtige troeven. Ontdek ze en u zult dit groene busseltje nooit meer links...

Kent u de weldaden van de brandnetel? Gepubliceerd op 19/05/2014 - 22h37

Uiteraard kent iedereen de brandnetel. Maar wat kunnen we er eigenlijk mee doen? We kennen de brandnetelsoep en brandnetelgier, maar dat is slechts een deeltje van wat de brandnetel voor ons kan betekenen.

Kamille: 3 bloemen die uw gezondheid ten goede komen Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Kamille is alom bekend als kruidenthee om het inslapen te bevorderen, maar de plant heeft nog andere kwaliteiten. We kennen bijvoorbeeld zijn eigenschap om blond haar lichter te maken en een mooie schijn te geven. En dat is niet alles: de naam kamille wordt gebruikt voor verschillende planten: de ec...

Sint-janskruid: doeltreffend, maar weinig gebruikt Gepubliceerd op 14/01/2014 - 15h26

In het Frans 'kruid met de duizend gaatjes' genoemd, is sint-janskruid een plant die haar doeltreffendheid reeds bewezen heeft in geval van lichte en matige depressies. In de praktijk wordt sint-janskruid echter weinig gebruikt in vergelijking met de klassieke antidepressiva.

Welke planten helpen tegen acne? Geüpdatet op 03/06/2013 - 14h12

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De puistjes en zwarte puntjes zijn onesthetisch en kunnen psychisch zwaar wegen. Daarom is het belangrijk dat u ermee naar de dokter gaat voor een aangepaste behandeling. Bij lichte of matige acne kunnen daarnaast o...

Gotu kola of centella asiatica: goed voor de huid Geüpdatet op 02/04/2013 - 21h02

Gotu kola of centella asiatica is een plant van Aziatische origine die in de traditionele geneeskunst al lang wordt gebruikt. Vandaag wekt ze ook de belangstelling van de wetenschap.

Kruidenthees: drink niet zomaar om het even wat! Geüpdatet op 25/02/2013 - 16h46

Fytotherapie is een zogenaamde alternatieve geneeskunst die gebruik maakt van planten en is al duizenden jaren oud. Ze werd stukje bij beetje verfijnd door mensen die de medicinale eigenschappen van bepaalde planten in kaart gebracht hebben . Sommige planten hebben een lichte werking zonder enig gev...

Welke planten gebruiken tegen urineweginfecties? Gepubliceerd op 26/10/2012 - 12h20

Urineweginfecties hebben de onaangename gewoonte om regelmatig opnieuw te verschijnen. Om deze recidieven, die pijn en een branderig gevoel veroorzaken, een halt toe te roepen, zijn sommige planten uiterst nuttig. We denken daarbij aan cranberry en echinacea, maar er bestaan nog andere planten die h...

Welke planten om cellulitis te bestrijden? Gepubliceerd op 26/10/2012 - 11h40

Infusies van planten of plantenthees zijn geen mirakeloplossing tegen cellulitis. Maar ze kunnen wel een duwtje in de rug geven . Sommige planten hebben interessante eigenschappen: drainerend, ontzwellend en circulatiebevorderend. Men beveelt altijd aan dat men veel moet drinken en infusies of thee...

Kweek zelf uw gezondheidsplanten Gepubliceerd op 11/04/2011 - 17h35

Hebt u zin in natuurlijke remedies? In plaats van u te storten op de doos aspirines zodra u het minste gevoel van pijn ervaart, kunt u ook even nadenken en voordeel proberen te halen uit een aantal gezonde planten .

Echinacea zou helpen bij verkoudheden Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

Wanneer sport en kruidengeneeskunde elkaar ontmoeten Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Zich verzorgen door beroep te doen op planten wordt overal meer en meer aanvaard. Maar blijkbaar gaat de wereld van de fytotherapie niet zo goed samen met de wereld van de sport , waar men het vaak heeft over doping en over het verleggen van de grenzen van zijn lichaam. En toch zijn planten en kruid...

De stekelige muisdoorn is goed voor uw bloedvaten Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

De muisdoorn , ook kleine hulst genoemd, is een van de planten die gebruikt worden in de fytotherapie. Deze alledaagse Europese plant is nuttig voor de bloedsomloop en kan u dus ook helpen in de strijd tegen zware benen en hemorroïden.

Wat is het nut van isoflavonen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die lijken op menselijke oestrogenen. Men schrijft ze talrijke heilzame eigenschappen toe, onder meer in de behandeling van de symptomen van de menopauze.

Obesitas: meer flavonoïden leiden tot lagere gewichtstoename Geüpdatet op 26/01/2009 - 00h00

Planten en plantaardige producten zijn om meer dan één reden belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar één van deze plantaardige stoffen: de flavonoïden. Deze hebben enkele jaren geleden de aandacht nog gevestigd op de "Franse paradox".

Genezen met planten: uitkijken voor valstrikken Geüpdatet op 29/01/2008 - 00h00

Heel wat sporters verzorgen zich met fytotherapie, geneeskunde op basis van planten. Daar is in theorie niets mis mee, maar waakzaamheid is geboden omdat de fytotherapie niet aan dezelfde controle onderworpen wordt als klassieke geneesmiddelen.

PUBLICITÉ