Het staat vandaag wetenschappelijk vast: regelmatig sporten of bewegen is gezond. Maar fysieke inspanning is ook een erg efficiënte manier om een slankere lijn te krijgen en zelfs om kilo’s kwijt te raken. Welke sporten zijn aanraders en welk effect hebben ze op ons figuur?
Bij aërobe training is de intensiteit de hele training lang meestal dezelfde. Maar er is een andere trainingsmethode die beter rendeert: de training met variabele intervallen. Tekst en uitleg.
De interesse voor zogenaamde ultraduursporten doet bij sportartsen een aantal vragen rijzen. Is urenlang lopen over een parcours van tientallen of zelfs honderden kilometers echt zonder gevaar?
Stappen, trappen oplopen, fietsen, golfen, ramen zemen, tuinieren, de liefde bedrijven... Hoeveel calorieën verbruiken we bij deze activiteiten? En hoeveel moeten we er verbruiken om er gezonder van te worden?
Waar is de tijd dat u op school zuchtte bij de zoveelste opdrukoefening ? Gelukkig is dat al lang geleden, maar eigenlijk is pompen zo gek nog niet. Push-ups geven immers een zeer goede indicatie van uw algemene conditie.
Het is zomer, dus het is hoog tijd om iets aan die conditie te doen. Houd daarbij een zeer belangrijke tip in het achterhoofd: trager sporten levert een betere conditie op.
Jarenlang hebben specialisten in de inspanningsfysiologie zich gebogen over de inhoud van de training. In het algemeen was er weinig aandacht voor wat tussen de trainingen door gebeurde. Dat is vandaag niet langer zo.
Sport doen is gezond, maar hoeveel, wanneer, en hoe vaak moeten we sporten? Vaak ontbreekt het ons aan concrete elementen om het effect van onze lichamelijke inspanningen op onze gezondheid te kunnen inschatten. Een Amerikaanse vereniging heeft hier onlangs concrete aanbevelingen voor opgesteld.
Mensen die regelmatig een lichamelijke activiteit beoefenen blijven acht jaar fitter dan mensen die een zittend leven leiden. Als er een geneesmiddel of een ander middeltje bestond dat ons hetzelfde zou bieden, zouden we er geld voor geven om het vast te krijgen! Waarom dan niet een beetje bewegen?...
In België moeten sporters die aan de officiële competities willen deelnemen een attest voorleggen waarin verklaard wordt dat ze medisch geschikt zijn voor het beoefenen van hun sport. Wat is dat velletje papier waard?
Een atleet bestaat niet alleen uit een hart, longen en spieren. Hij heeft ook hersenen. Als die vermoeid geraken, volgt de rest al snel.
Als u sportief aangelegd bent, en zeker als u beroepssporter bent, zult u wellicht ooit de coopertest ondergaan om uw VO2 max (maximaal zuurstofverbruik) na te gaan. In dat geval moet u wel enkele voorzorgen nemen.
Extreme sporten winnen aan populariteit: triatlons, dubbele triatlons en nu ook Spartatlons maken van de klassieke marathon bijna een wandeling! De grenzen van wat een mens kan, lijken almaar verlegd te worden, maar is dat wel goed voor de gezondheid?
Uithoudingssporten veroorzaken soms een verontrustende en extreme vermoeidheid die alle symptomen vertoont van een echte vergiftiging!
Sportieve 40-plussers zullen zich ongetwijfeld de tijd herinneren toen de bioritmetheorie nog populair was. Sindsdien is men echter aan het "terugkrabbelen". Moeten we dat betreuren?
Cryotherapie is een recente en vrij revolutionaire trainings- en recuperatietechniek. Een modetrend of een echte vernieuwing?
In alle theorieën over recuperatie wordt aanbevolen het verlies aan water, verbrandingsstoffen en mineralen als gevolg van de inspanning aan te zuiveren. En dan nog op het juiste moment!