PUBLICITÉ
ARTIKELS CHIRURGIE
18 online artikels over Chirurgie
Hersenen en hersentumoren: achterhaalde opvattingen Geüpdatet op 08/02/2016 - 09h23

De hersenen opereren zonder de patiënt in een diepe slaap te brengen, of een hersentumor verwijderen in de zone van het spraakvermogen zonder dat de patiënt de spraak verliest... Het is mogelijk en fascinerend. Prof. Hugues Duffau, een Frans neurochirurg en laureaat van de Herbert-Olivecrona medaill...

Tumoren, fibromen, bloedingen: radiologen voeren ook operaties uit! Geüpdatet op 16/03/2015 - 16h48

Een radioloog voert onderzoeken uit die nuttig zijn voor de diagnose, dat is bekend. Minder bekend is dat een radioloog ook allerlei vaak heel uiteenlopende problemen kan behandelen, zoals een tumor of een fibroom wegnemen of een bloeding stoppen. Met behulp van een echo, een scan of een ander e typ...

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaatsen van schouderprothese precies in en wat zijn de...

Een hartoverbrugging of bypass, een alternatieve route voor de aders Geüpdatet op 03/03/2013 - 23h59

"We maken een overbrugging…" Dat is wat menig man en vrouw te horen krijgt die lijdt aan angina pectoris of herstelt van een hartaanval . Een woordje uitleg over deze ingreep die het leven van heel wat zieken heeft veranderd en hen weer een optimaal werkend hart gegeven heeft .

Osteoporose: de doeltreffendheid van vertebroplastie opnieuw in vraag gesteld Gepubliceerd op 11/12/2012 - 10h04

Verschillende recente onderzoeken hebben de doeltreffendheid van vertebroplastie opnieuw in vraag gesteld . Vertebroplastie is een niet-invasieve chirurgische techniek die gebruikt wordt voor de behandeling van wervelbreuken veroorzaakt door osteoporose . Waarschijnlijk is deze techniek voorbehouden...

Chirurgische ingreep: ook stoppen met roken! Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Wie onder het mes moet, mag enkele uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Maar het is ook absoluut noodzakelijk dat rokers enkele dagen voor de ingreep niet meer roken . Waarom is het aangeraden om voor een chirurgische ingreep te stoppen met roken ? De verklaringen zijn heel overtuigend!

Wordt u binnenkort geopereerd? Bereid uw lichaam erop voor! Gepubliceerd op 13/10/2017 - 08h45

Een chirurgische ingreep zorgt altijd voor stress, bij sommige mensen meer dan bij andere. De patiënt weet dat de operatie risico's inhoudt en dat er complicaties kunnen optreden. Alles verloopt niet altijd gesmeerd. Hoe kunnen we ons voorbereiden?

Bidden: een stressfactor voor patiënten die wachten op een operatie Geüpdatet op 13/06/2006 - 00h00

Er werd een heel ernstige studie uitgevoerd naar de effecten van bidden op patiënten die op een coronaire overbrugging wachten. Zouden Gods wegen ondoorgrondelijk zijn? Het lijkt er inderdaad op dat het feit dat de patiënt weet dat iemand bidt voor een goed herstel complicaties in zijn toestand kan...

Kauwgom: aangewezen bij abdominale heelkunde Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Kauwgom kauwen zou mensen die een abdominale heelkundige ingreep hebben ondergaan, helpen om sneller te herstellen en minder lang in het ziekenhuis te verblijven.

Verandering aanvaarden na een heelkundige interventie Geüpdatet op 22/11/2005 - 00h00

Een chirurgische ingreep veroorzaakt vaak een verandering die moeilijk te aanvaarden is, zelfs al was de ingreep goed of heel goed geslaagd. Ook als men weet dat de ingreep noodzakelijk was en goed voor de gezondheid, dan nog is er het instinct dat zegt dat het tijd vergt om een lichamelijke verande...

Stop met roken vóór een operatie! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Rokers lopen risico op postoperatieve complicaties, maar als ze zes tot acht weken voor de ingreep stoppen, lopen ze niet méér risico dan niet-rokers .

Een GPS voor de hersenen! Geüpdatet op 12/07/2005 - 00h00

De afdeling neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel heeft onlangs één van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus, een soort GPS voor de hersenen.

Bypass via endoscopie: minder invasief! Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Een bypass via endoscopie is veel minder invasief dan een klassieke bypassoperatie. Het vermindert de postoperatieve pijn en veroorzaakt slechts minimale littekens, waardoor de patiënt sneller recupereert.

Moeten cowboys geopereerd worden? Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

In de orthopedie worden O-benen (of cowboybenen) aangeduid met de term "genu varum". Deze afwijking stelt meestal geen problemen, tenzij de patiënt intensief sport.

Een heelkundige robot achtervolgt James Bond Geüpdatet op 17/12/2002 - 00h00

De vedette in één van de eerste scènes van de allerlaatste James Bond-film heet DaVinci. Naast zijn cinematografische activiteiten steekt die beroemde heelkundige robot ook de geneeskunde een handje toe.

Niet roken voor een operatie! Gepubliceerd op 13/10/2017 - 08h46

Men kan niet genoeg herhalen dat tabak echt niet goed is voor de gezondheid. Ziehier een bijkomend bewijs omtrent de nefaste effecten ervan. Een Japanse studie wijst erop dat na een operatie de complicaties minder ernstig zijn wanneer men minstens één maand voor de ingreep stopt met roken.

PUBLICITÉ