PUBLICITÉ
ARTIKELS BEVALLING
55 online artikels over bevalling
Het gevaarlijkste moment van de bevalling Geüpdatet op 03/11/2016 - 14h14

De nageboorte of het uitdrijven van de placenta vindt plaats meteen na de geboorte van de baby. De ouders zijn dan met hun volle aandacht bij hun pasgeboren kindje en zien dat dan ook vaak als een pure formaliteit. Het is nochtans de gevaarlijkste fase van de bevalling…

Thuis bevallen: hoe gaat het in zijn werk? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 17h09

Nogal wat koppels kiezen ervoor om thuis te bevallen. Sommige uit angst voor het ziekenhuis of omdat ze een meer geïndividualiseerde opvolging willen, andere omdat ze al eens een slechte ervaring gehad hebben in het ziekenhuis, enz. Maar hoe verloopt een thuisbevalling?

Een veilig huis voor uw kind Gepubliceerd op 16/09/2016 - 09h23

Ik ben zwanger: wat moet ik in huis veranderen om het veilig te maken voor mijn kind?

De bevalling voorbereiden: goed integreren in de follow-up van de zwangerschap! Geüpdatet op 23/08/2016 - 16h26

De sessies ter voorbereiding van de bevalling die worden gegeven door een vroedvrouw of arts (al zijn er maar weinig artsen die ze aanbieden) proberen te anticiperen op de lichamelijke, emotionele en psychische moeilijkheden bij de bevalling zodat de moeder er op het moment zelf zo goed mogelijk mee...

Weeën: hoe weet ik of ik naar de kraamkliniek moet vertrekken? Gepubliceerd op 18/08/2016 - 11h43

Gewoonlijk ervaren zwangere vrouwen niet-pijnlijke weeën in de loop van de laatste maanden van hun zwangerschap . Bij het naderen van de grote dag van de bevalling , worden de weeën echter krachtiger en pijnlijk. Hoe weet u met zekerheid dat het om de echte weeën gaat en dat u dus naar de kraamklini...

Bevallen in een geboortehuis Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

In België kunnen vrouwen in een geboortehuis bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw. De bedoeling van deze aanpak is om uw baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen en overmatig medicaliseren te vermijden. Hoe werkt het systeem en wie kan er een beroep op doen?

Epidurale: tijd om de mythes uit de wereld te helpen! Geüpdatet op 30/11/2015 - 16h47

Veel vrouwen vragen bij de bevalling een epidurale verdoving. Toch bestaan er nog heel wat hardnekkige misvattingen rond. We maken een overzicht van alle mythes die dringend de wereld uit moeten!

Impact van keizersnede op de gezondheid van het kind Geüpdatet op 09/11/2015 - 12h08

Beïnvloedt een bevalling met keizersnede de gezondheidstoestand van het kind ? Het aantal studies erover neemt continu toe, maar de onderzoekers zitten niet op dezelfde lijn! Een stand van zaken.

Kinderen en honden: goede maatjes? Gepubliceerd op 02/06/2015 - 11h22

De komst van een baby is een ingrijpende verandering in het gezin en kan flink wat stress veroorzaken bij uw hond. Uw hond kan zowel een fantastische vriend voor uw kind zijn als een reëel gevaar. Het komt er dan ook op aan om goed om te gaan met die nieuwe situatie en zo de veiligheid van uw kind e...

Moet u schrik hebben voor een episiotomie? Gepubliceerd op 19/05/2015 - 10h42

Episiotomie - het lichtjes inknippen van de vagina bij de bevalling - wordt door veel vrouwen geducht. En het is ook niet bepaald fijn. Maar de ingreep wordt uitgevoerd om de risico’s voor moeder en kind te verkleinen. Een beetje meer uitleg over episiotomie !

Bevallen bij volle maan Gepubliceerd op 28/04/2015 - 15h17

Er zouden meer bevallingen zijn tijdens nachten met volle maan . De maan zou ook een invloed hebben op andere gynaecologische gebeurtenissen. Wat is er van aan? Wat zegt de wetenschap over de invloed van de maan op zwangerschappen en bevallingen ?

Zwangerschap: vrijen wekt de bevalling niet op Gepubliceerd op 25/05/2014 - 17h44

Als de zwangerschap naar haar einde toeloopt, durven veel koppels niet meer te vrijen omdat ze bang zijn dat dit de weeën opwekt. Ten onrechte, zo blijkt uit een recente studie.

Negatieve resusfactor bij zwangerschap: welke gevolgen? Geüpdatet op 19/05/2014 - 10h00

Moeders met een negatieve resusfactor moeten vaak voorzorgsmaatregelen nemen tijdens een zwangerschap, vooral als het niet de eerste is. Probleem: een mogelijke incompabitiliteit tussen de resusfactor van de moeder en die van de foetus. Wat gebeurt er bij een dergelijke incompatibiliteit? Wat te doe...

Pijnloos bevallen: welke oplossingen? Geüpdatet op 09/05/2014 - 11h28

U wilt geen epidurale verdoving (of mag er geen hebben)? Wees gerust: er bestaan heel wat technieken om uw bevallingspijn te helpen verlichten. Hypnose, sofrologie, yoga, Bonapace-methode, acupunctuur … Ziehier een overzicht!

Stuitligging: welke oplossingen? Geüpdatet op 02/05/2014 - 11h56

De meeste kinderen liggen aan het einde van de zwangerschap met hoofd naar beneden in de baarmoeder. Bij sommige zwangerschappen is dit echter niet het geval en ligt de baby in stuitligging. Uitwendige kering, keizersnede, vaginale bevalling… Welke zijn in dat geval de mogelijkheden?

Overmatig vaginaal bloedverlies bij de bevalling Geüpdatet op 31/03/2014 - 11h55

In 5 % van de bevallingen treedt er tijdens en/of na de bevalling een bloeding op. Waaraan zijn deze bloedingen te wijten? Welke vrouwen krijgen de bloedingen en welke risico’s lopen ze?

Bevallen onder epidurale: wat u erover moet weten Geüpdatet op 10/03/2014 - 17h18

Iedereen heeft al van de epidurale verdoving gehoord, de ruggenprik tijdens de bevalling om de pijn van de moeder te verzachten. Maar wat is een epidurale precies? Waarom wordt er zo vaak gebruik van gemaakt? En wat zijn de verschillende opties, maar ook de alternatieven?

Epidurale: Gij zult niet langer baren in smarten! Gepubliceerd op 04/02/2014 - 09h27

"En, wil je epidurale / heb je epidurale gehad?" Die vraag krijgen alle moeders en toekomstige moeders nog altijd te horen. Waarom blijft de epidurale na honderd jaar nog altijd zo fascineren? We zetten de risico’s, voordelen en verborgen mythes van de epidurale op een rijtje.

Donatie van navelstrengbloed: waarvoor dient het? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Moet u binnenkort bevallen? Misschien heeft uw gynaecoloog u al voorgesteld om het navelstrengbloed van uw kindje na de geboorte weg te schenken. Waarvoor dient dit bloed? Is het wegnemen ervan gevaarlijk of pijnlijk? Kunt u weigeren? Enkele antwoorden om u te helpen uw beslissing in alle rust te ne...

Vroeggeboorte: hoe het risico in te schatten? Gepubliceerd op 14/10/2013 - 17h12

Hoewel de arts vaak nog de frequentie van baarmoedercontracties meet, kan op grond daarvan niet worden voorspeld of de vrouw te vroeg zal bevallen. Dat is trouwens ook niet mogelijk met andere screeningtests.

Geen keizersnede om comfortredenen voor de 39e week Gepubliceerd op 12/03/2013 - 12h44

Almaar meer vrouwen plannen hun bevalling om comfortredenen of omdat het de artsen beter uitkomt. Het risico op complicaties is wel hoger als de bevalling voor de 39e week in gang wordt gezet. Goed om te weten!

Keizersnede: wat zijn de risico’s voor het kind? Gepubliceerd op 10/12/2012 - 13h56

De beslissing om al dan niet over te gaan tot een keizersnede hangt af van verschillende elementen. De chirurg moet altijd de gezondheid van de moeder en het kind voor ogen houden . Maar welke risico’s loopt een kind dat via een keizersnede geboren wordt?

De postpartumperiode: vaak staat de vrouw er alleen voor Gepubliceerd op 27/04/2012 - 17h30

De zwangerschap en de bevalling worden met veel aandacht gevolgd , maar de periode vlak nadien moet het met veel minder belangstelling doen. Bovendien wordt de verblijfsduur op de kraamafdeling steeds korter, waardoor de kersverse moeder het na de bevalling maar alleen moet zien te rooien thuis, zon...

Haptonomie: praten tegen de baby door aan te raken Geüpdatet op 31/01/2012 - 10h52

Haptonomie is de kunst van het liefdevol aanraken. Het is een vage term voor een vorm van communicatie die uitsluitend via aanraking gebeurt, liefdevol en vol vertrouwen. De methode wordt vooral tijdens de zwangerschap gebruikt, tussen de ouders en de baby die op komst is…

3 oefeningen voor een slank figuur na de zwangerschap Geüpdatet op 26/04/2011 - 10h30

Deze gepersonnaliseerde oefeningen zullen ervoor zorgen dat u na uw zwangerschap weer vol energie zit en uw slanke lijn terugwint ! Minstens 3 keer per week uit te oefenen gedurende 2 maanden om snelle en zichtbare resultaten te boeken. Daarna 2 keer per week om uw lijn te behouden.

Urineverlies na de bevalling: een wijdverspreid fenomeen Gepubliceerd op 23/11/2010 - 00h00

Urineverlies kan vanaf de zesde maand van de zwangerschap optreden. De verhoogde urineerfrequentie - met meer dan zeven plasbeurten per dag - is "normaal" en toe te schrijven aan het grotere volume van de baarmoeder die op de blaas drukt.

Bevalling met stuitligging: erfelijke risico's... Geüpdatet op 06/05/2008 - 00h00

Het zal u allicht verbazen, maar het risico op een bevalling met stuitligging blijkt erfelijk te zijn. Nog verrassender is dat dit erfelijke risico zowel door de vader als door de moeder kan worden doorgegeven. Anders gezegd: als u bij uw geboorte in stuitligging lag, is de kans groter dat uw kinder...

Vroeggeboorte: en als een mond- en tandhygiëne nu eens de oorzaak was? Geüpdatet op 13/06/2006 - 00h00

Het is als zwangere vrouw een goed idee om de tanden grondig te poetsen en een bezoek te brengen aan de tandarts. Er is namelijk sprake van een infectieuze oorzaak van vroeggeboorte . En de betrokken kiemen zouden zelfs afkomstig kunnen zijn van de mond van de mama.

Bevalling: begeleide of instinctieve arbeid? Geüpdatet op 24/01/2006 - 00h00

Tijdens de bevalling is de arbeid niet veel korter als de toekomstige mama wordt begeleid door een vroedvrouw die haar zegt wanneer en hoe ze moet persen dan wanneer ze instinctief mag persen.

De positieve eigenschappen van ocytocine Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Ocytocine is een hormoon dat vooral bekend is voor zijn rol bij de bevalling en de borstvoeding bij de vrouw en bij de sociale hechting bij dieren. Uit een vrij originele studie blijkt dat ocytocine bij mannen het vertrouwen in anderen zou verhogen.

Wat is het beste seizoen om geboren te worden? Geüpdatet op 19/04/2005 - 00h00

Lente, zomer, herfst of winter: in welk seizoen moeten we geboren worden om gezond op te groeien? De literatuur bulkt uit van de publicaties die op deze vraag een antwoord proberen te vinden. Maar de gegevens spreken elkaar vaak erg tegen en het is soms moeilijk besluiten te formuleren. Wat moeten w...

Afslankdesserts Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Deze week schotelen we u een heleboel desserts voor, vooral op basis van vruchten. Ze zijn stuk voor stuk vet- en suikerarm, en zijn dan ook goed voor uw lijn als u voor het overige geen andere pure suiker verorbert in de loop van de dag.

Een bevalling inleiden om gemaksredenen: geboorte op bestelling... Geüpdatet op 07/09/2004 - 00h00

Wat is er natuurlijker dan een bevalling? En toch horen we vaak van keizersneden en ingeleide bevallingen. Hoe zit het met de zogenaamde gemaksindicaties (gemak voor de vrouw en de arts), buiten de medische indicaties om een zwangerschap kunstmatig te beëindigen?

Urineverlies: frequent na een bevalling Geüpdatet op 24/08/2004 - 00h00

In België hebben 4 op de 10 vrouwen last van licht urineverlies. Meer dan de helft van die vrouwen zijn jonger dan 35 jaar. Het probleem ontstaat vaak na een bevalling.

Episiotomie: voor of tegen? Geüpdatet op 06/07/2004 - 00h00

Bij bevallingen wordt steeds vaker een episiotomie (inknippen) uitgevoerd, om niet te zeggen systematisch bij een eerste geboorte. De resultaten van een Italiaanse studie lijken er nochtans op te wijzen dat deze praktijk niet de verwachte baten oplevert.

De voorbereiding op de bevalling Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Men zou het eigenlijk moeten hebben over 'de voorbereidingen' op de bevalling. Ze zijn niet verplicht, maar wel gewenst en ze zorgen voor een plaats voor het kind om geboren te worden, een fysieke voorbereiding maar ook voorlichting en het wegnemen van bepaalde angsten.

De keizersnede Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Er worden steeds meer keizersnede's uitgevoerd en deze ingreep wordt op chirurgisch en anesthesieniveau dan ook steeds beter beheerst. Welke zijn de indicaties? Hoe verloopt zoiets in de praktijk?

Epidurale verdoving Geüpdatet op 17/02/2004 - 00h00

Epidurale verdoving heeft geen gevolgen voor de baby en stelt de moeder in staat haar bevalling 100 % bewust, maar tegelijk comfortabel te beleven. Toch wordt de "ruggenprik" niet systematisch toegediend. Het gaat om een echte keuze die met kennis van zaken gemaakt wordt, in overleg met de gynaecolo...

Episiotomie Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Een episiotomie is een probleem dat zich vaak voordoet tijdens het meest intense moment van de bevalling, de uitdrijving. "Inknippen" in de bilnaad gebeurt namelijk niet systematisch en is alleen noodzakelijk in bepaalde specifieke gevallen.

De komst van een broertje of zusje Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een broertje of zusje is het mooiste wat je een kind kunt schenken. Toch liggen de zaken niet altijd zo eenvoudig. Jaloezie en agressiviteit kunnen de kop opsteken, en dat is niet meer dan normaal. Het komt erop aan de oudste uit te leggen dat iedereen zijn plaats heeft in het gezin en dat het niet...

Hoe vertelt u uw kind... dat er nog een kleintje bijkomt? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

De komst van een tweede kind is altijd wat verwarrend voor het eerste: de rollen worden opnieuw verdeeld en het moet zijn plaats in de groep opnieuw definiëren. Hoe kan u de situatie minder dramatisch maken? De raad van Stéphane Szerman, psychotherapeut, auteur van de "Guide du bien-être", Ed. Rober...

Keizersnede: minder kans op incontinentie Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Urine-incontinentie is één van de meest voorkomende en meest hinderlijke complicaties na de bevalling. Bij een keizersnede ligt dit risico veel lager dan bij een natuurlijke bevalling.

Bevalling : de oorlog van de geslachten ? Geüpdatet op 10/03/2003 - 00h00

Volgens de resultaten van een Ierse studie zou het moeilijker te zijn te bevallen van een jongen dan van een meisje. Zowel tijdens de arbeid als tijdens de bevalling is er meer risico op verwikkelingen.

Interview : Ook papa kan assisteren bij de bevalling Geüpdatet op 18/02/2003 - 00h00

De vaders zijn er niet steeds op voorbereid de bevalling bij te wonen. Gérard Strouk, gynaecoloog-verloskundige, herinnert eraan dat een bevalling geen spektakel is en dat participatie van groot belang is.

'U zult niet meer in pijn baren...' Geüpdatet op 10/12/2002 - 00h00

Sinds vele jaren kunnen vrouwen bevallen met veel minder of zelfs zonder pijn. Toch hebben de mensen nog veel vragen over epidurale anesthesie, ook al bestaat de techniek reeds meer dan 100 jaar.

PUBLICITÉ