PUBLICITÉ
ARTIKELS ANTICONCEPTIE
90 online artikels over Anticonceptie
Een vakantie zonder maandstonden: droom of werkelijkheid? Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h07

Stom, mijn maandstonden gaan net midden in mijn vakantie vallen! Ze komen ongelegen, ze hinderen op het strand of als we bewegen, om nog maar te zwijgen van de lastige klachten die er soms mee gepaard gaan (hoofdpijn, opgeblazen gevoel, pijn, vermoeidheid, enz.). Hoe valt die situatie te vermijden?

Condooms en glijmiddelen: een korte handleiding Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h45

Condooms kunnen enkele ongemakken veroorzaken die soms verholpen kunnen worden met wat glijmiddel. Er is echter enige basiskennis nodig om ze op de juiste manier te gebruiken!

De barrièrevormende anticonceptiemiddelen van A tot Z Gepubliceerd op 25/05/2016 - 09h21

Alle barrièrevormende anticonceptiemiddelen hebben iets gemeen: ze werken lokaal om bevruchting en dus zwangerschap te voorkomen. Het grote voordeel ervan: ze geven niet de ongemakken van de hormonale anticonceptiemiddelen (gewichtstoename, hoofdpijn, misselijkheid, enz.). Het grootste nadeel is – o...

Weet u echt alles over het condoom? Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h41

Iedereen heeft al wel over het condoom gehoord. Nochtans bestaan er veel misvattingen en fabeltjes over. Weet u hoe u een condoom juist gebruikt en neemt u ook de juiste voorzorgen om u doeltreffend te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen? Want hoe meer u over het condoom weet, hoe b...

Welke anticonceptie na uw 45ste? Gepubliceerd op 16/03/2016 - 14h40

Vrouwen die de 45 voorbij zijn en stilaan op de menopauze afgaan, blijven nog een tijd vruchtbaar. Een betrouwbare anticonceptie is dus ook van groot belang. Wat zijn de beste oplossingen?

Indien u de pil neemt, vermindert uw risico op eierstokkanker Gepubliceerd op 10/02/2016 - 11h38

De anticonceptiepil beschermt tegen eierstokkanker, die zelden voorkomt, maar waarvan de vooruitzichten weinig rooskleurig zijn. Naar verluidt, zou de positieve invloed van de anticonceptiepil zich zelfs uitstrekken over meerdere decennia.

Zijn contraceptieve patches en implantaten efficiënt? Gepubliceerd op 27/01/2016 - 11h22

Recent werden contraceptieve implantaten en patches op de markt gebracht. Ze zijn efficiënt, blijken tot dusver geen risico's in te houden en vormen een alternatief voor de pil voor vrouwen die hun pil nogal eens vergeten of vrouwen die geen zin meer hebben om iedere dag de pil te blijven nemen.

Anticonceptie: hebt u het voorbehoedsmiddel dat bij u past? Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

Veel vrouwen zouden graag van anticonceptiemethode veranderen. Dat blijkt uit een grootschalige Europese studie. Maar de nieuwe alternatieven die al tien tot vijftien jaar op de markt zijn, slaan blijkbaar niet aan.

De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het spiraaltje is een zeer interessant alternatief, m...

Hormonaal spiraaltje: antibloedingseffect Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h54

Er bestaan twee soorten spiraaltjes. De ene zijn van kunststof met koperdraad, de andere geven een progestatief hormoon af. De eerste groep komt traditioneel het eerst in aanmerking, maar de tweede heeft wel degelijk interessante indicaties en voordelen.

Het hormonaal spiraaltje, een oplossing voor te overvloedige regels Gepubliceerd op 11/08/2015 - 15h50

Bij vrouwen met te overvloedige regels is vaak een partiële of volledige resectie van de baarmoeder (uterus) aangewezen als medicatie geen beterschap brengt. Recent werd echter aangetoond dat het gebruik van een hormonaal spiraaltje een doeltreffend en veilig alternatief kan zijn.

Contraceptie: constante vooruitgang Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h11

De afgelopen jaren is er heel wat veranderd op het vlak van anticonceptie. Maar door een gebrek aan informatie hebben koppels niet altijd toegang tot de contraceptiemethode die het best bij hen past. Door op de hoogte te blijven van alle evolutie, kan men kiezen voor die methode die het meest geschi...

Tien vragen over het spiraaltje Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h00

Het spiraaltje is een heel efficiënt anticonceptiemiddel dat heel wat voordelen biedt . Het kan tijdelijk in de baarmoeder worden geplaatst en wordt gewoon weggenomen als de vrouw in kwestie concreet aan kinderen wil beginnen. Het wordt ook wel intra-uterien pessarium genoemd, afgekort IUP.

De pil en het risico op trombose Gepubliceerd op 29/09/2014 - 14h34

De pil is zonder twijfel de populairste vorm van anticonceptiva. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is het al langer bekend dat ze een iets verhoogde kans op trombose geeft. Onlangs hebben twee studies verduidelijkt welk type pil het meest te vrezen is.

Pil kan depressies veroorzaken Gepubliceerd op 23/09/2014 - 10h14

Dat de contraceptiepil efficiënt is, staat buiten kijf, maar soms heeft ze helaas ook bijwerkingen. Een ervan zijn stemmingswisselingen en meer bepaald depressies. Dit effect is al langer bekend en is nu ook wetenschappelijk bewezen.

De pil, verrassende positieve neveneffecten! Gepubliceerd op 23/09/2014 - 10h10

De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek geven aan dat de pil behalve haar contraceptieve werking ook heel wat voordelen inhoudt voor de gebruiksters. Alles wijst erop dat de pil zelfs goed is voor de gezondheid ! Tekst en uitleg door dr. David Elia*.

De pil en de risico’s voor hart en bloedvaten Geüpdatet op 28/04/2014 - 11h16

De pil vergroot het risico op flebitis. Het is weliswaar een heel kleine stijging, maar toch genoeg om orale oestroprogestatieve anticonceptie af te raden aan vrouwen die al een cardiovasculair risico hebben. Ter herinnering nog even de contra-indicaties voor orale oestroprogestatieve anticonceptie.

Hormonen en de pil Gepubliceerd op 07/04/2014 - 23h21

De rol van seksuele hormonen en sommige gynaecologische termen zijn moeilijk te begrijpen: metrorragies, amenorroe... Op het vlak van anticonceptie, is het niet altijd vanzelfsprekend om onze weg te vinden! 10 vragen, 10 antwoorden over hormonen, maandstonden en anticonceptie. Après vous serez imbat...

Sportvrouw: welke contraceptie kiezen? Gepubliceerd op 21/01/2014 - 09h35

De moderne geneeskunde is niet vies van specialisaties. Toch bestaat er vooralsnog niet zoiets als 'sportgynaecologie'. Jammer!

Hebt u het vrouwencondoom al geprobeerd? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 18h37

Het vrouwencondoom is heel weinig bekend, ook al is het een contraceptiemiddel dat eveneens beschermt tegen aids en andere SOA's (seksueel overdraagbare aandoeningen). Het is een volwaardig alternatief voor het mannencondoom én een goede manier om als koppel samen aan preventie te doen. Bovendien bi...

Spiraaltje: alles wat u moet weten over maandelijkse bloedingen Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Het voordeel van het spiraaltje is dat het een heel veilig anticonceptivum is, nog veiliger zelfs dan de pil. De reden is simpel: de pil kunt u vergeten, het spiraaltje niet. Maar het spiraaltje is een hulpmiddel dat in de baarmoeder zit en dat kan een invloed hebben op de bloedingen. Wat is er norm...

Welke anticonceptie voor vrouwen met een cardiovasculair risico? Geüpdatet op 08/11/2013 - 12h08

Het verhoogd risico op veneuze trombose bij de pillen van de 3 e en 4 e generatie heeft veel ophef gemaakt en paniek gezaaid. Daarom grijpt men nu naar andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pillen van de 1 e en 2 e generatie . Maar hoe zit het voor vrouwen met een cardiovasculair risico? Welke voorbe...

Anticonceptie: zorgt de pil voor haaruitval? Gepubliceerd op 09/09/2013 - 17h01

Haaruitval is een verschijnsel dat altijd moeilijk te aanvaarden is, zowel voor mannen als voor vrouwen. Men hoort vaak zeggen dat de anticonceptiepil tot haaruitval kan leiden... Is dat een mythe of is het werkelijkheid?

Anticonceptie: wat is de Oginomethode? Gepubliceerd op 18/02/2013 - 09h46

De Oginomethode (ook wel de Ogino-Knaussmethode genoemd) is een oude methode van anticonceptie , beter bekend als de kalendermethode . Ze werd bedacht in een tijd toen er nog geen medische anticonceptie bestond. Vaak wordt er wat meewarig gedaan over het principe. Men heeft het zelfs over " Oginobab...

Anticonceptie: de natuurlijke methodes Gepubliceerd op 21/01/2013 - 14h18

Er bestaan heel wat anticonceptiemethodes . Denk maar aan de pil, het spiraaltje, het implantaat, de pleister, het condoom, het pessarium enz. Maar wat te denken van de natuurlijke methodes? Welke bestaan er en wat zijn hun grenzen?

Definitieve sterilisatie: interessant voor 40-plussers Gepubliceerd op 24/09/2012 - 11h02

Definitieve sterilisatie wordt vaak ter sprake gebracht als men het over anticonceptie heeft. Definitieve sterilisatie is eigenlijk iets heel anders, maar het is wel een interessant alternatief voor sommige koppels…

Maakt de pil dik? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h10

Heel wat vrouwen zijn ervan overtuigd dat orale contraceptie , of de pil , tot een toename van het gewicht leidt. Wat is ervan aan? Maakt de pil echt dik ?

Kent u het vrouwencondoom? Gepubliceerd op 13/02/2012 - 16h54

De voornaamste troef van het vrouwencondoom is dat het de vrouw voor de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) , inclusief het hiv, onafhankelijk maakt van de man. Een voorbehoedsmiddel dat niet zo bekend is...

Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voor scherpe nagels), de pil vergeten... Deze en ande...

Het gevaar van vierdegeneratiepillen Gepubliceerd op 13/12/2011 - 09h38

Een studie heeft de laatste tijd veel inkt doen vloeien over de risico’s van een synthese hormoon , drospirenon. Dat hormoon wordt gebruikt in vierdegeneratiepillen , zoals Yaz, Yasmine of Yasminelle.

Zes vragen over de morning-afterpil Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h49

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

Condooms: maak de juiste keuze Gepubliceerd op 17/11/2011 - 11h35

Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Verlaagt de anticonceptiepil het seksuele verlangen? Gepubliceerd op 09/09/2011 - 10h37

Volgens sommige artsen, kan het seksuele verlangen alleen maar toenemen bij vrouwen die de anticonceptiepil nemen. Die vrouwen lopen niet het risico om ongewenst zwanger te worden, zijn niet meer bang om te vrijen en voelen zich bijgevolg verlost van een zware last zodat zij zich op seksueel vlak vo...

De vaginale ring: makkelijk en betrouwbaar Gepubliceerd op 06/06/2011 - 18h41

De vaginale ring is een eenvoudig en praktisch voorbehoedmiddel dat perfect aangepast is aan de levensstijl van de moderne vrouw. Hij is even betrouwbaar als de pil.

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waardoor de spermatozoïden hun doel niet kunnen berei...

Anticonceptiva in voortdurende ontwikkeling Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h49

De voorbije jaren is er veel vooruitgang geboekt op het vlak van anticonceptiva . Maar er circuleren nog altijd hardnekkige mythes waardoor koppels vaak niet de anticonceptiva gebruiken die het beste bij hen passen. Zorg dus dat u op de hoogte blijft zodat u de anticonceptiva kunt kiezen die in uw s...

Juist/fout over de anticonceptiepil Geüpdatet op 07/03/2011 - 18h25

De pil is in België het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Toch doen over de anticonceptiepil heel wat valse geruchten de ronde. Kunt u het onderscheid maken tussen wat juist is en wat fout? Bent u goed op de hoogte van de orale contraceptie?

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen binnen de eerste uren onderbroken.

Waarom kiezen voor het vrouwencondoom? Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Het condoom is onontbeerlijk om zich te beschermen tegen soa's (seksueel overdraagbare aandoeningen). Naast het welbekende mannen condoom , bestaat ook een vrouwencondoom .

Nieuwe mogelijkheden op gebied van anticonceptie Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

Sinds het begin van deze eeuw zijn verschillende anticonceptiemethoden op de markt verschenen. Ze blijken doeltreffend en zijn aan een opmars begonnen in de concurrentie met de 'onaantastbare' anticonceptiepil en het traditionele spiraaltje. Hoewel geen enkele van de nieuwe methoden perfect is, is d...

Ellaone: de nieuwe morning-afterpil is verkrijgbaar Geüpdatet op 19/10/2009 - 00h00

De nieuwe morning-afterpil , doeltreffend tot 5 dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap , is uitsluitend op recept verkrijgbaar. Een woordje uitleg over de uitwerking, de ongewenste bijwerkingen en de bijzondere kenmerken van deze morning-afterpil .

Herpes: het condoom is nuttig! Geüpdatet op 28/07/2009 - 00h00

Genitale herpes hoort bij de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen. Zelfs het condoom is geen waarborg om eraan te ontsnappen. Een recent onderzoek heeft nochtans aangetoond dat het condoom, hoewel niet 100% doeltreffend, toch nuttig is om herpes te vermijden.

Tien interessante weetjes over het vrouwelijke condoom Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Het vrouwelijke condoom berust op hetzelfde principe als zijn mannelijke tegenhanger en is doeltreffend als anticonceptiemiddel en ter preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids. Hoe werkt het precies? Wat valt erover te weten?

Vasectomie: efficiënt maar definitief Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Vasectomie is een efficiënte, maar wel drastische anticonceptiemethode. Hierbij wordt de zaadleiders doorgeknipt of onderbroken zodat er geen zaadcellen of spermatozoïden meer bij de zaadvloeistof kunnen komen. Wie deze ingreep laat uitvoeren, moet goed beseffen wat hij doet, want meestal leidt de o...

Aids: wat te doen na onveilig vrijen? Geüpdatet op 28/04/2009 - 00h00

Een condoom dat u vergeten hebt of dat scheurt, kan al volstaan om besmet te raken met het aidsvirus. Wat moet u in zo'n geval doen? Vooral niet in paniek raken... Want wist u dat er een behandeling bestaat na blootstelling aan het aidsvirus, de zogeheten postexpositie-behandeling?

PUBLICITÉ