De strijd tegen infecties die resistent zijn tegen antibiotica is voor de overheid vandaag voor een prioriteit. Dat is ook wel normaal: er komen almaar meer van dat soort infecties voor en er vallen ook slachtoffers. Om ze af te blokken, moeten we met zijn allen de strijd aanbinden om het voorschrij...
Antibiotica zijn geweldige geneesmiddelen, we zouden niet goed zonder kunnen. Maar we moeten ze wel goed leren gebruiken, anders verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat wil zeggen: alleen als ze nodig zijn.
Het "wonder" van de antibiotica heeft ons gered van vaak dodelijke ziektes, maar ook van banale infecties zoals een blaasontsteking. Maar door het overdreven en soms ondoordacht gebruik ervan zitten we nu opgezadeld met een zorgwekkende bijwerking: onze eigen darmflora gaan stuk door het te kwistig...
Al te dikwijls stoppen zieken te vroeg met hun antibioticabehandeling , bijvoorbeeld zodra de koorts of de meest hinderlijke symptomen verdwenen zijn. Waarom is het verkeerd om zich niet te houden aan de behandelingsduur , zoals aangegeven werd door de arts en zoals vermeld staat op het voorschrift?
Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.
We weten allemaal dat we niet te veel antibiotica mogen nemen, maar ook dat we die goede raad niet goed opvolgen. België zit voor het verbruik van antibiotica namelijk boven het Europese gemiddelde. Maar waarom moeten we zo voorzichtig zijn met ons antibioticaverbruik?
Er bestaat een dubbel negatief effect van de overconsumptie van antibiotica. Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën die door het overdreven antibioticagebruik multiresistent zijn geworden, zijn zoals bekend moeilijk of zelfs niet meer te behandelen. Maar nu blijkt dat die multiresistentie h...
Er is een nieuw antibioticum dat doeltreffend is tegen bacteriën die resistent zijn tegen andere behandelingen. Voor onderzoekers is dit alvast een hele opluchting. Een kennismaking met teixobactin in vier punten.
Keelontsteking, oorontsteking, ontsteking van de neuskeelholte, bronchitis, maag-darmontsteking veel ziekten hoeven en kunnen ook niet behandeld worden met antibiotica. Maar dat druist vaak in tegen de gewoontes van de ouders. Hoe kunnen we ons kind zonder antibiotica beter maken en voorkomen dat z...
'Wait and see', dat is het verdict van de auteurs van een studie naar het belang van het onmiddellijk toedienen van antibiotica bij otitis . Hun onderzoeksresultaten geven aan dat het verstandiger is om 48 uren te wachten vooraleer men antibiotica geeft, geneesmiddelen waarvan de risico's vandaag go...
Weet u waar micro-organismen , zoals bacteriën, virussen en andere kiemen zich vermenigvuldigen? Of ze onze gezondheid al dan niet in gevaar brengen? En hoe we ze het best bestrijden? Test uw kennis.
Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar over afzienbare tijd zouden alligators mensenlevens kunnen redden. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat het bloed van deze weinig geliefde dieren sterk therapeutische eigenschappen bezit. De vondst zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe...
Probiotica hebben een gunstige invloed op de darmflora en worden ook massaal gebruikt in de voedingsindustrie. Antibiotica veroorzaken van hun kant vaak diarree. Wat gebeurt er als we die twee samenbrengen?
Hoewel astma goed kan worden behandeld met basisgeneesmiddelen, kunnen er zich toch astma-aanvallen voordoen. Een preliminaire studie suggereert dat bepaalde antibiotica zelfs in afwezigheid van een infectie de symptomen van een astma-aanval kunnen verlichten.
Een behandeling met antibiotica veroorzaakt vaak het probleem dat er diarree ontstaat. De inname van probiotica zou het optreden van deze bijwerking van een antibioticakuur kunnen voorkomen.
De enige vier antibiotica die nog gebruikt werden als groeibevorderaars om dieren vet te mesten, zijn voortaan verboden. Het gaat hier om de laatste fase van het proces om antibiotica voor niet-therapeutische doeleinden te bannen. De maatregel past in de strijd tegen antibioticaresistentie, een erns...
Dat een spaarzaam antibioticagebruik dodelijk kan zijn blijkt uit een grootschalig onderzoek in een Nederlands academisch ziekenhuis: de keerzijde van een strikt antibioticabeleid bij onze noorderburen.
Acute middenoorontstekingen is een van de meest voorkomende oorzaken waarom jongere kinderen op consult gaan. Maar ze behandelen met antibiotica, is dat echt noodzakelijk?
Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.
Arteritis van de benen (arteriitis obliterans van de onderste ledematen in de wetenschappelijke literatuur) zou kunnen worden behandeld met antibiotica. Een interessante therapeutische optie.
Antibiotica om een myocardinfarct te voorkomen? Het idee is minder gek dan men op het eerste gezicht zou denken. Finse onderzoekers hebben immers aangetoond dat antibiotica het risico op myocardinfarct significant verlagen.
Antibiotica worden zeer vaak gebruikt bij infecties, maar hebben bijwerkingen. Ze kunnen onder meer darmklachten veroorzaken. Gegevens die ertoe zouden moeten aanzetten minder antibiotica te gebruiken.
Dankzij een nieuwe test, de "anginatest", daalde het aantal antibiotica dat werd voorgeschreven, tijdens een 2 jaar durende proefperiode in Frankrijk en met name in Bourgogne met de helft. De test bepaalt of een keelontsteking van virale of bacteriële oorsprong is en biedt zodoende de mogelijkheid a...
Als we te veel antibiotica gebruiken, verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG) werd uitgevoerd
Het onderzoek van de verdedigingsmechanismen tegen de micro-organismen die in de natuur voorkomen, heeft een nieuwe familie van antibiotica voortgebracht. Verder onderzoek van die nieuwe moleculen zou in de toekomst kunnen leiden tot zeer krachtige antibiotica, waarmee men het toenemend probleem van...
Vezels verkorten de duur van de diarree veroorzaakt door antibiotica. Vezels zijn gemakkelijk te gebruiken, vertonen geen bijwerkingen en kunnen dan ook zonder enige beperking worden toegediend.