Sinds 23 november zijn in België zelftests voor hiv-screening vrij in de apotheek te koop. Ze zijn zonder medisch voorschrift te krijgen en vormen een bijkomend hulpmiddel in de strijd tegen aids.
De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.
Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u de meest recente informatie over handelingen waar...
Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?
Mensen die in de gezondheidszorg werken en beroepshalve gebruik maken van voorwerpen die snij- en prikongevallen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld naalden. Zij lopen een verhoogd risico op ernstige infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn en die doorgegeven worden via het bloed.
Mensen die onbeschermd seksueel contact hebben gehad, kunnen meteen daarna een behandeling volgen die besmetting met het aidsvirus helpt voorkomen (hiv). We spreken in dat geval van behandeling na blootstelling. Wat is het precies? En hoe en wanneer kunt u er een beroep op doen?
We horen vaak praten over aids, maar het blijft toch nog ver van ons bed. Maar we vergeten vaak dat voor duizenden mensen, en vaak zijn dat ook jongeren, het virus gewoon deel uitmaakt van hun dagelijkse leven. HIV: E-gezondheid stelde enkele vragen aan twee jongeren, een meisje en een jongen, die a...
Het onderzoek naar een vaccin voor aids blijft frustratie opwekken, maar het Apobec 3-gen is toch een van de mooiste beloftes voor mensen met hiv-besmetting.
Tegen het aidsvirus moet er op twee fronten tegelijk worden gewerkt: de overdracht van het virus stoppen en dragers van het aidsvirus zo vroeg mogelijk behandelen. Met de huidige geneesmiddelen tegen aids, de aidsremmers, kan aids immers niet genezen worden. Ze verhinderen alleen dat het virus zich...
Iemand die seropositief is, is drager van het aidsvirus, maar is nog niet ziek. Iemand met aids daarentegen is dat stadium al voorbij, hij vertoont symptomen en heeft de ziekte wel al ontwikkeld. In beide gevallen is een behandeling mogelijk. Het is dus erg belangrijk om zich zo snel mogelijk te lat...
Aids is niet te genezen, maar dankzij de huidige therapieën leven patiënten nu veel langer en is ook hun levenskwaliteit erop vooruitgegaan. De nieuwe behandelingen zijn ook minder belastend en ze geven minder bijwerkingen.
Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar het hiv dat aids veroorzaakt in het organisme kan...
De zomer, het mooie seizoen… is ook seizoen van de seksueel overdraagbare aandoeningen . Het gebruik van het condoom is belangrijker dan ooit! Daarom lanceert het Platform aidspreventie op dit ogenblik een preventiecampagne specifiek gericht op de jongste leeftijdsgroepen.
Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.
Wie aan orale seks doet, ... stelt zich bloot aan seksueel overdraagbare aandoeningen , waaronder het hiv-virus. Men heeft het vaak over aids , de op dit ogenblik ernstigste soa , maar er zijn nog andere seksueel overdraagbare aandoeningen die eveneens voor problemen zorgen.
Onderzoekers wenden alle mogelijke middelen aan in de strijd tegen aids. Hoewel het aidsvaccin nog veraf lijkt, is er sinds enkele jaren ook sprake van een andere beloftevolle oplossing: vaginale gels, die het risico op overdracht van het virus moeten beperken. Een mogelijke oplossing, die nog niet...
Traditiegetrouw was 1 december dé gelegenheid bij uitstek voor de vzw plate forme solidarité SIDA om op de feiten inzake aids te wijzen. En die feiten hebben één ding gemeen: een toenemende nood aan solidariteit.
Seropositief zijn en toch een kind willen is een legitieme wens, maar hoe moet dat dan? Wat moet men weten en hoe kan men het risico beperken dat ook het kindje seropositief is?
De promotie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) van besnijdenis als bijkomend wapen in de strijd tegen aids veroorzaakt volgens de Franse nationale Aidsraad veel verwarring en doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Besnijdenis vermindert het risico van overdracht van aids van de vrouw op de man,...
Volgens onderzoekers van de universiteit van Miami kan een voedingssupplement met selenium bovenop de antiretrovirale traditionele therapie (de zogeheten aidsremmers) de evolutie van het hiv-virus onder controle houden en de werking van het immuunsysteem verbeteren...
Tritherapieën hebben de prognose van aids ingrijpend veranderd nu de mortaliteit in de ernstigste gevallen door drie werd gedeeld. Zo is de eerste doodsoorzaak bij patiënten die met HIV besmet zijn nu, net als bij de algemene bevolking, myocardinfarct. Maar omdat deze infarcten bij deze groep vroege...
Na genetische engineering draagt nu ook chemische engineering zijn steentje bij tot aids-bestrijding. Zo werd er onlangs een volledig synthetische molecule geproduceerd op maat om te verhinderen dat het aids-virus binnendringt in de cellen. Ze bleek nagenoeg 100 % doeltreffend bij muizen en zou binn...
Volgens het nieuwe wereldrapport van UNAIDS waren in 2003 38 miljoen mensen besmet met het aids-virus en waren er tussen 2001 en 2003 5 miljoen nieuwe besmettingen, het hoogste cijfer sinds het begin van de epidemie. Andere verontrustende vaststelling: de epidemie neemt overal ter wereld nog toe. Vo...
De WGO heeft onlangs haar World Health Report gepubliceerd. Het is uitsluitend gewijd aan aids! Deze koerswijziging wordt gesymboliseerd door de choquerende illustratie op de voorpagina. Na preventie is het immers tijd voor behandeling. Daarnaast wijzen we erop dat er een orale opsporingstest en een...
Uit een Indische studie blijkt dat besnijdenis de kans op besmetting met het HIV1-virus met 6,7 keer vermindert.
Als u onveilig gevrijd hebt, een condoom hebt vergeten te gebruiken, het condoom gescheurd is, zich gesneden hebt aan een met bloed besmeurd voorwerp of een spuit hebt gedeeld, moet u snel reageren en binnen 48 uur behandeld worden.
Het aantal seropositieve vrouwen in België neemt gevaarlijk toe. Waarom? Omdat vrouwen seksueel gezien meer risico lopen dan mannen om besmet te raken met het aids-virus. Niet alleen om biologische redenen, maar ook gezien hun levensstijl.
1 december is uitgeroepen tot Wereldaidsdag. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met het aids-virus. In België zijn het er ongeveer 14.000, en elke dag worden twee tot drie nieuwe gevallen van seropositiviteit opgespoord.
Tritherapieën worden voorgeschreven sinds 1996 en hebben de aids-mortaliteit spectaculair doen dalen. Zeven jaar later zijn ze nog altijd doeltreffend: het aantal nieuwe gevallen is met 50 % afgenomen, het sterfterisico met 40 %.
Het aids-virus woedt nog steeds, maar de getroffen bevolkingsgroepen zijn geëvolueerd. Zo worden in Europa vandaag vooral hetero's besmet, en ook het percentage besmette vrouwen stijgt.
In de Verenigde Staten heeft een nieuw soort geneesmiddel tegen aids onlangs een vergunning gekregen voor het in de handel brengen. Het verhindert dat het virus kan doordringen in de cellen van het organisme. Het product zou de komende maanden ook in België op de markt moeten komen. Helaas in beperk...
Combinatietherapieën tegen aids met antiretrovirale geneesmiddelen verminderen op korte termijn de kans op cardiovasculaire accidenten en verlengen tegelijk de levensduur.
Bij bijna 42% van de behandelde seropositieve patiënten mislukt de behandeling. De belangrijkste oorzaak is een slechte therapietrouw. Veel specialisten pleiten dan ook voor een éénmaal daags behandelingsschema.
Een wereldprimeur ! Franse onderzoekers hebben het eerste efficiënte 'therapeutisch vaccin' tegen het aidsvirus (HIV) ontwikkeld. Opgelet, het vaccin voorkomt de infectie niet, maar maakt de behandeling minder zwaar.
Volgens een studie van het Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS) lopen mensen die drager zijn zowel van het aidsvirus als van het hepatitis C-virus een groot gevaar: de HIV-infectie verergert de hepatitis C in hoge mate.
In West-Europa en in mindere mate de Verenigde Staten wordt de aids-epidemie ingedijkt, maar overal elders wint aids terrein, vooral in Azië, Oost-Europa en Afrika.
Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft een nieuw rapport gepubliceerd over infecties veroorzaakt door het humane immunodeficiëntievirus (HIV) dat aids veroorzaakt. In België zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 15.300 mensen met het virus besmet.
Zouden condooms met nonoxynol de overdracht van aids in de hand werken? Dat is een vraag die verschillende internationale groepen zich stellen.
Het aidsvirus verandert voortdurend van vorm, zodat het zeer moeilijk is een vaccin te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een techniek te ontwikkelen om antistoffen te produceren die een groot aantal HIV-stammen kunnen herkennen. Een enorme vooruitgang.
Een tritherapie bij seropositieve zwangere vrouwen biedt heel wat voordelen. De bijwerkingen zijn zeer beperkt.
Het aidsvirus is werkelijk heel sluw. Er wordt veel verwacht van combinatietherapieën: deze verminderen de hoeveelheid virussen dermate dat het virus niet meer kan worden aangetoond. Blijkt echter dat het virus weer de kop kan opsteken.
Resistentie tegen geneesmiddelen wordt een alsmaar groter probleem bij aids. Gelukkig is er nu een nieuwe generatie van geneesmiddelen, waaronder T20. De resultaten van de klinische studies blijken zeer bemoedigend te zijn en in Colorado werd gestart met de productie ervan op grote schaal.
Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruitgegaan. Misschien zal de ziekte ooit volledig word...
Een studie die in de Verenigde Staten door Californische onderzoekers werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 80% van de patiënten die seropositief zijn voor het aidsvirus, drager zijn van een virus dat resistent is tegen antiretrovirale middelen. De vraag rijst dan ook hoelang de drievoudige combinati...
Met het aidsvirus besmet (HIV-seropositief) zijn en toch een kind willen, zijn uiteraard niet incompatibel, maar een nauwgezette follow-up is wel noodzakelijk.
Terwijl de aidsepidemie ravages aanricht in de arme landen in Afrika, werd er onlangs een aanzienlijke vooruitgang aangekondigd met een daling van de mortaliteit bij kinderen en adolescenten met aids. Moet deze ziekte voortaan louter beschouwd worden als een economisch probleem?
Meer dan 10% van de personen bij wie de test werd uitgevoerd, weten niet dat deze positief is!
De behandeling tegen het menselijk immunodeficiëntievirus wordt steeds maar beter en eenvoudiger, maar men ziet tegenwoordig ook een verontrustende toename van het aantal nieuwe gevallen, ook in België.
De snelle verspreiding van hiv-1 infecties in Rusland heeft ernstige negatieve gevolgen voor de pogingen om de tuberculose-epidemie in de voormalige Sovjetunie onder controle te houden. Dat meldt Eurosurveillance Weekly (nr. 45 van 8 november 2001).