PUBLICITÉ

Lippenstift, mascara... welke levensduur hebben cosmetica?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/12/2009 - 00h00
-A +A

Alle make-upproducten hebben een uiterste gebruiksdatum. Ze hebben dus een beperkte levensduur. Daarna kan het gebruik van die producten gepaard gaan met ongewenste bijwerkingen. Een klein overzicht...

PUB

Uiterste gebruiksdatum van make-upproducten


Het heeft geen zin uw oude lippenstift of oude mascara nog langer te bewaren. Een voorraad make-upproducten aanleggen, is dus geen goed idee. Integendeel, gooi alle producten, waarvan de verpakking open is, weg als u ze de voorbije maanden niet gebruikt hebt.
De redenen voor deze opruiming zijn eenvoudig en vanzelfsprekend. Alle cosmeticaproducten, zoals eyeliner, mascara en fond de teint, hebben een uiterste gebruiksdatum. Ondanks de bewaarmiddelen die in hun samenstelling voorkomen, kunnen make-upproducten ook verouderen: uw oude mascara is dik en zelfs papperig geworden en de geur van uw fond de teint is niet meer dezelfde. Dat is een normaal verschijnsel. Als de levensduur van producten verstreken is, verandert hun geur en/of textuur.
Die producten kunnen bijvoorbeeld ook besmet zijn met een bacterie. Als u die producten op uw huid aanbrengt (in de buurt van uw ogen, op uw lippen), kan een ontsteking het gevolg zijn. Dit risico is reëel, maar gelukkig zeldzaam. Om elk risico te vermijden, volstaat het nochtans om regelmatig uw doos of lade met make-upproducten na te kijken.

Levensduur van make-upproducten


  • Mascara: 3 tot 6 maanden

  • Eyeliner: 6 maanden

  • Oogpotlood: 2 jaar

  • Oogschaduw: 9 maanden

  • Lippenstift: 12 maanden

  • Fond de teint: 6 maanden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 07/12/2009 - 00h00 Rita Stiens, "La vérité sur les cosmétiques" (De waarheid over cosmetica), uitg. Leduc.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ