PUBLICITÉ

Lipolyse: een mirakeloplossing tegen cellulitis?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/06/2007 - 00h00
-A +A

Lipolyse is een techniek waarbij de stof phosphatidylcholine in de vetophoping wordt geïnjecteerd zodat het vet vervolgens wordt afgebroken. Is dit nu een mirakeloplossing tegen cellulitis, de zogenaamde 'rijbroek'? Neen. Deze behandeling is alleen geschikt om vetophopingen op bepaalde plaatsen weg te werken: de binnenkant van de knieën, een vetrol aan de binnenkant van de dijen, de onderkin... Wij geven je wat extra informatie.

PUB

Het principe...

Er wordt een cocktail van phosphatidylcholine en deoxycholaat geïnjecteerd. De phosphatidylcholine is het actieve bestanddeel dat ervoor gaat zorgen dat het vet geleidelijk gaat wegsmelten. Door het deoxycholaat gaat het membraan van de vetcellen afbreken, zodat de phosphatidylcholine de triglyceriden die de vetcellen bevatten, kan oplossen. Lipolyse werd oorspronkelijk door de Russen en de Duitsers gebruikt om atheroomcysten op te lossen via slagaderlijke injectie. De behandeling werd vervolgens veel toegepast via orale toediening om pathologische vetophopingen op te lossen (hepatische steatose, primaire biliaire cirrose).
De toepassing van lipolyse omwille van esthetische doeleinden is slechts bekend sinds 2001, toen in Brazilië een publicatie van Patricia Rittes verscheen. Sindsdien is heel wat over lipolyse verschenen. Het thema wordt bovendien dikwijls behandeld tijdens congressen. Omdat lipolyse zowat overal in de wereld wordt toegepast, onder andere in Noord- en Zuid-Amerika en in Europa, heeft men vrij snel een protocol moeten opstellen, en daarna ook verfijnen, over de praktische toepassing van de behandeling.

Lipolyse biedt niet altijd een oplossing

Lipolyse kan geen liposuctie vervangen. Een forse 'rijbroek' kan bijvoorbeeld niet met lipolyse behandeld worden. Deze is uitsluitend bestemd voor plaatselijke vetophopingen: aan de billen, de zijkant van het lichaam, in de buurt van de oksels, de onderkin, de binnenkant van de knieën, een vetrol aan de binnenkant van de dijen. Soms wordt ook de buik behandeld, maar daar word je geconfronteerd met meer weerstand: 10% weerstand voor de buik, tegen slechts 2% voor de kin en 5 à 6% aan de binnenkant van de knieën. In geval van weerstand, kan men trachten de deoxycholaatconcentratie te verhogen om een beter resultaat te bereiken.
Men dient ook op te merken dat de resultaten van een lipolysebehandeling globaal gezien beter zijn bij mannen dan bij vrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lipolyseverbod: wat zijn nu de oplossingen tegen cellulitis? Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h57

Onlangs werd in Frankrijk de lipolyse behandeling van cellulitis verboden. Ook al is deze techniek in België legaal, toch past het zeer voorzichtig te zijn. We moeten ons nu dus afvragen op welke methoden we nog een beroep kunnen doen in de strijd te...

Liposuctie: wie, waarom en hoe? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h36

Liposuctie is een chirurgische ingreep waarbij op een doeltreffende manier vet verwijderd wordt. Maar wie komt in aanmerking voor een liposuctie , welke lichaamsdelen kan men zo een nieuwe vorm geven en hoe zit dat met de nieuwste methode waarbij geb...

Cryolipolyse, weg met het buikje! Geüpdatet op 22/01/2014 - 17h33

Sommige mensen volgen het ene wonderdieet na het andere en raken toch niet van de hardnekkige vetrolletjes in hun buikzone af. Cryolipolyse kan voor hen een oplossing zijn. Met deze techniek kunt u uw figuur pijnloos en zonder moeite verbeteren. We h...

Meer artikels