PUBLICITÉ

Link tussen psoriasis en gewicht

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/10/2009 - 00h00
-A +A

Er is een verband tussen psoriasis en gewicht. Bij mensen met psoriasis is overgewicht een verergerende factor. Een recente studie heeft aangetoond dat overgewicht vaker voorkomt bij mensen met psoriasis.

PUB

Psoriasis, een auto-immune inflammatoire aandoening


Psoriasis is een goedaardige huidziekte, maar ze is sociaal wel heel hinderlijk door de esthetische vooroordelen die ze oproept. In Frankrijk hebben meer dan 2 miljoen mensen ermee te kampen.
De huidaandoening is te herkennen aan rode en droge vlekken, vooral aan de ellebogen en de knieën. Maar ze kunnen ook elders op het lichaam verschijnen en zelfs in het gezicht. Psoriasis is toe te schrijven aan een te snelle vernieuwing van de huidcellen. Het resultaat is dat deze cellen zich ophopen en huidschilfers of korsten vormen. Deze overtollige productie van cellen gaat gepaard met een ernstige ontsteking die rode plekken en pijn veroorzaakt.
De oorzaak van deze aandoening is een ontregeling van het afweersysteem. Men spreekt daarom van een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het lichaam antilichaampjes produceert tegen zijn eigen onderdelen. Dat gebeurt niet continu, maar bij opstoten.
Er bestaan factoren die psoriasis in de hand werken. Enkele daarvan zijn stress, angst, sommige geneesmiddelen, bepaalde ziekten zoals waterpokken, bepaalde infecties, huidletsels en overmatig alcoholgebruik.
Overgewicht is ook een van deze factoren. Het verergert psoriasis en lijkt de ziekte meer immuun te maken voor de behandelingen.

Obesitas komt meer voor bij psoriasis


Een Taiwanese studie heeft nieuwe gegevens geleverd over het verband tussen psoriasis en overgewicht. De studie werd weliswaar maar bij een kleine groep mensen uitgevoerd (77 vrijwilligers met psoriasis werden vergeleken met een controlegroep), maar de resultaten ervan lijken alvast interessant. Bij de personen met psoriasis werd dubbel zoveel obesitas vastgesteld en ook het gehalte aan leptine lag hoger. Dit hormoon is essentieel voor het metabolisme van de vetten en speelt een cruciale rol in het controleren van het gewicht en van de opname van eten. Deze mensen hadden ook een verhoogde bloeddruk of hypertensie. En er is een verband tussen hypertensie en obesitas en ontstekingen, een basismechanisme dat meespeelt in psoriasis.
Misschien moeten mensen met psoriasis dus de raad krijgen om beter op hun gewicht te letten omdat dat hun ziekte kan helpen behandelen. Want minder wegen betekent ook minder ontstekingen, minder leptine en minder hypertensie, en uiteindelijk allicht ook minder opstoten van psoriasis.
Afvallen heeft ook als voordeel dat de risico's op cardiovasculaire complicaties verkleinen...

Als deze studie door andere studies bevestigd wordt, dan zou het kwijtraken van overtollige kilo's bij psoriasis een deel van de globale therapie van deze aandoening kunnen worden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 19/10/2009 - 00h00 Yi-Ju Chen, JAMA and Archives journals, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Psoriasis : verhoogd infarctrisico Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Psoriasis is een vaak voorkomende huidziekte die het risico van myocardinfarct verhoogt, vooral bij jongeren. Deze nieuwe informatie wijst erop dat men bij mensen met psoriasis systematisch op zoek moet gaan naar cardiovasculaire risicofactoren, om d...

Psoriasis: oplossingen voor elk seizoen Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h25

Hebt u last van psoriasis ? Tijdens de winter en de herfst zijn de opstoten meestal erger, maar wel elk om een andere reden. Tijdens de lente en de zomer kalmeert de aandoening, maar uw huid staat dan wel meer bloot aan de blikken van de anderen. Hoe...

1 Belg op 30 heeft psoriasis Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Psoriasis is een zeer invaliderende chronische huidziekte. De Belgische dermatologen en de patiëntenverenigingen hebben beslist om bepaalde hardnekkige vooroordelen erover voorgoed de wereld uit te helpen!

Epileren en psoriasis: gaat het samen? Geüpdatet op 13/04/2016 - 09h25

Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en m...

Meer artikels