PUBLICITÉ

Lijnzaad eten, geen slecht idee!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/10/2016 - 17h31
-A +A

Lijnzaad is op nogal wat vlakken interessant voor de gezondheid. Dat komt door de drie actieve bestanddelen: vezels, lignanen en omega-3.

Lijnzaad wordt daarom gebruikt ter bestrijding van constipatie, verhoogde cholesterol, de symptomen van de menopauze en cardiovasculaire aandoeningen.

PUB

Lijnzaad tegen constipatie, prikkelbare-darm-syndroom, maagontsteking…

De vezels in lijnzaad werken laxerend. Dat kan nuttig zijn bij chronische constipatie. Voer de hoeveelheid geleidelijk aan op (de hele zaden vermalen tot poeder).

Lijnzaad kan fijngemalen - maar wel de zaadjes zonder het omhulsel - ook gebruikt worden om de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom te verlichten.

Gemalen lijnzaad is ook nuttig bij ontstekingen van het maag- en darmstelsel (maagontsteking, dunnedarmontsteking), bijvoorbeeld als gevolg van het overdadige gebruik van laxerende middelen.

Lijnzaad ook tegen opvliegers?

Lignanen behoren tot de familie van de fyto-oestrogenen. Lijnzaad zou in dat opzicht nuttig kunnen zijn om de opvliegers van de menopauze te verminderen.
Het zaad wordt om die reden ook soms verwerkt in voedingssupplementen die de ongemakken van de menopauze moeten verlichten. Dat is ook het geval met rode klaver (Trifolium pratense) en zilverkaars (Cimicifuga racemosa), allebei ook een rijke bron van lignanen.

Maar de studies over het effect van lijnzaad in de bestrijding van de menopauzesymptomen spreken elkaar tegen (1).

De fyto-oestrogenen van lijnzaad zouden mogelijk ook inwerken op het metabolisme van de oestrogenen en zo een rol kunnen spelen in de preventie van borstkanker. Maar ook hier blijven de bewijzen voorlopig uit. 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/07/2011 - 16h34 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/10/2016 - 17h31

Vidal, le guide des compléments alimentaires. (1) Pruthi S. et coll., J. Soc. Integr. Oncol., 5 (3) : 106-12, 2007. (2) Patade A. et coll., J. Womens Health (Larchmt), 17 (3) : 355-66, 2008. (3) Bloedon L.T. et coll., J. Am. Coll. Nutr., 27 (1) : 65-74, 2008.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De omega 3-top tien van levensmiddelen Geüpdatet op 17/10/2011 - 14h33

Iedereen weet intussen al wel dat vis veel omega 3 bevat. Maar er zijn nog producten die onze dagelijkse behoefte kunnen helpen dekken. We zetten de tien levensmiddelen met het hoogste omega 3 -gehalte op een rijtje. Zet ze regelmatig op uw menu en p...

Omega 3 en 6, een wondermiddel? Geüpdatet op 20/06/2011 - 17h43

"Wat een mooi velletje heb je toch! Neem je omega ?" Dat hoor je keer op keer. De omega-vetzuren zijn een heuse hype, het begrip ‘omega’ is volledig in ons taalgebruik ingeburgerd. En het komt alvast beter over dan eicosapentaeenzuur of andere namen...

Meer artikels