PUBLICITÉ

Lightsigaretten: en als ze nu eens gevaarlijker waren dan de gewone

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00
-A +A

Lightsigaretten zijn uitgevonden om ervoor te zorgen dat rokers minder teer inademen. Helaas wordt er sinds de jaren 70 flink mee geknoeid. Er worden namelijk additieven aan toegevoegd die ze even gevaarlijk maken als de "gewone" sigaretten.

PUB

Meer dan 600 additieven...

Vóór de jaren 70 werden er maar weinig additieven toegevoegd aan sigaretten. Sindsdien bevatten ze er echter meer dan 600, en ze zijn heus niet altijd onschadelijk.

  • Sommige additieven worden gebruikt om sigaretten te produceren met een hoog gehalte "vrije" nicotine, wat ze nog verslavender maakt. Dat is bijvoorbeeld het geval voor ammoniakverbindingen, die de alkaliniteit van de rook verhogen.
  • Additieven worden gebruikt om de smaak van tabaksrook te verbeteren en op die manier het product aantrekkelijker te maken voor de consument. De toegevoegde aroma's die sigaretten "aantrekkelijker" of "aanvaardbaarder" moeten maken, lijken ongevaarlijk, maar zijn in werkelijkheid zorgwekkend.
  • Zoetstoffen of chocolade kunnen sigaretten aanvaardbaarder maken voor kinderen of personen die hun eerste sigaret roken. Eugenol en menthol verdoven de keel, waardoor de roker geen last heeft van rookirritatie.
  • Additieven zoals cacao worden soms gebruikt om de luchtwegen te doen uitzetten, waardoor de rook sneller en dieper in de longen terechtkomt. Op die manier krijgt het lichaam meer nicotine en teer binnen.
  • Sommige additieven zijn toxisch of verslavend, ofwel alleen ofwel in combinatie. Als ze branden, kunnen de op die manier gevormde verbandingsproducten toxisch of farmacologisch actief worden.
  • Tot slot worden additieven ook gebruikt om de geur en de zichtbaarheid van de omgevingsrook of "passieve rook" (de rook die zijwaarts ontsnapt) te maskeren. Daardoor wordt het moeilijker om zich ertegen te beschermen. Het spreekt ook de opvatting tegen dat roken in het openbaar asociaal is, terwijl de reële risico's van passief roken dezelfde blijven.

Valse lightsigaretten

Met andere woorden: additieven werken de verslaving nog in de hand en zijn eveneens gevaarlijk. Da's goed om te weten, want het is voor de consument niet bepaald prettig om op die manier gemanipuleerd te worden. Nog nuttig om te weten: lightsigaretten bevatten minder nicotine, waardoor ze rokers aanmoedigen om nog meer aan hun sigaretten te "trekken". Gevolg: ze trekken de rook dieper naar binnen en krijgen even vaak kanker als de andere rokers. Conclusie: light of niet, alle sigaretten zijn zeer schadelijk voor uw gezondheid. Het enige verschil is dat lightsigaretten profiteren van een agressievere marketing.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 07/02/2006 - 00h00 www.stop-tabac.ch; brochure over additieven in sigaretten.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lightsigaretten: u hebt zich laten rollen! Geüpdatet op 27/01/2004 - 00h00

Voor de longen bestaan er geen lightsigaretten. Uit een Amerikaanse studie bij meer dan één miljoen personen blijkt namelijk dat klassieke, "lichte" en "ultralichte" sigaretten evenveel risico inhouden op longkankersterfte.

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Meer artikels