PUBLICITÉ

Lightproducten, dieetproducten, magere producten: tips om de juiste keuze te maken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2014 - 09h56
-A +A

De winkels liggen vol voedingsmiddelen waarmee we zouden vermageren. Er wordt werkelijk met termen gegooid: minder vet en suiker, cholesterolarm, mager, light, dieet, enz.

Maar wie aan het kuren is, moet de beloften van de producenten niet altijd blindelings geloven.

Vier tactieken om de magere producten te vinden die u nodig hebt.


 

PUB

Magere producten: een definitie

Een mager product - ook wel light of dieetproduct genoemd - is (voor de consument) een product dat minder calorieën bevat dan het «traditionele» equivalent.  Dat effect wordt meestal verkregen door de hoeveelheid vet en/of suiker in het product te verminderen.

Deze producten hebben hun nut in een voeding die gericht is op gewichtsverlies. Ze brengen variatie in de voeding en -  als we zoals bij de Weight Watchers de calorieën of «punten» tellen - stellen de kuurder in staat om bepaalde voedingsmiddelen die in hun gewone, niet-magere vorm het dagevenwicht zouden ontwrichten toch te blijven eten.

De mensen uit de voedingsindustrie hebben de waarde van deze magere producten goed begrepen en bieden dan ook in alle supermarkten een breed gamma aan.

Maar we moeten wel nog de juiste keuze weten te maken.

Het is namelijk niet omdat op de verpakking van een product «met minder…», «light» of « caloriearm » staat dat het ook gezond is of dat het efficiënt is voor wie een dieet volgt. Hoe raakt u wegwijs in dat brede aanbod?

Vier tips om uw magere producten goed te kiezen

1) Goed kiezen tussen alle gezondheidsclaims

De gezondheidsclaims  (de "beloften" die op de verpakking van de levensmiddelen staan) die de voedingsindustrie aan haar producten mag toekennen, zijn tegenwoordig strikt gereglementeerd. Maar er zijn er heel wat en dat kan verwarring geven. Hoe moet u nu gaan kiezen? Neem nu een product dat als vermelding heeft: «weinig verzadigde vetten». Dat is goed voor de gezondheid, want verzadigde vetten hebben een nefast effect op het hart en de bloedvaten.

Maar dat is helemaal niet hetzelfde als een product met een laag vetgehalte. Een wat grotesk voorbeeld: koolzaadolie bevat maar heel weinig verzadigde vetten. Maar dat wil niet zeggen dat u deze olie onbeperkt mag gebruiken als u enkele kilo’s wilt afvallen. Olie is hoe dan ook vet, de calorieën blijven dus dezelfde!

2) Tel de calorieën
Om kilo’s kwijt te raken, is de eenvoudigste oplossing nog altijd: meer calorieën verbranden (meer energie verbruiken dus) dan u binnenkrijgt. Calorieën tellen is weliswaar geen aanbevolen manier van leven, maar het blijft een nuttige oefening als u moet kiezen tussen twee versies van een product, bijvoorbeeld tussen «light» of «met minder…». Yoghurt met een lager vetgehalte bevat bijvoorbeeld evenveel (en in sommige gevallen zelfs meer!) suiker dan het normale equivalent. Het gevolg: het aantal calorieën ligt weliswaar lager, maar slechts heel weinig vergeleken met yoghurt met zowel minder suiker als minder vet (light).

Opgelet: het op de verpakking vermelde aantal calorieën wordt vaak voor een bepaalde hoeveelheid van een product gegeven. Vergeet dus niet om even om te rekenen als u er meer of minder van gebruikt. Een ijsje dat bijvoorbeeld maar 100 calorieën per bol bevat, zal er een pak meer bevatten als u als dessert twee of drie bollen neemt!

3) Neem nooit zomaar een pakje uit de rekken

Draai het pakje altijd om en lees de kleine lettertjes.

Ze bevatten onmisbare elementen als u een magere voeding wilt. Om te beginnen wordt natuurlijk het aantal calorieën vermeld, maar daarnaast vindt u ook informatie over de samenstelling van het voedsel. Die zeggen u welke nuttige voedingsstoffen - zoals eiwitten, vezels of vitamines - er al dan niet in zitten.

Als u de tekst op de verpakking controleert, zult u ook minder snel voedingsmiddelen kopen met nefaste additieven. Want het is niet omdat u wilt vermageren dat u geen zorg moet dragen voor uw gezondheid.

4) Niet ten koste van de smaak

Magere producten kopen, heeft natuurlijk als voordeel dat u van een bepaald voedingsmiddel kunt blijven genieten zonder dat het calorieënplaatje van de dag te veel stijgt. Maar zorg er toch ook voor dat u plezier en voldoening blijft vinden in uw eten.

Als u trek hebt in kaas en de magere smaakt niet zo lekker als u wou, raakt u gegarandeerd gefrustreerd. En zoals iedereen weet, zet frustratie aan tot eten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2014 - 09h56

http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/l21306_fr.htm. http://www.health.fgov.be/eportal/foodsafety/advertising/index.htm?fodnlang=fr. http://www.belgium.be/fr/sante/vie_saine/alimentation/publicite/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nieuwe zoetstoffen of light nieuwe stijl Gepubliceerd op 01/05/2014 - 17h48

Frisdranken, koekjes, chocolade, jam... De lightproducten veroveren almaar meer de rekken van de grootwarenhuizen. Naast de grote bekende namen, met op kop aspartaam, dienen zich nu ook enkele nieuwigheden aan.

Is het verstandig om light te eten? Gepubliceerd op 05/08/2015 - 09h46

Lightproducten hebben alsmaar meer succes. Tegenwoordig vind je caloriearme waren in het hele voedselgamma, zout of zoet: gebak, chocolade, kauwgom, boter, margarine, bereide gerechten, snacks, enz. Hoe komt dat? Zijn ze efficiënt? Wie koopt ze?

Interview : dieet... met of zonder suiker ? Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

We eten te veel. In feite eten we vooral zeer slecht. Zwaarlijvigheid wint terrein en we weten niet meer welk type dieet we moeten volgen. Dominique Boute, arts-voedingsspecialiste, geeft een antwoord op onze praktische vragen.

Meer artikels