PUBLICITÉ

Liever krekels dan mieren...

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/06/2005 - 00h00
-A +A

Heel wat insecten (waaronder kakkerlakken) kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Ook de faraomier hoort voortaan thuis op de verdachtenlijst…

PUB

Hoewel de faraomier (monomorium pharaonis) afkomstig is uit Noord-Afrika en het Middellandse-Zeebekken, treffen we ze ook aan in onze contreien, bij een binnentemperatuur tussen 18 en 30°C. Dit kleine, amberkleurige insect tussen 1,5 en 2 mm lang nestelt zich het liefst in bejaardentehuizen, ziekenhuizen, bedrijven, bakkerijen,… De kolonie baant zich via de dienstkokers een weg door de gebouwen, op zoek naar eten en drinken, dat ze vindt in de buurt van keukens, waterlekken en condensatiepunten. Ze huist in vloer-, muur- of plafondscheuren en past haar leefritme aan aan onze verwarmingsgewoonten.

Mieren en dames

Koreaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat bij twee vrouwen een astma-aanval uitgelokt werd door de aanwezigheid van faraomieren in hun woning. De ene vrouw (46 jaar) niesde, hoestte en had sinds een jaar last van een piepende ademhaling, terwijl de andere vrouw (58 jaar) al vijf jaar aan astma leed en haar symptomen voortdurend verergerden. Geen van beide vrouwen rookte, had een huisdier of woonde ongezond (te hoge vochtigheid). Wel hadden ze allebei een kolonie faraomieren "op bezoek".

Een duidelijke allergie

Beide patiëntes waren ervan overtuigd dat hun ademhalingsproblemen te wijten waren aan de mieren, ook al waren ze nooit gestoken door hun minuscule "krakers"! Vandaar dat wetenschappers een aantal mieren wegnamen in hun woning. Tijdens laboratoriumtests bleek dat de vrouwen allergische reacties vertoonden, wat niet het geval was voor de tien gezonde proefpersonen en de tien andere astmapatiënten in de studie. Ook al staat het vast dat faraomieren allergische reacties kunnen veroorzaken, er zijn bijkomende studies nodig om het precieze ontstaansmechanisme van de allergie te ontrafelen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/06/2005 - 00h00 Kim, C., Annals of Allergy, Asthma & Immunology, February 2005; vol 94: pp 301-306. University of Nebraska.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kan ik mijn astma echt onder controle krijgen? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Astma is een ziekte die behandeling vraagt en waar we ook vat op kunnen krijgen . We hadden een interview met een patiënte over haar ziekte en hoe ze de aandoening onder controle leerde krijgen. Dankzij het programma voor astma-educatie voelt Marie-P...

Meer artikels