Een liesbreuk of hernia inguinalis is een pathologie die op elke leeftijd kan opduiken.
Zo’n breuk kan al van bij de geboorte bestaan of zich pas met de jaren ontwikkelen. Ze wordt vaak veroorzaakt door inspanningen en kan heel hinderlijk zijn. Soms evolueert ze naar een ernstige complicatie zoals een afknelling.
Een operatie is dus vaak onvermijdelijk bij deze hernia. Maar hoe raakt u wegwijs uit het aanbod aan operatietechnieken en de op de koop toe drie types van anesthesie?

Er is "hernia" en "hernia"
Een buikwandbreuk of –hernia is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand.
Deze zwakke plek bevindt zich meestal op plaatsen van natuurlijke passage. Sommige werken nog altijd als de opening waar de slokdarm doorheen komt, andere dienen niet meer – zoals de navelopening.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vier grote types hernia van het spijsverteringsstelsel:
Hiatale hernia
De slokdarm en de maag dringen door tot in de borstkas door de poort of opening die normaal alleen de slokdarm doorlaat (zie artikel over gastro-œsofagale reflux).
Hernia umbilicalis of navelbreuk
Het buikvlies stulpt uit door de opening die tijdens de zwangerschap diende om de aders en slagaders die de baby voedden door te laten. Deze opening gaat normaal dicht bij de geboorte, maar ze kan een zwakke plek blijven.
Hernia cruralis, femoralis of dijbreuk
Bij deze hernia kruisen de buikspieren elkaar ter hoogte van de pubis, waardoor er een zwakke plek ontstaat waar normaal niets doorheen gaat. Maar bij het rechtstaan en/of verzwakken van de spieren kan de buikinhoud op die zone gaan drukken en zo een uitstulping of hernia doen ontstaan. Deze uitstulping bevindt zich onder de denkbeeldige lijn die de bekkenkam (de bovenste rand van de brede vleugel van het darmbeen) en de pubis met elkaar verbindt.
Hernia inguinalis of liesbreuk
Bij deze hernia stulpt het buikvlies uit door een natuurlijke opening die dient om de zaadstreng te laten passeren die de teelbal (aan de buitenkant van de buik) verbindt met de prostaat (in de buik). Door de zaadstreng loopt de zaadleider (voor de doortocht van de spermatozoïden) en de bloedvaten die de teelballen doorbloeden.
Een woordje uitleg
Voor de geboorte ontwikkelen de teelballen zich in de buik. Later verlaten de ballen deze holte en zakken ze in een andere kleine zak, de balzak. Die scheiding of indaling gebeurt niet altijd, waardoor er een verbinding blijft bestaan tussen de buikholte en het buikvlies eromheen en de balzak. Dat verklaart waarom dit type breuken of hernia het vaakst bij jongeren voorkomt.
Iemand kan ook een liesbreuk oplopen door de geleidelijke verzwakking van de spieren in de liesstreek, iets wat door de leeftijd en fysieke inspanningen nog extra kan verergeren. Zo’n hernia kan in principe dus op elke leeftijd opduiken.
Waaraan is een liesbreuk te herkennen?
Een liesbreuk manifesteert zich door een bobbel en/of pijn, vooral bij het stappen, bij inspanningen, aan het eind van de dag of bij het hoesten. Die bobbel en de pijn gaan meestal weg. De patiënt kan hem vaak ook met de hand gewoon terugduwen (‘reponeren’).
Hernies inguinales, bases et perspectives chirurgicales. Gainant, Chez MEDSI. Hoge Gezondheidsraad , http://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2010-02/fiche_de_bon_usage_implants_refection_paroi.pdf