PUBLICITÉ

Liefde zonder cystitis

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 03/04/2007 - 00h00
-A +A

Een branderig gevoel hij het plassen, plasaandrang, enz., 60% van de vrouwen heeft minstens een keer een blaasontsteking of cystitis gehad en 40% heeft er minstens vier per jaar. Het is een vaak voorkomende en onaangename en hinderlijke aandoening. Vrouwen moeten dan ook weten dat seks een grote risicofactor is voor blaasontstekingen.

PUB

Voor vrouwen die een blaasontsteking hebben wordt vrijen een heus probleem.
Seksuele betrekkingen kunnen cystitis veroorzaken en dat maakt dat men het vrijen gaat vrezen en zelfs vermijden omdat het geen bron van plezier meer is. Plezier en verlangen zijn in dat geval sowieso veraf en wat ooit een banale cystitis was kan zo veranderen in relatieproblemen.

Wat moet men doen als men met een blaasontsteking kampt die het gevolg is van seksuele betrekkingen?


U moet eerst en vooral weten dat het niét gaat om een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De kiemen die verantwoordelijk zijn voor de ontsteking, zijn van nature aanwezig in de vagina. Problemen ontstaan wanneer ze zich op een abnormale manier gaan vermenigvuldigen, de urinebuis koloniseren en opstijgen tot in de blaas.

Daarom is het belangrijk dat u na het vrijen de tijd neemt om te plassen. Het plassen heeft een schoonmakend effect door de urineflux die de bacteriën naar buiten helpt.
Plassen voordat men gaat vrijen lijkt ook een positief effect te hebben.

Bepaalde posities bevorderen het optreden van infecties: 'face to face' vrijen zoals de missionarispositie of die met de vrouw in amazonepositie bijvoorbeeld. Vrijen op 'z'n hondjes' zou dan weer een eerder beschermend effect hebben tegen ontstekingen. Het kan de moeite lonen om bij verhoogde fragiliteit te kiezen voor een veiligere positie.

Overmatige en overdreven hygiëne moet vermeden worden, het is bijna net zo gevaarlijk als een gebrekkige hygiëne! De vulva wassen met zeep of een ontsmettingsmiddel in de hoop infecties te vermijden, heeft een omgekeerd effect: de beschermende flora werd beschadigd waardoor infecties makkelijker optreden.

Condooms bieden geen bescherming tegen cystitis. Integendeel, ze kunnen lokale irritaties veroorzaken. Die kunnen voorkomen worden door het gebruik van een glijmiddel.

Bij vrouwen in de menopauze kan het tekort aan oestrogenen misschien de oorzaak zijn van cystitis te wijten aan het vrijen. Een oestrogenenbehandeling kan in dat geval doeltreffend zijn.

Vrouwen die makkelijk last hebben van cystitis moeten thee, koffie, kruiden, witte wijn en champagne vermijden omdat die de prikkelbaarheid van de blaas en de urinebuis verhogen.

Als een vrouw vaak last heeft van cystitis kan eventueel een antibioticum voorgeschreven worden dat na elke vrijpartij moet ingenomen worden. Het is een doeltreffende remedie maar de geneesmiddelen kunnen ook een selectie-effect veroorzaken wat de resistentie van bacteriën verhoogt en waardoor bacteriën opduiken die ongevoelig zijn voor het antibioticum.

De meest recente remedie is het nemen van een supplement met cranberry oftewel veenbessen binnen de zes uren na de seksuele betrekkingen. Het is een plant die in de Verenigde Staten al lang gebruikt wordt om urine-infecties te bestrijden. Wat nieuw is, is dat een wetenschappelijke studie aantoonde dat het nemen van cranberry het aantal gevallen van cystitis doet dalen. Omdat de werking van de plant erin bestaat te verhinderen dat de bacteriën zich aan de celwanden hechten, is er a priori geen sprake van resistentie.

Het is tenslotte een eenvoudige, goedkope, doeltreffende en veilige oplossing die perfect past bij de hoogst noodzakelijke hygiëne, dag in, dag uit.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 03/04/2007 - 00h00 Naar een mededeling van dr. JM Bohbot voor GynDelta (capsules met Cranberry), op het 17e salon de gynécologie pratique. (21 maart 2007).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urineweginfecties: opgelet bij koorts! Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Een urineweginfectie (blaasontsteking: branderig gevoel bij het plassen, frequente plasdrang) gaat normaal niet gepaard met koorts. Als uw temperatuur toch stijgt, moet u snel naar de huisarts. Een woordje uitleg.

Meer artikels