PUBLICITÉ

Liefde op het eerste gezicht, bestaat het echt?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 10h53
-A +A

Liefde op het eerste gezicht, je gelooft erin of niet.

Maar kan de wetenschap ook in liefdeskwesties haar zegje doen?

Er zijn al heel wat studies aan de liefde gewijd, aan het fenomeen ‘verliefd worden’ en hoelang die verliefdheid duurt…

We bekijken hier wat we weten over liefde op het eerste gezicht.

PUB

Liefde op het eerste gezicht: wat zegt de wetenschap?

Een studie (1) heeft onderzocht wat liefde in de hersenen teweegbrengt en wat nu precies de mechanismen ervan zijn. De onderzoekers bestudeerden daarvoor de hersenactiviteit van de deelnemers op het moment dat ze voor zich de persoon te zien kregen waarop ze verliefd waren.
Dat is wel niet helemaal hetzelfde als liefde op het eerste gezicht, maar je kunt van een vrijwilliger moeilijk vragen dat hij verliefd wordt terwijl hij onder de scanner ligt (een MRI)!

12 hersenzones beïnvloeden, dat is liefde!

Uit het experiment bleek dat verliefd worden maar liefst twaalf hersenzones in werking zet. Die zones scheiden stoffen af die een euforisch gevoel opwekken. Het gaat meer bepaald om dopamine, ocytocine, adrenaline en vasopressine. Bij mensen die verliefd worden, blijkt ook de NGF (Nerve Growth Factor) hoger te zijn.

Liefde op het eerste gezicht, in niet meer dan een oogwenk!

Interessant voor wie geboeid wordt door het fenomeen ‘liefde op het eerste gezicht’ is dat al die door de liefde opgewekte activiteit zich in een oogwenk afspeelt.

Liefde op het eerste gezicht duurt welgeteld een vijfde van een seconde!


Moeder natuur!

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers vaststellen dat onze perceptie van de mensen die we tegenkomen bijna instant gevormd wordt.  Zo weten we dat vrouwen aan wie gevraagd wordt om aan het T-shirt van een man te ruiken, zich het meest aangetrokken voelen door de geuren van mannen die genetisch verder van hen afstaan. Allicht is dat een handigheidje van de natuur die er zo voor zorgt dat de kinderen die uit een relatie geboren worden de beste genetische troeven hebben. Het bewijst ook nog maar eens dat er in de gevoelens die we hebben voor de mensen die we tegenkomen elementen in het spel zijn waarvan we zelfs geen weet hebben.

Liefde op het eerste gezicht, en daarna?

Toch moeten we vaststellen dat amper 11% van de relaties ontstaat door liefde op het eerste gezicht, en dat terwijl de helft van de mensen verklaart  al zoiets als liefde op het eerste gezicht te hebben gevoeld. (2)

Op slag verliefd kunnen worden, is dus geen garantie voor levenslang geluk!

De liefdeshormonen van 'de beginfase' houden namelijk op lange termijn niet stand.

In het begin komt er een gevoel van euforie op als we diegene zien waarop we verliefd zijn. Dat gevoel ontstaat in dezelfde hersenzones als de zones die reageren op drugs. Later activeren de binding en de aanhankelijkheid die tijdens een langdurige relatie tot stand komen andere zones.

Heel dit 'chemische' aspect van de liefde wordt trouwens beïnvloed door de cultuur en de persoonlijkheid van de betrokkene.
Stel dat zo’n liefde op het eerste gezicht toeslaat op de vooravond van een belangrijk kantelmoment –een vertrek naar het buitenland bijvoorbeeld om professionele redenen.  Sommigen zouden misschien de hele zaak opblazen, anderen zullen met spijt in het hart de al uitgestippelde weg voortzetten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/06/2014 - 10h53

(1) J Sex Med. 2010 Nov;7(11):3541-52. doi: 10.1111/j.1743-6109.2010.01999.x. Epub 2010 Aug 30.
(2) Malach-Pines, A., "Falling in love".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De drie facetten van de liefde Geüpdatet op 17/01/2006 - 00h00

Liefde is een zeer moeilijk te omschrijven gevoel. Niet iedereen geeft er trouwens dezelfde betekenis aan. Sommigen zien het als een engagement, anderen als een krachtige, maar tijdelijke emotie, nog anderen als een behoefte. Laten we even klaarheid...

Is het liefde of verlangen? Gepubliceerd op 14/12/2015 - 15h34

Liefde en verlangen zijn twee totaal andere gevoelens die echter zeer nauw samenhangen. Het is niet steeds gemakkelijk ze van elkaar te onderscheiden.

Meer artikels