PUBLICITÉ

Lichttherapie tegen seizoensdepressie

Gepubliceerd door Psychonet Production op 03/06/2003 - 00h00
-A +A

Kleine seizoensdepressies komen frequent voor en wijzen niet noodzakelijk op een ernstige stoornis. Vaak heeft zo'n dipje er gewoon mee te maken dat uw lichaam te weinig … zon heeft. Voor zes maanden naar de tropen trekken is slechts voor weinigen weggelegd. Toch bestaat er een middel om deze voorbijgaande stoornissen te bestrijden: lichttherapie. Tekst en uitleg van Gérard Pons, voorzitter van de Franse Vereniging voor Lichttherapie.

PUB

Lichttherapie: goed voor het moreel

Bij lichttherapie (of luminotherapie) wordt licht gebruikt om seizoensdepressies te behandelen die veroorzaakt worden door een gebrek aan zon (het lichaam scheidt dan meer melatonine af, een slaapverwekkende stof die lusteloosheid veroorzaakt) of door een jetlag, want het licht verschilt naargelang de plaats. "Deze seizoensdepressies worden gewoonlijk SAD (Seasonal Affective Disorder), winterdepressie of seizoensgebonden affectieve stoornis genoemd", aldus Gérard Pons. "De symptomen van een SAD zijn onder meer neerslachtigheid, depressie, impotentie, verminderde activiteit, gewichtstoename, trek in zoetigheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid." Lichttherapie wordt toegepast in het kabinet van de arts; daarbij wordt de patiënt blootgesteld aan licht dat het tekort aan zon herstelt. Daardoor scheidt het lichaam niet langer melatonine af en krijgt de patiënt meer energie.

Zeker geen recent procédé...

" Het weldadig effect van licht is al meer dan 2.000 jaar bekend", vervolgt Gérard Pons. "Denken we maar aan de zonnecultus van de Maya's of de Azteken. En in de 19de en 20ste eeuw gingen de rijken kuren naar Italië, om er te zonnebaden." Toch bestaat lichttherapie als zodanig nog maar een jaar of vijftien. "N. Rosenthal, een eminente Zuid-Afrikaanse onderzoeker, ontdekte seizoensdepressie als symptoom en ging op zoek naar remedies." Sindsdien hebben andere - onder meer Amerikaanse, Canadese en Scandinavische - onderzoekers het probleem bestudeerd en lampen ontwikkeld die het geschikte licht uitstralen.

Gepubliceerd door Psychonet Production op 03/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Lichttherapie tegen seizoensdepressies Gepubliceerd op 04/02/2014 - 11h35

Ervaart u de winter als een lange, donkere periode? Is uw slaap ontregeld en bent u permanent zwaarmoedig? Dan is de kans reëel dat u aan een seizoensdepressie lijdt. Deze aandoening hangt samen met een gebrek aan licht, maar betekent niet meteen dat...

Gedeprimeerd? Doe het licht aan! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

In de oudheid was er al sprake over de invloed van het licht en de zon op het humeur en de instincten van de mens. Vandaag weet men dat luminotherapie een doeltreffende behandeling kan zijn van winterdipjes en andere stoornissen van de circadiaanse r...

Meer artikels