PUBLICITÉ

Lichte verstuiking of zware verstuiking?

Geüpdatet door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 11/03/2013 - 10h00
-A +A

“Ach, verdorie” vloek je.

In je haast heb je een trapje gemist, en de plotse, scherpe pijn laat er geen twijfel over bestaan: je hebt je enkel verstuikt.

Hopelijk is het niet ernstig!

PUB

Gelukkig, ’t is maar een lichte verstuiking

Het spreekwoord “Het ongeluk zit in een klein hoekje” is bijzonder van toepassing op verstuikingen.

Je kan je er met andere woorden moeilijk op voorbereiden, maar je kan wel voorbereid zijn als het voorvalt en wel door de volgende vragen te stellen:

  • ‘Kan ik het gewricht bewegen?’
  • ‘Kan ik er nog op steunen?’

Als het antwoord tweemaal ‘ja’ luidt, gaat het waarschijnlijk om een lichte verstuiking, waarbij de ligamenten rond het gewricht enkel uitgerekt werden.

Panikeer niet als het bewegen moeizaam gaat, en na verloop van tijd ook zwelling optreedt. In dat geval is de verstuiking wat ernstiger en vertonen de ligamenten naar alle waarschijnlijkheid het begin van een scheur, maar net als bij een lichte verstuiking is er geen reden om naar de huisarts te snellen.

Het volstaat om het gewricht de eerste 24 uur af te koelen met ijs en de eerste drie dagen hoog te houden. Daarna kan een tape of brace ondersteuning bieden. Het spreekt voor zich dat je best geen sport doet zolang de pijn aanhoudt.

 

Ernstig verstuikt? Naar de spoed!

Niet elke verstuiking loopt echter zo ‘goed’ af…  In ernstige gevallen lukt het niet meer om het gewricht te bewegen. Het gewricht zwelt onmiddellijk op, en ook steunen gaat niet meer – iets waar voetballers of tennisspelers ongetwijfeld over kunnen meespreken.

Dergelijke ernstige verstuikingen zien we namelijk vaak bij sporten waarbij bruuske bewegingen gemaakt worden. Hoe vaak lezen we bijvoorbeeld niet dat een voetballer de ligamenten van zijn knie gescheurd heeft?

Bij ernstige verstuikingen valt er dan ook niet te twijfelen: meteen naar de spoed. De diagnose van de traumatoloog zal naar alle waarschijnlijk luiden: ligamenten volledig gescheurd. Om zeker te zijn dat er geen botstukken gebarsten of gebroken, zal hij ook een radiografie nemen.

 

Initialement publié par Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste le 12/03/2013 - 10h00 et mis à jour par Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste le 11/03/2013 - 10h00

Met dank aan Dr. Anthony Monsaert, traumatoloog aan het UZ Brussel.

http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/paginas/verstuiking.aspx

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verstuikingen: EHBO en behandeling achteraf Geüpdatet op 02/03/2009 - 00h00

Een verstuiking is een verrekking of een scheur van de ligamenten of gewrichtsbanden (het bindweefsel rond een gewricht). Het letsel veroorzaakt een oedeem en soms ook een bloeduitstorting. Enkelverstuikingen zijn de meest voorkomende vorm, maar ook...

Meer artikels