Een allergie aan de zon, ook wel lichtdermatose genoemd, kan optreden bij de minste blootstelling aan de zon. Roodheid, puistjes, jeuk kunnen zo een vakantie vergallen, in elk seizoen en overal ter wereld.

Lichtdermatose en zonneallergie
Er is geen enkele behandeling om lichtdermatose definitief te behandelen, maar er zijn wel preventieve en verlichtende behandelingen. De allergie aan de zon kan verschillende vormen aannemen.
Goedaardige zomerzonneallergie
Twaalf uur na de blootstelling aan de zon, duiken rode puntjes en hevige jeuk op ter hoogte van het décolleté, de schouders, armen, benen en de rug van handen en voeten, kortom alle lichaamsdelen die niet met kleren bedekt zijn. De symptomen verdwijnen na een tiental dagen, op voorwaarde dat men niet meer gaat zonnen. Dit is de meest voorkomende vorm van allergie aan de zon en ook de meest goedaardige. Ze komt vooral voor bij vrouwen (80%) tussen de 20 en de 35 jaar, ongeacht het fototype (de index van de weerstand aan de zon in functie van de kleur van haar en huid). De intensiteit van de allergie neemt af bij het zonnen en het bruinen. De allergie duikt niet meer alleen op in de zomer aangezien men nu het hele jaar zonovergoten vakanties kan nemen.
'Le soleil n'est peut-être pas votre ami', interview met dr. Marot, La lettre des Cliniques universitaires Saint-Luc, n°76, augustus 2007.