Lichtdermatose, allergie aan de zon

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2011 - 10h05
-A +A

PUB

Polymorfe lichtdermatose

Deze vorm van allergie treedt 12 à 24 uur op na de eerste blootstelling aan de lentezon, ook achter een venster, en raakt het voorhoofd, de neusbrug, de wangen, de kin, de nek en de rug van handen en voeten. De aandoening treedt zowel op bij mannen als bij vrouwen van alle leeftijdscategorieën met welk fototype dan ook. De allergie treedt opnieuw op bij elke nieuwe blootstelling, het is een chronische allergie die elk jaar erger wordt.
 

Urticaria solaris

Na een blootstelling van ongeveer een kwartier treden allergische symptomen op aan armen, benen en décolleté, lichaamsdelen die een groot deel van het jaar bedekt blijven. De allergie gaat gepaard met een branderig gevoel, sufheid of tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid. De intensiteit van de symptomen neemt af wanneer men de schaduw opzoekt. De urticaria wordt uitgelokt door de UVB en UVA stralen en komt uitsluitend voor bij vrouwen tussen de 20 en de 40 jaar oud. De gevoeligheid verdwijnt uiteindelijk spontaan.
 

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 28/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/07/2011 - 10h05

'Le soleil n'est peut-être pas votre ami', interview met dr. Marot, La lettre des Cliniques universitaires Saint-Luc, n°76, augustus 2007.

Bekijk dit artikel
PUB