PUBLICITÉ

Licht: niet alleen om te zien!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00
-A +A

Een team van biologen toonde onlangs aan dat het organisme licht gebruikt via twee verschillende mechanismen: het ene dient om te kunnen zien, het tweede voor de goede werking van de biologische klok. Die ontdekking biedt hoop voor mensen met slapeloosheid en mensen met een seizoensgebonden depressie.

PUB

Biologische klok

Bij de mens en bij de meeste dieren is het waak-slaapritme gebaseerd op de afwisseling van dag en nacht die dienst doet als een synchronisator voor de interne biologische klok. De biologische klok bevindt zich in de hypothalamus, midden in de hersenen, die informatie over het licht via het netvlies krijgt. Zelf staat ze in voor de controle over de ander horloges die de synthese van enzymen en hormonen regelen, de lichaamstemperatuur en zo ook indirect het waak-slaapritme.

Synchronisme verbroken

De levenswijze van de mens maakt dat men niet altijd kan leven volgens de natuurlijke cycli die bepaald worden door het opgaan en ondergaan van de zon. Maar bij sommige mensen zorgt het verbroken synchronisme van de biologische klok voor slaapstoornissen en neerslachtigheid of depressie.
Recent onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat er daadwerkelijk twee verschillende mechanismen zijn om licht op te sporen: het ene dient om beelden te vormen (het zicht), het andere niet. De muizen die genetisch zo gemanipuleerd werden dat de neuronen die het licht moeten opvangen en de informatie doorsturen naar de hersenen niet konden functioneren, konden nog altijd normaal zien, maar waren niet meer in staat om de waak/slaap cyclus te regelen waardoor bepaalde (leer)problemen ontstaan.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 27/05/2008 - 00h00 Nature, april 2008
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gedeprimeerd? Doe het licht aan! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

In de oudheid was er al sprake over de invloed van het licht en de zon op het humeur en de instincten van de mens. Vandaag weet men dat luminotherapie een doeltreffende behandeling kan zijn van winterdipjes en andere stoornissen van de circadiaanse r...

Weer hoop voor verlamden? Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Onlangs werd er een exploot gerealiseerd: verlamde muizen weer doen lopen. Deze studie biedt de 400.000 Fransen die aan paraplegie of tetraplegie lijden na een trauma, weer hoop om een zekere autonomie terug te krijgen.

Ecstacy biedt perspectieven bij de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Een studie die werd uitgevoerd op muizen en waarvan de resultaten nog niet helemaal duidelijk zijn, lijkt te wijzen in de richting van een nieuwe onverwachte piste bij de behandeling van de ziekte van Parkinson: MDMA, de actieve chemische molecule va...

Meer artikels