PUBLICITÉ

Licht en melatonine om de symptomen van dementie te verlichten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/07/2008 - 00h00
-A +A

Een onderzoek uitgevoerd in rusthuizen, toont aan dat bij patiënten met dementie die blootgesteld worden aan intens licht en die elke avond melatonine toegediend krijgen, de symptomen verminderen en de stemming beter is.

PUB

Gelijkenissen tussen dementie en het stoornissen van het circadiaans ritme

Het circadiaans ritme is het ritme van de inwendige klok. Die klok dicteert de afwisseling van dag en nacht en ook de variaties in de waakzaamheid en de lichaamstemperatuur. Stoornissen van het circadiaans ritme hebben een impact op de cognitieve prestaties, het humeur, de slaap en het gedrag. Dat zijn allemaal symptomen die ook optreden bij dementie. Nederlandse onderzoekers hebben gepoogd om de symptomen van dementie te verlichten door in te grijpen op het circadiaans ritme. De resultaten van het onderzoek werden zopas gepubliceerd.

Bemoedigende resultaten

De onderzoeksresultaten zijn bescheiden, maar positief. De onderzoekers maakten gebruik van twee factoren om het circadiaans ritme te beïnvloeden: de blootstelling aan licht en de toediening van melatonine een substantie die 's avonds aangemaakt wordt door de hersenen en die het inslapen bevordert. Door demente patiënten bloot te stellen aan intens licht overdag (1000 lux of evenveel licht als wanneer men vlak bij een venster zit of buiten bij betrokken weer) verbeterden de cognitieve prestaties en namen de symptomen van depressie af. De melatonine reduceerde de tijd die nodig was om in te slapen en deed de totale slaapduur toenemen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/07/2008 - 00h00 Journal of the American Medical Association
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
wieke

Kan men en/of is het wenselijk zelf een lamp in huis te halen. Zo ja waar kan men die kopen?
Mvg
Louis

PUBLICITÉ
Lees ook
Gedeprimeerd? Doe het licht aan! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

In de oudheid was er al sprake over de invloed van het licht en de zon op het humeur en de instincten van de mens. Vandaag weet men dat luminotherapie een doeltreffende behandeling kan zijn van winterdipjes en andere stoornissen van de circadiaanse r...

Meer borstkanker bij nachtwerk Geüpdatet op 09/11/2001 - 00h00

Volgens een groep Amerikaanse onderzoekers zou nachtarbeid de kans op borstkanker met 60% verhogen. Dat is het resultaat van één van de allereerste studies naar een eventueel verband tussen het kankerrisico en de blootstelling aan licht 's nachts.

Meer artikels