Een onderzoek uitgevoerd in rusthuizen, toont aan dat bij patiënten met dementie die blootgesteld worden aan intens licht en die elke avond melatonine toegediend krijgen, de symptomen verminderen en de stemming beter is.

Gelijkenissen tussen dementie en het stoornissen van het circadiaans ritme
Het circadiaans ritme is het ritme van de inwendige klok. Die klok dicteert de afwisseling van dag en nacht en ook de variaties in de waakzaamheid en de lichaamstemperatuur. Stoornissen van het circadiaans ritme hebben een impact op de cognitieve prestaties, het humeur, de slaap en het gedrag. Dat zijn allemaal symptomen die ook optreden bij dementie. Nederlandse onderzoekers hebben gepoogd om de symptomen van dementie te verlichten door in te grijpen op het circadiaans ritme. De resultaten van het onderzoek werden zopas gepubliceerd.
Bemoedigende resultaten
De onderzoeksresultaten zijn bescheiden, maar positief. De onderzoekers maakten gebruik van twee factoren om het circadiaans ritme te beïnvloeden: de blootstelling aan licht en de toediening van melatonine een substantie die 's avonds aangemaakt wordt door de hersenen en die het inslapen bevordert. Door demente patiënten bloot te stellen aan intens licht overdag (1000 lux of evenveel licht als wanneer men vlak bij een venster zit of buiten bij betrokken weer) verbeterden de cognitieve prestaties en namen de symptomen van depressie af. De melatonine reduceerde de tijd die nodig was om in te slapen en deed de totale slaapduur toenemen.