PUBLICITÉ

Lichamelijke veranderingen in de menopauze: wat is juist en wat is fout?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2017 - 14h08
-A +A

Het stilvallen van de hormoonproductie zorgt in de menopauze voor heel wat veranderingen. Het lichaam verandert vanbinnen en vanbuiten, om nog maar te zwijgen van de typische kwaaltjes van de menopauze. Om te voorkomen dat u alles wat er u overkomt aan de menopauze toeschrijft, is het belangrijk dat u weet wat klopt en wat niet klopt. Zo kunt u ook ingrijpen als het moet.

PUB

 

In de menopauze komen er kilootjes bij: juist en fout!

Sommige vrouwen in de menopauze stellen vast dat ze verdikt zijn. Maar dat fenomeen is geen symptoom van de menopauze en kan ook ongedaan gemaakt worden. Meestal is het gewichtsverlies al ruim voor de menopauze begonnen en heel geleidelijk aan. Maar vrouwen worden er zich maar van bewust tijdens de ingrijpende hormonale veranderingen.

  • Als we ouder worden – zo vanaf veertig – hebben we minder calorieën nodig. Als we er niet op letten en onze voedselporties niet verkleinen, komen de kilo’s er in de loop van de jaren geleidelijk aan bij.
  • Bovendien hebben sommige vrouwen het lastig met de 'echte' symptomen van de menopauze (opvliegers, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid enz.) en het verlies van de vruchtbaarheid. Die veranderingen werken uiteindelijk in op het moreel en soms zoeken vrouwen compensatie in voedsel en hapjes tussendoor.
  • Met het ouder worden hebben we vaak ook de neiging om onze fysieke en sportieve activiteiten af te bouwen en minder zwaar te maken.  

Hoeft het dan te verbazen dat de weegschaal op het moment van de menopauze wat doorweegt?

Praktisch: probeer voor de menopauze begint geleidelijk aan minder calorierijk en beter te eten, en zorg dat u regelmatig lichaamsbeweging blijft hebben of voer het nog op.

In de menopauze krijgen we een buikje: juist!

Door hun hormonen is de morfologie (lichaamsbouw) van vrouwen van het  zogenaamde gynoïde type, dat wil zeggen dat de vetcellen zich eerder ophopen in de benen, de billen en de dijen. Met de menopauze krijgt het lichaam eerder de morfologie van het androïde type (net als de mannen) en concentreert het vet zich vooral in de buikzone. Vrouwen krijgen met andere woorden een ander figuur omdat de vetten zich anders gaan spreiden en van de dijen naar de buik verhuizen.

Praktisch: let op uw lijn, want die is een cardiovasculaire risicofactor. Breng als het moet weer meer evenwicht in uw voeding. Ga constipatie tegen (dat verteringsprobleem zorgt voor een opgeblazen gevoel en zwelt de buik op). En doe aan sport om uw buikspieren te versterken. Die zullen uw buikje onder controle houden!

Goed om te weten: vrouwen die in de menopauze een hormonale substitutietherapie volgen, behouden hun gynoïde morfologie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/02/2017 - 14h08

Santé et ménopause, une nouvelle vie pour la femme, dr. Christian Jamin en Jocelyne Raison, Uitgeverij Jacob-Duvernet.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Menopauze: ik krijg een buikje. Kan ik er iets aan doen? Geüpdatet op 10/10/2014 - 12h53

Dat de menopauze automatisch gepaard gaat met gewichtstoename, is nog altijd omstreden. Maar dat het lichaam verandert, staat vast. Vrouwen krijgen in de menopauze makkelijker een buikje, en dat brengt meer risico’s mee voor de gezondheid .

Menopauze: wat is juist en wat is fout? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 15h07

De menopauze wordt automatisch geassocieerd met ongemakken, vooral met opvliegers . Maar er bestaan heel wat fabeltjes over de menopauze . Weet u wat juist is en wat fout?

Ook ons haar wordt ouder. Hoe verzorgen we het? Geüpdatet op 19/05/2015 - 11h53

Net als onze huid verandert ook ons haar als we ouder worden. De haarproducten die we gebruikten toen we twintig waren, zijn dan vaak niet meer geschikt. Hoe moeten we ons haar verzorgen als het ouder wordt ?

Meer artikels